• Pregleda: 5522

Šta će biti sa 1.063 kuće u Subotici?!

U novom broju o Planu generalne regulacije i koji je uzburkao strasti u Subotici, prema kojem je za zonu gradskog centra i užeg gradskog jezgra, planirano da se u širem centru Subotice poruši 1.063 kuće, te da na njihovom mestu budu podignute višespratnice, za „Subotičke novine” govori dr Viktorija Aladžić, arhitekta, član Grupe građana „Nasmeši se Subotici” i profesorica na Građevinskom fakultetu.
Šta će biti sa 1.063 kuće u Subotici?!

- Ne radi se toliko o zaštićenom jezgru koliko o njegovoj okolini. Tokom sprovođenja ovog plana, budući da nema novca da se intervencija izvede odjednom, postepeno će se povećavati nivo saobraćajnog, urbanističkog i arhitektonskog haosa u gradu, a obuhvatiće celu teritoriju grada sa prekretnice XIX u XX vek, odnosno teritoriju od Dudove šume do Prozivke i od Železničke stanice do Malog Bajmoka, s tim da su i svi objekti na Železničkoj stanici predviđeni za rušenje.

Realizacijom ovog plana, potpuno bi se izmenio način života Subotičana. Nestali bi drvoredi bi drvoredi i zelene površine, omogućilo bi se izuzetno jako dejstvo vetra i sunčeve radijacije i u uslovima sadašnjih klimatskih promena ovaj grad bi postao nemoguć za život – kaže Viktorija Aladžić.


Opširnije u štampanom izdanju „Subotičkih novina” koje u 42. broju donose:

- Ponovo zatezanje lokalnih i radničkih kaiša —Sindikat komunalaca grada Subotice nije zadovoljan Zakonom o utvrđivanju maksimalnih zarada u javnom sektoru, prevashodno što će njegovom primenom biti najviše ugroženi zaposleni sa najnižim zaradama, pa su nadležnim republičkim organima i institucijama uputili zahteve, koje su uslovili štrajkom.

- Na prvom koraku nered i haos! – Kako se u bitku za uređenje prostora ispred Železničke stanice, upustio naš sugrađanin Jovgen Salontaji, koji je u toku poslednjih nekoliko meseci uputio dopise sa fotografijama i video-snimcima svima koje bi ovo stanje trebalo da zabrine i obišao ih lično da bi saznao šta nameravaju da preduzmu kako bi ovo „lice Subotice” prestalo da bude njeno naličje!

- Još jedna fantomska firma ojadila Subotičane –Ne zna se tačan broj Subotičana i Senćana koji su zatečeni i potpuno poraženi jer su vrata d.o.o. „First Invest System” od 2. oktobra zaključana, a kancelarije prazne. Toj firmi desetine građana je plaćalo rate i kamate po principu potrošačke mreže, međutim, na njihove telefonske pozive više niko ne odgovora, a zaposlenima se gubi trag.

Reforma biblioteke za kvalitetniju uslugu i više čitalaca –Povodom 122 godine postojanja Gradske biblioteke pričali smo sa Draganom Rokvićem, upravnikom koji je govorio o tome kako je biblioteka sprovođenjem reformi uspela da poveća broj čitalaca i broj novih knjiga, ali i o tome kako protiču proces digitalizacije i elektronska obrada knjiga.

