Komentara: 0
Pregleda: 2485

Sportske aktivnosti za decu tokom leta

04.07.2018. u 10:12h
Izvor: Subotica.com
U okviru projekta „Vežbajmo zajedno“, koji realizuje Udruženje za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama „Zajedno“ , sva deca, sa ili bez invaliditeta, mogu da učestvuju u besplatnim sportsko-rekreativnim aktivnostima, koje će biti organizovane tokom celog letnjeg raspusta.
Sportske aktivnosti za decu tokom leta

Projekat „Vežbajmo zajedno“, deo je projekta „Sport za sve“ koji se realizuje uz podršku UNICEF-a, u cilju podsticanja socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom kroz sport i rekreativne aktivnosti.

- Cilj nam je da sportske aktivnosti učinimo deci Subotice dostupnim, poput onih koje se tokom raspusta organizuju u Beogradu i Novom Sadu. Takođe, nam je cilj da sportske, sportsko-rekreativne klubove i kulturne ustanove senzibilišemo da uvide kako mogu u rekreativne aktivnosti da uključuju i decu sa smetnjama u razvoju, jer uglavnom kada ova deca pokušavaju da se uključe velika većina klubova se ograđuje, pravdajući se da nisu stručni za rad sa decom sa smetnjama. Nama je cilj da pokažemo da u sportsko-rekreativnim aktivnostima mogu sva deca da učestvuju. Sve aktivnosti se odvijaju uz prisustvo defektologa, kako bi se deca na pravi način uključila i opustila -objašnjava Snežana Maravić, defektolog iz Udruženja „Zajedno“.

Nekoliko gradskih sportskih klubova uključilo se u projekat, te deca uzrasta od 5 do 12 godina mogu od pre dve nedelje da učestvuju u različitim rekreativnim sadržajima koji se organizuju na tri lokacije, u Dudovoj šumi, na bazenu, kao i na Ergeli Kelebija.

Do početka septembra biće održano čak 57 radionica, koje uključuju latino ples, zumbu, igre na vodi, jahanje i zanimljivo vežbanje, a iskustva sa prvih radionica, kako tvde defektolozi, pokazuju da se upravo u rekreativnim aktivnostima najlakše postiže inkluzija dece sa invaliditetom.

- Birali smo aktivnosti u koje sva deca mogu da se uključe, i u njima su sva deca zaista ravnopravna, što nije slučaj u školskoj klupi. Pokazalo se da deca imaju pozitivna iskustva što je dobra osnova za dalju inkuziju, a grupe nam iz dana u dan imaju sve veći broj učesnika. Svako je za nešto spretan, za nešto nije, nešto im je teško, nešto lako ali svi se dobro zabavljaju i druže. Vidimo da deci nije bitno sa kim će biti u grupi i upravo su te takmičarske igre najbolji pokazatelj da inkluzija funkcioniše - kaže Snežana Maravić. - U radionicama učestvuju deca iz Školskog centra „Dositej Obradović“ a mogu da se prijave i sva druga deca, bez obzira da li imaju afinitet prema nekom sportu ili ne. Za aktivnosti kao što su jahanje ili plivanje potrebno je da se deca prijave na telefon 062/ 9670161 zbog ograničenih kapaciteta, jer u grupama može biti oko dvadesetoro dece, a za učešće u drugim sportsko-rekreativnim aktivnostima nije potrebna prijava.

Aktivnosti u okviru projekta "Vežbajmo ZaJedno":

  • Ponedeljak: 17.30-19.30 Rekreativno jahanje (Ergela Kelebija)
  • Utorak: 18.00-19.00 Zumba/Latino ples za decu; Sportsko – rekreativno  vežbanje za decu od 5 do 7 god ina (Dudova šuma)
  • Sreda: 10.00-11.00 Igre na vodi (Bazen "Dudova šuma"); 18.00-19.00 Sportsko – rekreativno  vežbanje za decu od 7 do 9 godina (Dudova šuma)
  • Četvrtak: 18.00-19.00 Sportsko – rekreativno vežbanje za decu od 9 do 12 godina (Dudova šuma)
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2485
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.