Komentara: 10
Pregleda: 3348

SSP: Subotički poljoprivrednici pred kolapsom zbog nebrige vlasti

19.01.2022. u 12:35h
Izvor: Stranka slobode i pravde Subotica
Saopštenje Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Subotica povodom teme odnosa lokalne samouprave prema poljoprivredi i poljoprivrednicima prenosimo u celosti.
SSP: Subotički poljoprivrednici pred kolapsom zbog nebrige vlasti

Zahtevamo od Gradske vlasti  da u što kraćem roku pruži pomoć subotičkim poljoprivrednicima. Pošto su  gradonačelnik Stevan Bakić i njegov verni koalicioni partner Balint Pastor u više navrata naglasili da u gradskom budžetu nikada nije bilo više novca, a sa druge strane Gradska uprava predvidela je u budžetu za 2022. godinu da će se zalagati za rast proizvodnje i stabilnosti dohotka proizvođača kao i za izgradnju, održivog, efikasnog i konkurentnog poljoprivrednog sektora, tražimo da reaguju u najkraćem roku.

Naime, u toku prošle godine na teritoriji grada Subotice farme su počele da rade sa smanjenim kapacitetom ili u gorim slučajevima u potpunosti su ugasile proizvodnju, naročito farme koje se bave stočarskom proizvodnjom. Sufinansiranje kamate za kratkoročne kredite u uslovima gde tona veštačkog đubriva dostiže 1000 eura, a cena tovljenika 150 din/kg jednostavno nije dovoljna. Farme koje se bave uzgojem i tovom svinja od prvog januara do prvog jula 2021. godine izgubile su između 5.000-25.000 eura, a zbog rasta cene veštačkog đubriva poljoprivrednici će smanjiti njihovu primenu što će se ogledati u smanjenju prinosa, a to će uticati na sve građane (poskupljenje hleba, mesa, mleka, povrća, voća...).

Subvencije za ratarstvo koje su između 2008-2012. godine iznosile 17.000 dinara po hektaru od čega je 14.000 bilo predviđeno za biljnu proizvodnju, a 3.000 kao regres za gorivo su se 2012. godine smanjile na 14.000 dinara, ali za maksimalno 100 ha, potom 2015. godine subvencije su opet smanjene i to na 12.000,00 dinara po hektaru za maksimalno 20 ha obradive površine, a sad su 4.000 po ha, a što se tiče subvencija za stočarstvo u okolnim zemljama  su znatno više pa je za naše farmere nemoguće da budu konkurentni.

Da bi spasili poljoprivredu i naše proizvođače Gradski odbor Stranke slobode i pravde apeluje da gazdinstva dobiju bespovratna sredstva iz budžetske rezerve, i to u što kraćem roku da bi poljoprivrednici mogli da kupe i bace veštačko đubrivo, nabave repro materijal i pesticide za prolećne radove, osim toga Gradska Uprava trebala bi da donese rešenje da se poljoprivrednicima ublaže porezi i stupi u kontakt sa JVP “Voda Vojvodine“ i preuzme na sebe barem deo troška za odvodnjavanje.

// kraj saopštenja

Izvor: Stranka slobode i pravde Subotica
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 3348
Povezane teme

stranka slobode i pravde subotica

izbori2022

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.