Komentara: 11
Pregleda: 5036

Stablo ugrožava bezbednost dece u vrtiću "Kolibri"

06.08.2014. u 18:06h
Izvor: Magyar Szó
U vrtiću Kolibri, u blizini centra Subotica u dvorištu stoji stablo koje godinama ugrožava sigurnost ne samo mališana, nego i stanare i zgradu u neposrednom komšiluku – kaže Vera Ademi koja već sedam godina bezuspešno pokušava privući pažnju javnosti na ovaj problem. Obilne kiše i jak vetar prošle nedelje su učinili svoje - debela grana drveta se polomila i pala na zgradu.
Stablo ugrožava bezbednost dece u vrtiću "Kolibri"

Vera Ademi je ispričala da je jednospratnica u komšiluku vrtića bila izgrađena 2006 godine, a ona od 2007 svake godine šalje pismo lokalnoj samoupravi, inspekciji, direktoru vrtića da ukaže na činjenicu: ogromno stablo konstantno ugrožava krov zgrade, klima-uređaje, olukove, a i bezbednost dece.

- Niko nije odgovorio. Drvo je ogromno, a gornji deo stabla je potpuno trulo to i laik vidi. Kada sam razgovarala sa nadležnima iz Kolibrija rekli su da im je stablo potrebno zbog senke koju daje. Pre dve godine su izgradili i igralište u pesku ispod tog stabla, mada se vidi da će pojedine grane već sledeća oluja polomiti. Ne znam šta čekaju, da se dogodi tragedija? Oluja je prošle nedelje polomila debelu granu stabla a grana je razbila crepove. Kada sam pitala radnike vrtića ko će popraviti krov, rekli su mi da je sva šteta moj trošak. Zašto? Sad, kako su odrezali granje a polomljeni crepovi nisu promenjeni, stan mi prokišnjava. Klima, sa kojom leti hladim, a zimi grejem stan, će se potpuno uništiti jer je granje zaraslo uređaj. Ako već neće da iseku drvo neka barem najviše, trule grane odrežu, onda ni ja neću više trpeti štetu, a i hladovina će ostati – žali se Vera Ademi.

Zamenik direktora Predškolske ustanove Naša radost, Ema Husar, kaže da su oni sve učinili da se drvo učini sigurnim i da se trule grane odrežu.

- „Poslali smo molbu inspekciji koja treba da da dozvolu u slučaju vađenja ovako starih stabala. Inače je sada polomljenu granu JKP komunalno odrezala, sada ona ne predstavlja opasnost ni po sigurnost dece, ni po zgradu” – kaže Husar.

Vesna Hajnal, nadležna subotičke komunalne inspekcije kaže da su već više puta ukazali rukovodstvu vrtića da se slanjem molbe problem ne rešava.

- Po važećim propisima rukovodstvo vrtića prvo treba da se obrati odeljenju za društvene delatnosti koji u saradnji sa inspektorom i JKP Komunalno zajednički mogu da reše probleme, ali za vađenje stabla se moraju naći pare u budžetu. Da bude jasno: dvorište vrtića je privatni posed, mi ne možemo da odemo tamo samo tako da izvadimo drvo. To se tako ne radi. Njihova je obaveza da vode računa o stablu, oni treba d aga održavaju, a ukoliko je potrebno stablo poseći, to moraju da jave nadležnima – izjavila je Vesna Hajnal.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 5036

Povezana zviždaljka

Povezane teme

naša radost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.