Komentara: 21
Pregleda: 6435

Sporazumeli se taksisti i grad

11.12.2015. u 17:28h
Izvor: Subotičke novine
Taksi stajališta u gradu ostaće sadašnjim korisnicima, uz izvesnu preraspodelu, a nova u širem centru i prigradu koja će se formirati biće prolazna. Taksisti treba da se izjasne o jedinstvenoj startnoj ceni koja im odgovara, a grad će je prihvatiti ukoliko bude realna.
Sporazumeli se taksisti i grad

Proces sporazumevanja između subotičkih taksista i lokalne samouprave, koji traje od početka godine, kada su prevoznici u januaru organizovali protestne vožnje, sada je pri kraju, čemu je doprinelo i to što je u međuvremenu donet novi Zakon o drumskom prevozu. On je mnogo toga regulisao i u oblasti taksi službe, ali Subotica je prethodno već usvojila gradsku Odluku, pa je preostalo samo da je uskladi sa zakonskim normama u pojedinim detaljima.

„Naša konačna Odluka sada se ne razlikuje značajno od one iz aprila, jer smo suštinski mnoge stvari koje je Zakon propisao u njoj već predvideli. To je bila prva faza aktivnosti preduzete u cilju da potpuno uredimo taksi prevoz u gradu, a ostali su nam još donošenje petogodišnjeg plana i regulisanje taksi stajališta u gradu.  Što se tiče petogodišnjeg plana, da bi došli do optimalnog broja taksi vozila, krenućemo od postojećeg stanja i broja taksi mesta, a na osnovu toga stručne službe Zavoda za urbanizam obaviće procenu i dati svoje mišljenje koliko će nam taksi vozila biti potrebno za pet godina“, kaže Ljuben Hristov, pomoćnik gradonačelnika za malu privredu.

Sporazumeli se taksisti i grad

Ono što je trenutno najvažniji zadatak jeste da se utvrdi način korišćenja taksi stajališta u gradu, kojih nema u odgovarajućem broju u odnosu na vozila taksi prevoza. Komisija koja se bavi ovom problematikom sredinom ove nedelje zajedno sa predstavnicima Zavoda za urbanizam i taksistima obišla je stajališta da bi sačinila predlog kojim bi ako ne svi a onda većina prevoznika bila zadovoljna.

„Na terenu smo zatekli šaroliku situaciju, bilo je udruženja sa osam vozila i deset stajališta, i oni su nastojali iz sve snage da objasne kako im je to potrebno. Sa većinom smo ipak uspeli da nađemo zajednički jezik i oni su razumeli neophodnost da se ovakva situacija mora razrešiti i da se raspodela stajališta obavi na bolji i pošteniji način. Došli smo do zaključka da uži gradski centar, kada je reč o broju stajališta i njihovom korišćenju, ostane kakav jeste, uz određene preraspodele prevashodno po dogovoru između udruženja taksista i preduzetnika.  Šire područje i lokacije, kao što su kod Hale sportova, buvljaka, u naselju prozivka i Teslinom naselju, pronašli smo rešenja za formiranje novih taksi stajališta, i ona će biti prolazna, što znači da će moći da ih koriste svi taksisti, bez obzira kojem udruženju da pripadaju“, kaže Ljuben Hristov.

Sporazumeli se taksisti i grad

Podeliti prostor

Na tačno 401 taksistu u Subotici, koliko ih trenutno ima, kada budu formirana nova mesta sa kojih će obavljati svoju delatnost, doći će 150 do 160 taksi stajališta, što ni izdaleka nije dovoljno, pa će biti potrebno da i na onim mestima u užem gradskom jezgru koja pojedina udruženja koriste godinama, dođe do sporazumevanja i saradnje u načinu njihovog korišćenja.

