Komentara: 2
Pregleda: 4662

Stalno unapređenje kvaliteta - obaveza svih u zdravstvenom sistemu

10.11.2016. u 17:10h
Izvor: Subotica.com
U Zavodu za javno zdravlje održan je stručni skup na temu „Podržite lični razvoj i pomozite da se razviju vrednosti u vašoj organizaciji“, čime je obeležen Svetski dan kvaliteta.
Stalno unapređenje kvaliteta - obaveza svih u zdravstvenom sistemu

Uz napore stručnjaka iz oblasti javnog zdravlja, Ministarstvo zdravlja je pre 12 godina prepoznalo značaj koncepta kvaliteta zdravstvene zaštite, te je od tada postao praksa u zdravstvenom sistemu Srbije.

- Kvalitet predstavlja verovatnoću željenog ishoda kod pojedinca i populacije, koji podrazumeva primenu svih stručnih i naučnih znanja u okviru medicinske nauke. U sistemu zdravstvene zaštite danas kvalitet predstavlja stalno unapređivanje kvaliteta koje u središte pažnje postavlja sadašnje i buduće potrebe korisnika tj. pacijenata. Ključna stvar je da  pacijentove potrebe, njegovo mišljenje i iskustvo mora biti na prvom mestu, da li to jeste tako trebalo bi da se zapitamo. Stalno unapređenje kvaliteta trebalo bi da bude integralni deo svih nas, koji smo zaposleni u sistemu zdravstvene zaštite. Svako od nas mora da ima profesionalnu odgovornost za stalno unapređenje kvaliteta. Stalno unapređenje kvaliteta mora biti zasnovano na činjenicama i naučnim principima, a da bi sve to moglo dobro da funkcioniše potreban je pozitivan pristup u radu-kaže dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje.

Potvrda uspešne primene i upravljanja kvalitetom u ovoj ustanovi je dvodecenijsko  posedovanje Sertifikata za sistem menadžmenta kvalitetom prema zahtevima Standarda ISO 9001. Laboratorijska ispitivanja su akreditovana od strane Akreditacionog tela Srbije i to prema zahtevima dva standarda,  ISO/ IEC 17025- Opšti zahtevi za kompetentnost laboratorije za ispitivanje i laboratorije za etaloniranje, a u februaru je akreditovana i mikrobiološka laboratorija prema međunarodnom standardu za kvalitet   i kompetentnost medicinskih laboratorija.

- Sva naša ispitivanja koja su akreditovana od strane Akreditacionog tela Srbije su priznata i u međunarodnoj zajednici. Korisnik koji uradi ispitivanje u našoj laboratoriji sa dokazom da je to akreditovana metoda u inostranstvu ima punovažan izveštaj o ispitivanju kao što je to i neka druga laboratorija u evropskoj zajednici. Svake godine preispitujemo zahteve korisnika i ispunjavamo ih na taj načinšto akreditujemo metode ispitivanja koje su im neophodne.   Ove godine tražili smo proširenje za tri nove usluge , jedna od njih je određivanje sadržaja glutena u dijatetskim namirnicama, zatim određivanje sadržaja mikotoksina M1 u dijetetskim namirnicama, a posebno značajno za naše medare je proširenje obima akreditacije za određivanje sadržaja polena u medu-kaže Gordana Petrović, koordinatorka za primenu sistema kvaliteta i nadzor nad labaratorijskim ispitivanjem u Zavodu za javno zdravlje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4662
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.