Komentara: 24
Pregleda: 3268

SSP: Ko je odgovoran što birački spisak u Subotici ima više od 23 hiljade nepostojećih glasača?

16.05.2023. u 21:20h
Izvor: Stranka slobode i pravde Subotica
Saopštenje GrO "Stranka slobode i pravde" izdala je saopštenje u kojem traži da se istraži informacije koje ukazuju da postoji značajan broj glasača u zvaničnom Biračkom spisku, koji ne postoje. Prenosimo ga u celosti.
SSP: Ko je odgovoran što birački spisak u Subotici ima više od 23 hiljade nepostojećih glasača?

Gradski odbor Stranke slobode i pravde Subotica apeluje na nadležno tužilaštvo da pokrene istragu u vezi sa očiglednom manipulaciom sa biračkim spiskovima u gradu, na šta ukazuje član 158. Krivičnog zakonika: “Ko u nameri uticanja na rezultate izbora ili na referendum sačini netačan birački spisak, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine”. 

Naime, popisom stanovništva koji je rađen krajem prošle godine,  ustanovljeno je da u Subotici živi 123.952 stanovnika. Ako znamo da je broj maloletnih osoba kod prošlog popisa (2011. godine) bio 17%, dolazimo do broja od 103.000 punoletnih građana koji žive u našem gradu a to znači da u najboljem slučaju ovoliki broj građana može da koristi svoje aktivno biračko pravo predviđeno pozitivnim zakonodastvom Srbije. Sve bi  ovo bilo u redu da aprila prošle godine na adrese Subotičana nije stiglo 126.625 poziva za glasanje.

SSP Subotica postavlja pitanje Balintu Pastoru, Stevanu Bakiću, kao nosiocima vlasti u gradu, i Mariji Ušumović Davčik, načelnici Gradske uprave koja je po Zakonu o jedinstvenom biračkom spisku nadležna za ažuriranje biračkog  spiska na teritoriji lokalne samouprave, što podrazumeva upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku, da li osećaju barem trunku odgovornosti zbog ovoga slučaja? Jer u gradu u kojem vrše odgovorne funkcije, u biračkom spisku se pojavi više od 23.000 nepostojećih glasača ?!  Imajući u vidu da je reč o drastičnim razlikama, SSP veruje da one nisu slučajne već su pokazatelj ozbiljnih izbornih zloupotreba koje su ugrozile legitimitet izbornog procesa i prekrajale izbornu volju Subotičana na prošlogodišnjim izborima. Takoreći, neko je predvideo kod vršenja ovoga krivičnog dela da se samo nekoliko meseci posle izbora vrši i popis stanovništva. 

Zahtevamo od tužilaštva i od PU Subotica da što ranije obaveste javnost o svojim saznanjima o ovom slučaju i o preduzetim merama. 

// kraj saopštenja

Izvor: Stranka slobode i pravde Subotica
Postavljeno pre 11 meseci i 2 dana
Komentara: 24
Pregleda: 3268
Povezane teme

birački spisak

stranka slobode i pravde subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.