Komentara: 15
Pregleda: 3630
Foto

Stanovnici Ulice bratstva jedinstva godinama čekaju asfalt, tvrde da se ulica vodi kao asfaltirana

16.12.2021. u 12:41h
Izvor: Subotica.com
Nakon višegodišnjih zahteva i molbi upućenih nadležnima da se Ulica bratstva jedinstva na Paliću asfaltira, stanovnici ove ulice tvrde da su nedavno došli do saznanja da se ulica u katastru vodi kao asfaltirana, te se pitaju kako je to moguće i da li će ikada dobiti asfalt.
Stanovnici Ulice bratstva jedinstva godinama čekaju asfalt, tvrde da se ulica vodi kao asfaltirana

Ulica bratstva jedinstva na Paliću je duga 560 metara, a u njoj se nalazi nešto više od 40 kuća. Ulica poseduje sve, od vodovoda i kanalizacije, preko gasovoda i javne rasvete, do telefona i kablovske televizije i to, kako tvrde stanovnici, zahvaljujući njima, jer su većinu radova sami finansirali, a neretko i učestvovali u njihovom izvođenju. Međutim, asfalt koji čekaju godinama, nikako da dočekaju.

- U ovoj ulici se skoro ništa ne bi dešavalo da nije našeg pomagalaštva, zato što smo sami kopali za struju, za vodu, za sve i mislim da je već red da se jednog dana i asfaltira - kaže Mihalj Sel, koji 45 godina živi u ovoj ulici. - Nadležni kažu, unazad dve godine, ne znam tačno, bili smo prvi na spisku. Bio sam na tom sastanku, da smo prvi na spisku da dobijemo asfalt. Međutim, od toga se ništa nije desilo, samo smo dobili jedan kamion sitnih kamenčića.

Stanovnici Ulice bratstva jedinstva godinama čekaju asfalt, tvrde da se ulica vodi kao asfaltiranaZbog toga su čizme, kako kažu, nešto što svi stanovnici moraju da imaju, jer kada padne kiša ili sneg, ulica postaje neprohodna. To naročito otežava kretanje vozila, pa im se dešavalo da taksi ne može da uđe u ulicu, a takođe strahuju da u slučaju potrebe, Služba hitne medicinske pomoći neće moći da dođe do njihovih kuća.

- Idemo u prodavnicu, čizme. Decu na rame kad idu u školu, pa prenesemo preko puta - objašnjava Janoš Andrašik kako izgleda život u ulici. - Kad smo ovu našu ulicu otvarali, mi smo se odrekli po dva metra sa desne strane, a sa ove leve oko metar i po, a plaćamo i dan danas taj porez na to što smo se odrekli. To je naša zemlja i sad ne možemo da dobijemo asfalt. Komšija i ja smo mali milion puta išli u opštinu, bili smo u Mesnoj zajednici, svi kažu biće sledeće godine, vi ste prvi.

Stanovnici Ulice bratstva jedinstva godinama čekaju asfalt, tvrde da se ulica vodi kao asfaltiranaKada će zaista biti prvi na spisku za asfaltiranje, stanovnici ulice nisu uspeli da saznaju, ali su nedavno došli do saznanja koje ih je sve ostavilo u čudu. Naime, kako tvrdi Terezija Bajrami, stanovnica ove ulice, njen sin je nešto pre početka pandemije virusa kovid-19 saznao da se Ulica bratstva jedinstva na Paliću vodi u katastru kao asfaltirana, iako to u stvarnosti nije slučaj.

- Sin mi je jednog dana došao kući iz škole i kaže, mama, asfaltirana je naša ulica. Kažem, sine, jesi ti normalan? Kaže, mama to su mi rekli. Zvali su, kaže, katastar i rekli su da jeste, da je to asfaltirano, ali kad, koje godine, ja ne znam - priča Terezija. - Pre pandemije, kad sam ja to saznala, zvali smo lično katastar, onda su podigli slušalicu, posle ne. Sin je zvao katastar, kaže, jeste, asfaltirana je, ali kaže sin ne Venac bratstva jedinstva na Radanovcu, ne, kažu, nego Ulica bratstva jedinstva na Paliću. 

Stanovnici Ulice bratstva jedinstva godinama čekaju asfalt, tvrde da se ulica vodi kao asfaltiranaOvim povodom kontaktirali smo Službu za katastar nepokretnosti u Subotici, iz koje su nam kratko objasnili da se asfaltni putevi ne beleže u katastru, već samo parcele koje se nalaze u konkretnoj ulici, te da oni nemaju podatak o tome da li Ulica bratstva jedinstva poseduje asfalt.

Ovaj podatak nije moguće pronaći ni na zvaničnoj internet stranici Mesne zajednice Palić, gde je jasno navedeno da Ulica bratstva jedinstva ne poseduje asfaltni put. Iz Mesne zajednice Palić nisu želeli da govore na ovu temu, uz kratko obrazloženje da tvrdnja stanovnika da je ulica negde zavedena kao asfaltirana nije tačna, te da se gotovo svake godine nalazi na listi prioriteta ulica koje bi trebalo da se asfaltiraju.

- Mi se borimo i mučimo, jer smo jako puno dali za ovu ulicu. Sve smo sami našim parama i našim rukama uradili, čak i osvetljenje. Sve smo mi platili i nemojte da toliko nismo zaslužili. Jednom kažu da je dugačka ulica, to su rekli u Mesnoj zajednici. Kažem, Pulska je dva puta duža i već dva puta je asfaltirana. Posle kažu, ima puno praznih placeva. Nema, pet ako ima praznih, nema više. Pa kažu, neki neće da povuku ogradu. Svi su potpisali, ja lično sama sakupljala potpise, tako da su svi ljudi potpisali da hoće, a sad čekamo - poručuje Terezija, stanovnica Ulice bratstva jedinstva.

Stanovnici Ulice bratstva jedinstva godinama čekaju asfalt, tvrde da se ulica vodi kao asfaltirana

Izvor: Subotica.com
Razgovor sa stanovnicima Ulice bratstva jedinstva na Paliću povodom asfalta Razgovor sa stanovnicima Ulice bratstva jedinstva na Paliću povodom asfalta Razgovor sa stanovnicima Ulice bratstva jedinstva na Paliću povodom asfalta Razgovor sa stanovnicima Ulice bratstva jedinstva na Paliću povodom asfalta Razgovor sa stanovnicima Ulice bratstva jedinstva na Paliću povodom asfalta Razgovor sa stanovnicima Ulice bratstva jedinstva na Paliću povodom asfalta Razgovor sa stanovnicima Ulice bratstva jedinstva na Paliću povodom asfalta Razgovor sa stanovnicima Ulice bratstva jedinstva na Paliću povodom asfalta
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 15
Pregleda: 3630

Povezane zviždaljke

Povezane teme

asfaltiranje

neasfaltirana ulica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.