• Pregleda: 11524

Sprečeno krijumčarenje medicinskih preparata

Carinici su na graničnom prelazu Horgoš sprečili pokušaj krijumčarenja oko 40 pomoćnih medicinskih preparata nove generacije koji se baziraju na primeni nanotehnologije, saopštila je danas Uprava carina.
Sprečeno krijumčarenje medicinskih preparata

Carinici su na graničnom prelazu Horgoš sprečili pokušaj krijumčarenja oko 40 pomoćnih medicinskih preparata nove generacije koji se baziraju na primeni nanotehnologije, saopštila je danas Uprava carina.

Preparati su otkriveni u automobilu mađarskih registarskih oznaka kojim je jedan mađarski penzioner putovao iz Segedina u Suboticu.

On je juče u jutarnjim satima, pokušao da uđe u Srbiju preko graničnog prelaza Horgoš i da tom prilikom unese više od 43 pomoćnih lekovitih preparata marke "lavylites".

Iako je na pitanje carinika "da li ima nešto da prijavi za carinjenje", odgovorio odrečno, ubrzo je otkriveno da je preparate sakrio na više mesta u automobilu. 

Carinici su ih pronalazili u prostoru između prednjih sedišta ispod papira, u kasetama ispred suvozačevog i vozačevog sedišta, u pregradi desnih prednjih vrata i u jednoj pregradi putne torbe u prtljažniku vozila, piše u saopštenju.

Među otkrivenim preparatima bilo je 18 regenerišućih sprejeva za telo "lavyl auricum" koji se koristi za sprečavanje virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija, za ublažavanje bola i vraćanje organa u prvobitno stanje, 11 energetskih sprejeva "lavylites 3.1" koji se koristi za oslobađanje organizma od stresa i povećanje koncentracije, 4 spreja za usta "lavyl 32", 8 losiona za telo i 2 šampona.

Svaki od preparata u proseku košta oko 70 evra po komadu, jer se radi o proizvodima nove generacije koji se zasnivaju na primeni nanotehnologije.

Preparati su organskog porekla i sadrže aktivne supstance prikupljene iz lekovitog bilja čije je dejstvo, kako se ističe, pojačano nano-procesom kojim se u potpunosti aktiviraju najmanje čestice aktivne supstance (nanoefektori).

Protiv putnika koji je pokušao da prokrijumčari medicinske preparate pokrenut je prekršajni postupak, a preparati su privremeno zadržani.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
beyond 2000 Odgovori
Stice i kod nas buducnost. Makar svercom
bre Odgovori
Ova vest mi vise deluje kao reklama za navedene proizvode nego kao sprecen pokusaj krijumcarenja..
ferrari Odgovori
Dobro je znati da postoje takvih preparati....
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.