Komentara: 5
Pregleda: 5894

Šta je sudbina Buvljaka?

08.03.2011. u 16:50h
Izvor: RTV Yueco
Šta je sudbina Buvljaka?

U narednih mesec dana bi Vlada Srbije mogla bi da odluči o inicijativi da upravljanje subotičkom “Tržnicom” preuzme grad Subotica, izjavio je gostujući sinoć u emisiji “Bez kravate” privremeni zastupnik kapitala u ovom preduzeću Dejan Zvekić. Od kako je pre više od dve godine raskinut kupoprodajni ugovor o prodaju AD “Tržnica” Subotica, ovo preduzeće posluje da profitom, smanjena su potraživanja, procenat iskorišćenosti tezgi na Buvljaku je visok, a cene zakupa na istom nivou već četiri godine. Ako bi grad Subotica postao upravljač na 70% državnog kapitala u “Tržnici” tek tada bi se moglo krenuti sa ostvarivanjem neke od ideja dalje sudbine jedne od najpoznatijih buvljih pijaca u zemlji i regionu.

Subotička Tržnica je privatizovana je na licitaciji 2006. za 12 miliona evra. Godinu I po dana kasnije ugovor je raskinut, zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza. Od tada pa do danas, Tržnicom u većinskom državnom vlasništvu upravljaju Subotičani, a od 1.400 tezgi na Buvljaku na Somborskom putu iskorišćeno je 1.300, koje zapošljavaju dve do tri hiljade ljudi. Vikendom se beleži I do 900 ulazaka automobila na Buvljak.

Subotički Buvljak, odnosno AD Tržnica kao krovna firma od vraćanja pod državnu upravu beleži profit. U 2009. dobit je iznosila 10 miliona dinara, prošle godine 20 miliona, a za 2011. planirana je dobit od 8 miliona dinara. Smanjena su ogromna potraživanja od zakupaca, koja su u jednom momentu iznosila 13 miliona dinara. Uspostavljen je sistem naplate zakupnine, čija visina od 4.000 do 8.000 dinara mesečno nije menjana u poslednje 4 godine. U samoj firmi je zaposleno 47 ljudi. Njihov broj u prethodnom periodu nije menjan, niti su im podizane zarade. Konkretnijih interesovanja za ponovnu privatizaciju od mogućih kupaca nije bilo, a jedino je grad Subotica iskazao nameru da preuzme upravljanje nad Tržnicom, a nakon toga I vlasništvo, nakon čega bi bila razrađena neka od ideja na temu “Šta će biti sa Buvljakom”.

Do 2001. godine Tržnica je upravljala svim pijacama na teritoriji Subotice. Tada je Skupština opštine Subotica formirala Javno preduzeće “Subotičke pijace” koje je preuzelo brigu o četiri zelene pijace u gradu. U vlasništvu Tržnice su nastavili sa radom: Tržni cenar “Mali Bajmok”, Auto i Stočna pijaca, Zelena pijaca na Paliću i u Aleksandrovu, koje su kompletno u vlasništvu preduzeća.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 1 mesec
Komentara: 5
Pregleda: 5894

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.