Komentara: 6
Pregleda: 1915

Šta čitati tokom letnjeg raspusta?

28.06.2019. u 10:50h
Izvor: Subotica.com
Romani "Ta mržnja koju seješ" mlade američke autorke Endži Tomas, "Skroz istinit dnevnik jednog povremenog Indijanca" autora Šermana Aleksija i "Spasavanje Frančeske" australijske autorke Meline Markete, samo su neke od preporuka za mlade iz "Knjigoskopovog" programa, koji žele letnji rasput da ispune zanimljivom i kvalitetnom literaturom.
Šta čitati tokom letnjeg raspusta?

Gostovanje "Knjigoskopa" u Savremenoj galeriji Subotica pod nazivom "Mlada publika za 21. vek", organizovano je s ciljem da se skrene pažnja na kulturnu ponudu generacijama koje su rođene u ovom veku. Prema rečima Aleksandra Gubaša, pisca i promotera književnosti za decu i mlade, omladina ovoga veka čita ne onoliko manje koliko se plašimo.

- To dokazuje i postojanje književne produkcije koja je specijalizovana za tinejdžere, koje ne bi bilo u tolikoj meri da nemaju svoju publiku kojoj su tematski, generacijski i jezički bliski. Generalno je omladina uvek malo čitala i ta brojka se sada sigurno nije povećala, ali je situacija, s obzirom na generalno stanje u društvu, još i dobra - rekao je Gubaš, dodajući da se savremena književna produkcija za tinejdžere može podeliti na dve velike grupe. - Prvu čine realistične drame o mladim marginalcima, neprilagođenima koji traže svoje mesto u društvu, dok drugu grupu čine fantastične trilogije ili serijali, prevashodno epska fantastika, ali i distopija, odnosno društvo budućnosti u kojem mladi buntovnici ustaju protiv sistema.

Šta čitati tokom letnjeg raspusta?

Šta čitati tokom letnjeg raspusta?

Tokom večeri, bilo je reči i o planiranju i prilagođavanju programa za decu i mlade u lokalnoj sredini, odnosno temama i formama koje su njima zanimljive i prihvatljive, načinima na koje žele da im se obraća kroz kulturne proizvode, kakva je kulturna ponuda u gradu, šta je ono što nedostaje i na koji način nadomestiti taj nedostatak.

- Iz višegodišnjeg iskustva obilaženja škola i biblioteka, shvatio sam da mnogi bibliotekari nisu najbolje informisani o tome šta je trenutno aktuelno na književnoj sceni za mlade. Oni koji su ažurniji, znaju šta je u poslednje dve ili godinu dana izašlo, međutim, nastavnici maternjeg jeziku su veoma slabo u toku sa savremenim dešavanjima, pogotovo roditelji koji znaju samo za knjige koje se reklamiraju kao hitovi u velikim izdavačkim kućama i ništa sem toga, a postoji ogromno neistraženo i nedovoljno vidljivo područje izdavaštva kvalitetne beletristrike za decu i mlade - poručio je Gubaš.

Šta čitati tokom letnjeg raspusta?

Gostovanje "Knjigoskopa" u Subotici realizovano je kao deo festivala "Na sopstveni pogon", koji tokom juna organizuje Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije u sedam gradova naše zemlje, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. Podršku realizaciji ovog gostovanja dali su GIFEST i Savremena galerija Subotica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 1915
Povezane teme

čitanje knjiga

savremena galerija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.