Komentara: 48
Pregleda: 5784

SPS: Dužijanca je gradska manifestacija

04.09.2013. u 12:32h
Izvor: GrO Socijalistička partija Srbije (SPS)
Saopštenje Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije prenosimo u celosti.
SPS: Dužijanca je gradska manifestacija

Ni ovogodišnja Dužijanca, koja je završena "Danom Dužijance" u organizaciji Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine 15.08.2013. godine, nije prošla bez pokušaja svojatanja.

U istoriji Dužijance i istoriji organizovanja proslave Dužijance postoje različita poglavalja od iskonskih i paganskih običaja pre Hrista sve do današnjeg dana.

Dužijanca, kao javna gradska manifestacija, priređuje se u čast završetka žetve i sreće zbog novog žita i novog hleba za budućnost svake porodice.

Ova manifestacija finansira se iz gradskog budžeta, dakle sredstvima svih građana Subotice i ona zbog toga jednako pripada svima koji žive u ovom gradu, kako vernicima tako i ateistima, kako Bunjevcima, tako i Hrvatima, Mađarima, Srbima i svima drugima. Svi jednako seju, žanju žito, melju brašno i peku hleb.

Zbog toga, gradskoj manifestaciji ne treba pridavati bilo kakav nacionalni predznak ili verski predznak,niti koristiti ovu manifestaciju u dnevno političkim manipulacijama zarad prikupljanja jeftinih političkih poena.

Po stanovištu Gradskog odbora Socijalističke partije u Subotici Dužijanca je simbol sreće, porodice, rada i zajedništva i kao takva treba da ostane. Organizator svih budućih Dužijanci treba da bude grad Subotica i to kao gradska, turistička manifestacija.

Verske organizacije i nacionalne zajednice iskazuju svoje posebnosti u okviru svojih organizacija ili udruženja i to na način kako oni žele i kako je najprikladnije njihovom verskom i nacionalnom biću.

Odbornička grupa SPS-PUPS-JS u Skupštini grada Subotice zalagaće se za ovakav stav.

GO SPS Subotica

Izvor: GrO Socijalistička partija Srbije (SPS)
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 48
Pregleda: 5784

Povezana vest

Povezane teme

dužijanca

sps subotica

socijalistička partija srbije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.