• Pregleda: 7898

Stara ciglana poslednja stanica za imigranate

Na prostoru stare ciglane, u neposrednoj blizini deponije, trenutno u nehumanim uslovima, u blatu, bez hrane i vode, na temperaturi oko nule, boravi više od 40 imigranata iz Avganistana, Pakistana, Sirije, Eritreje i drugih zemalja. Njihova jedina želja je da se domognu Evropske unije, ne žele da traže azil te im je vrlo teško pomoći.
Stara ciglana poslednja stanica za imigranate

Glad, izmenoglost od dugog pešačenja, niske temperature uzele su danak te ima obolelih od upale pluća i šuge. Među imigrantima je trenutno i jedna trogodišnja devojčica.

- Njihov broj se stalno menja, proteklog vikenda bilo ih je čak 150, da bi ih sad bilo znatno manje – kaže Tibor Varga iz Istočnoevropske misije, koji već tri godine pomaže imigrantima koji dođu u naš grad.

- Donesemo im hranu, kaže, Tibor, odvedemo ih kod lekara, smestimo u bolnicu ako treba, ali problem je što oni ne žele da se zadržavaju ovde, već da što pre pređu granicu. Kako dolazi zima situacija postaje sve dramatičnija, ljudi su izgladneli, bez tople odeće, sa ranama na nogama od pešačenja...

U zaista dramatičnu situaciju smo se vrlo brzo uverili. Ispod improvizovane nadstrešnice smestilo se dvadesetak, uglavnom mlađih ljudi. Da bi se malo zagrejali upalili su vatru na kojoj suše mokru obuću i greju promrzle noge. Toplu odeću uglavnom nemaju, jer su na put u neki bolji svet, gde neće strahovati za svoj život, krenuli još s proleća.

- Put se zaista odužio, krenuli smo pre sedam meseci, peške smo prešli Grčku, Makedoniju i Srbiju i prateći prugu stigli smo do Subotice – priča Mehrim (17) iz Avganistana. - Volimo što je pruga tu blizu, pratićemo nju i pokušati da stignemo do Nemačke. Moramo u tome uspeti jer smo pobegli od talibana, nemamo gde da se vratimo.

Kako nemaju nikakva dokumenta, na deponiji borave u stalnom strahu od policije. Neki od njih su već pokušali da pređu granicu sa Mađarskom, ali ih je u tome osujetila Granična policija.

- Bio sam u pritvoru nekoliko dana i sada imam obavezu da u roku od deset dana napustim Srbiju, nadam se da ću to i učiniti i da ću što pre stići do Belgije – dodaje tridesetogodišnji Nuragan, takođe iz Avganistana.

Kako uvek ima onih koji na tuđoj nevolji vide priliku za dobru zaradu, mnogi su sav novac dali za obećanje da će stići do Evrope, a stigli su samo do neke veće benzinske pumpe na autoputu Beograd – Horgoš. Odatle su, takođe, prateći prugu, stigli do Subotice.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

10
Sion Odgovori
Pomaze im neko, crveni krst ili slicne organizacije, znam da je zabranjeno pomagati ilealnim azilantima koji nisu trazili azil u R. Srbiji, ali iz humanih razloga da li im neko pomaze tipa voda, hrana i kako mozemo mi da im pomognemo?
rax Odgovori
ako tibor varga komunicira sa njima, valjda moze poneti i toplu odecu iz crvenog krsta, bar toliko mozemo da im damo, ako vec ne mozemo da im pruzimo dostojno prebivaliste.
Milan024 Odgovori
...rezultati globalizacuje. Američke hegemonije. Trke za profitom.
milan Odgovori
Majko moja kuda ovaj svet ide?
student Odgovori
Mozda je to nacin zarade za stecajnog upravnika. Trebalo bi razmisliti ko sve ima koristi od ovih jadnika, koji su sve bahatiji jer im se dozvoli!
nora Odgovori
ipak mi nelegalno prihvatamo legalno neke tamo ljude . nije mi jasno !!! to cela evropa zna mi smo tu kao neki posrednici ???i oni kao tu borave i svi znamo da ilegalno prelaze granicu . i ko je tu lud ???
kaja Odgovori
Nije istina da se ovim ljudima ne moze pomoci. Dajte organizujte neku akciju prikupljanja pomoci. Sigurno ce se odazvati ljudi. Makar hranu i stvari. Jadno ono malo dete treba da se smzava u toj jaknici. A mi mislimo kako imamo velike probleme u zivotu. Dete malo..
ffilozoff Odgovori
Treba pomoci tim ljudima da sto pre odu od nas,jedino su oni jadniji od GRADJANA SUBOTICE!!!
earthworker Odgovori
huh, prosle zime su ih sve nahvatali na neki kolektivni topli smestaj i hranu na palicu foru pa zorom exportovali murijom u neki azil dole u srbiji. bojim se da i ove ta sudbina ceka.
tetka Odgovori
Sramota za Suboticu. zar naš grad nema nikakav objekat negde na periferiji grada gde makar uz minimalne uslove /zatvoreni prostor, voda, toalet i makar minimalno grejanje/ može privremeno zbrinuti ove jadne ljude /vidim ima i dečice/ acrveni krst i građani će im već pomoći sa odećom i hranom.

Znam ja da je to ILEGALNO ali već kad su tu treba im pomoći.

GRADONAČELNIČE vidite li ove slike!!!!!!!!!!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.