Komentara: 43
Pregleda: 12564
Foto

SSP: Gradnju akva parka na Paliću prati niz nezakonitosti, sledi krivična prijava

10.09.2021. u 17:46h
Izvor: Subotica.com
Gradski odbor Stranke slobode i pravde Subotica organizovao je danas konferenciju za medije na kojoj su izneli u javnost saznanja koja se tiču izgradnje akva parka, koju, kako tvrde, prati niz nezakonitosti, a zbog čega će podneti krivičnu prijavu protiv investitora.
SSP: Gradnju akva parka na Paliću prati niz nezakonitosti, sledi krivična prijava

Predsednik gradskog odbora SSP Subotica, Robert Šebek, u uvodu u priču o saznanjima oko gradnje akva parka podsetio je da pored samog Palićkog jezera, u okviru Muškog štranda, postoji termalni bazen, koji zbog radova na akva parku već tri godine nije dostupan građanima.

- Termalni bazen na Paliću, omiljeno mesto među svim generacijama, renoviran je 2016. godine velikim gradskim parama, a pred gradnju akva parka uklonjene su svlačionice - rekao je Šebek a onda nastavio da niže druge gradske probleme za koje smatra da treba da se rešavaju i da im se posveti veća pažnja - Imamo bazenski kompleks u Dudovoj šumi koji skoro 20 godina čeka da se otvori, prokišnjavaju obdaništa, interesi privatnih investitora se stavljaju ispred interesa bezbednosti dece, što smo videli u primeru vrtića "Poletarac". Ljudi koji bi trebali da se staraju o zaštiti šuma, iste te šume seku a znamo da su one pluća Subotičana.

SSP: Gradnju akva parka na Paliću prati niz nezakonitosti, sledi krivična prijavaDo kakvih su saznanja došli po pitanju izgradnje akva parka rezimirao je Laslo Čisar, predsednik Izvršnog odbora SSP Subotica.

- Tražili smo i dobili na uvid tendersku i projektnu dokumentaciju, ugovore o izvođenju radova, građevinske dnevnike i prateću dokumentaciju na uvid. Radovi na izgradnji su predviđeni da idu u dve faze. U prvoj fazi 18.6.2018. godine urađena je revizija projekta, a prva izdata građevinska dozvola ima datum 20.6.2018. godine. Fizički je nemoguće da se tako jedan veliki projekat obradi i izda građevinska dozvola za dva dana. Dalje, na prvoj strani građevinskog dnevnika od 14.12.2018. godine uočili smo da je rešenje o imenovanju stručnog nadzora izdato od strane firme "Art projekt", koji je ujedno i projektant, međutim po zakonu o izgradnji, navedeno rešenje izdaje isključivo naručilac posla (preduzeće "Park Palić"). Nakon uvida u građevinski dnevnik primetili smo da nisu upisana imena svih odgovornih izvođača radova i nadzornih organa, što su u obavezi po istom zakonu - rezimirao je Čisar navođenje ustanovljenih propusta u prvoj fazi radova.

SSP: Gradnju akva parka na Paliću prati niz nezakonitosti, sledi krivična prijava

Radove u drugoj fazi, tvrdi Čisar, pratio je tzv. "višak radova", koje je potpisao nadzorni organ, koji, podseća, nema pravo da odobrava tako nešto.

- Postavlja se pitanje valjanosti projekta koji je urađen, npr. da li su u projektu slučajno izostavljeni pojedini radovi kako bi se kasnije mogli ugovoriti po nekim novim cenama. Po nama upravo ti nepredviđeni radovi predstavljaju prostor za potencijalnu korupciju - zaključuje Čisar. - Nakon uvida u dokumentaciju uočili smo da je u drugoj fazi projekti zadatak, koji sastavlja investitor, i dostavlja projektnoj kući, pisan tri puta. U poslednjoj izmeni od januara 2021. godine, investitor nalaže promenu krovne konstrukcije, a mi postavljamo pitanje zašto baš tada a ne pre izvođenja radova. Jedna od izmena je i podebljavanje zidova mokrih čvorova u cilju sigurnije ugradnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture. Postavlja se pitanje kako to nije ranije predviđeno?

SSP: Gradnju akva parka na Paliću prati niz nezakonitosti, sledi krivična prijavaNakon pregleda dokumentacije obe faze, Čisar je izneo do kakvog su zaključka došli, kao i šta će da urade tim povodom.

- Sve ovo što smo naveli, posebno u prvoj fazi, nameće nam pitanje zašto naručilac radova nije ranije reagovao kod nadležnih institucija pošto je jasno da je bilo protivzakonitih radnji? - zapitao se Čisar. - Takođe, za prvu fazu nedostaje bankarska garancija za izvođenje radova, dok u su drugoj fazi priložene samo bankarske garancije za ozbiljnost ponude, odnosno da ponuđač neće odustati od ponude. Nadalje, sve garancije u drugoj fazi su ustvari bila pisma o namerama i to nisu važeće bankarske garancije. Nisu dostavljene ni garancije za avansno plaćanje i  dobro izvršenje posla, što je, takođe, zakonom propisano.

Zbog navedenih propusta koje su uočili GrO SSP Subotica podneće krivičnu prijavu protiv naručioca posla (preduzeće "Park Palić").

- Osnovano sumnjamo da je tokom izgradnje akva parka, kompleksa koji još uvek nije završen, bilo  malverzacija koje nisu u skladu sa zakonom - poručuje Čisar. - S obzirom na obim dokumentacije i vrednost investicije, smatramo da je potrebno izvršiti detaljnu kontrolu od strane stručnih, nezavisnih lica. Obavezno bi trebalo izvršiti i kontrolu količina i kvaliteta izvedenih radova.

Izvor: Subotica.com
Konferencija za medije GrO "Stranka slobode i pravde" Subotica na temu akva parka Konferencija za medije GrO "Stranka slobode i pravde" Subotica na temu akva parka Konferencija za medije GrO "Stranka slobode i pravde" Subotica na temu akva parka Konferencija za medije GrO "Stranka slobode i pravde" Subotica na temu akva parka Konferencija za medije GrO "Stranka slobode i pravde" Subotica na temu akva parka Konferencija za medije GrO "Stranka slobode i pravde" Subotica na temu akva parka Konferencija za medije GrO "Stranka slobode i pravde" Subotica na temu akva parka Konferencija za medije GrO "Stranka slobode i pravde" Subotica na temu akva parka
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 43
Pregleda: 12564
Povezane teme

robert šebek

akva park

palić akva park

stranka slobode i pravde subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.