Izvor: Subotičke novine

povezane teme

8
madman Odgovori
Pa ništa!Neće biti rušeno i ćao. Nek probaju! njihovu kuću ćemo rušiti ako dođe do toga.Zaboravili su ovi kako izgleda kad masa poludi! Široka je ravnica ima mesta, umesto da proširuju grad oni bi sve rušili i izgradili samo oko korzoa, naravno prijatelji i rodbina bi dobio pravo da gradi tamo. Treba proširiti sam centar, dići prosperitet na periferijama! Kako je ds došao na vlast ništa nisu izgradili samo dulićev bazen. Alo stručnjaci završite prvo što je započeto tek onda razmišlkjajte dalje! dokle ćemo da trpimo ove kvazi stručnjake???
neko Odgovori
u subotici postoji jak lobi da ostane palanka. Vec barem 40 godina probaju da je urbanizuju al nikad nisu uspeli... iako im deca idu u novi sad i beograd da studiraju i zive,i to ona kulturnija i obrazovanija,urbanija, a ostaju olosi kao ja, suboticani ipak sve cine da subotica ostane selendra.....sta ce kuce u centru grada? to nisu spomenici, vec obicne privatne trosne kuce... u centru sela je ok da budu kuce, al u centru grada nije...treba da odlucimo da li hocemo da budemo selo ili grad :)
@neko Odgovori
Neko, ko ti brani da odeš iz SU?!
hooker Odgovori
Ajde Neko,lupas gluposti!Odlucili smo...ostace selo.Vec su i ovako unistili sve sta su dohvatili.Ma,ko su oni da ruse moj grad?Sta umisljaju o sebi,odakle im pravo?
centar2 Odgovori
Neke od tih kuća su sasvim o.k. Ako bi se menjao plan, pa da može da se izgradi nova prizemna kuća u određenom stilu, kao i kuće u nizu i manje zgrade od 2sprata onda bi nam dali šansu da ubuduće budemo mi investitori. MI KOJI SMO NASLEDILI TE NEKRETNINE OD NAŠIH PREDAKA, a ne neki tajkuni. Ako ti neko kaže da ti je kuća za rušenje-onda gubiš volju da restauriraš!!!

@NEKO Subotica je grad od 100.000 stanovnika, i biće unarednih 100 godina. Meni je to o.k. Ako neko voli velike gradove neka izvoli.....
Milan Odgovori
Hajte gospođo Aladžić, ne "spinujte" javnost, odnosno nemojte skretati pažnju javnosti u Subotici sa mnogo važnijih tema! Poput poslovanja gradskih javnih preduzeća proteklu deceniju i odgovornosti političke elite koja je ne samo Suboticu već sva ostala mesta i njihove građane u okviru administrativne jedinice "Grad Subotica" (poput Bajmoka, Čantavira, Palića, Đurđina itd) dovela u veoma težak ekonomski i socijalni položaj. Mladi ovde ne vide nadu, a samo deca partijskih radnika se uhlebljuju u postojećim ili novootvorenim javnim preduzećima izmišljenim upravo za tu svrhu. I nisu samo javna preduzeća problem već i nekakve nevladine organizacije, udruženja, agencije, etnobiznisi - svi osnovani kao produžena ruka partijske elite u gradu pa čak im ni EU fondovi nisu sveti već uzimaju novac iz IPA prekograničnih fondova ne za razvoj već za njihove sebične interese. A što se tiče arhitekture, pa ne čujem nešto da se investitori utrkuju da grade po Subotici, ne može se grad graditi bez temelja, a temelj grada su njegovi stanovnici, radnici, industrija...
luka Odgovori
@milan- Ako bi se svako bavio svojim poslom do ovakvih gluposti ne bi ni dolazilo. Zbog čega gospođa Aladžić zamajava javnost ako priča o onome u čemu je stručna i u čega se razume. Da li mislite da je njen posao da proverava lopovsko poslovanje JP ili ima neko ko je zadužen za to ali ne radi svoj posao. što se tiče arhitekture i građenja, naravno da niko neće da gradi ali zato SVI hoće samo da ruše i da ruše. Prema tome ovde nema spinovanja samo činjenice. O kojoj političkoj eliti VI govorite, o ovom predsedniku komisije protiv koga se vodi krivični postupak zbog lopovluka, o licima koja su robijala pa sad glume direktore, o onima koji su u politiku ušli sa najlonskom kesom a sada letuju na Azurnoj obali, PA KAKVA JE TO ELITA.......................
mirsa Odgovori
Zavrsite prvo pozoriste pa onda planirajte sta dalje....
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.