„Novim stajalištima, u čijem uređenju će jedini trošak biti obeležavanje, nastojali smo da pokrijemo što šire područje grada, na primer na Makovoj sedmici dva mesta, u Aleksandrovu kod „Bačvanke“ dva, i tako dalje, a ostaje nam slabije pokriven Bajski put jer na raskrsnici sa Gajevom ulicom predviđena je izgradnja kružnog toka, pa sada ne bi bilo dobro da gradimo bilo šta što bi se kasnije moralo rušiti. O tome elaborat upravo završavaju stručnjaci Zavoda za urbanizam.  U gradu, međutim, tačno smo regulisali, na primer, „Pink“ taksi je ispred „Patrije“, njih je 19 i imaju 5 mesta. „Ju taksi“ je zapadno od Gradske kuće sa 28 vozila i pet mesta, pa ćemo videti sa nekim od udruženja koja imaju više mesta a manje vozila da ih spojimo. Kod gradske Autobuske stanice svojevremeno bio je haos – putnici maltene nisu mogli da dođu do stanice, jer su taksisti zauzimali i autobuska stajališta. Sada je to drugačije, tu će biti dva taksi udruženja koja su već postojeća tamo, jedno će imati četiri a drugo dva mesta i biće odvojeni sa jednim praznim mestom“, objašnjava pomoćnik gradonačelnika Ljuben Hristov.

Sve ovo, u krajnjoj liniji, biće na taksistima da se između sebe dogovore, pogotovo što i Zakon o radu predviđa radnu nedelju od 40 sati plus prekovremeni rad, pa im je u interesu da stvore uslove kako bi mogli da ispune ove normative.

„Naša je obaveza, kao lokalne samouprave, da organizujemo da taksi prevoz u gradu funkcioniše 24 časa dnevno svih sedam dana u nedelji.  Pojedina taksi udruženja nisu u stanju da ispoštuju ovu odredbu Zakona o radu i cilj je da preraspodelom između sebe stvore uslove da zadovolje taj kriterijum. S obzirom da kao predstavnici lokalne samouprave i komisije koja se bavi ovim pitanjima nismo hteli da radimo samo na svoju ruku, pozivali smo udruženja i preduzetnike na konsultacije, i najvažnije je to da su gotovo svi shvatili je da smo na zajedničkom zadatku. Sigurno nećemo uspeti sve da regulišemo idealno, ali uvek postoji mogućnost da se nešto dorađuje i popravlja“, kaže Ljuben Hristov.

Sporazumeli se taksisti i grad

Cenu da utvrde taksisti

Zakon o drumskom prevozu predvideo je da taksi prevoznici u gradu treba da imaju jedinstvenu startnu cenu, kao i cenu prilikom zaustavljanja i čekanja, što ranije nije bilo slučaj, pa se događalo da su pojedina, brojno a samim tim i finansijski jača udruženja, obarala cenu i na taj način preuzimala putnike.

„Sami taksisti su najbolji ekonomisti za sebe i oni mogu da odrede koja bi to cena mogla da bude. Ako preteraju sa njom, izgubiće putnike, a ako se opredele za nižu nego što bi trebalo da bude, onda dolazi u pitanje isplatljivost obavljanja prevoza.  Dakle, grad, odnosno Gradsko veće, na kraju utvrđuje startnu cenu, ali očekujemo da se taksi udruženja i preduzetnici prema tome odrede, i mi ćemo prihvatiti svaku koja bude realna. Ono što većina kaže to ćemo najverovatnije usvojiti. Naše će biti da kontrolišemo kako se cena taksi prevoza primenjuje, pa će posle donošenja konačne odluke biti pojačan inspekcijski nadzor nad njima.  Najvažnije što želimo da postignemo uvođenjem reda u taksi prevoz jeste da dobijemo zadovoljne putnike, zadovoljne taksiste, a i lokalna samouprava da bude zadovoljna ovim rešenjima“, kaže Ljuben Hristov.

Predstavnici radne grupe koja se bavi uređivanjem oblasti taksi prevoza u Subotici očekuje da će konačno usaglašavanje biti postignuto do Nove godine i da će od početka 2016- te i poslednje dileme biti razrešene.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 8 godina i 3 meseca
Komentara: 21
Pregleda: 6435
Povezane teme

taksi

taxi

cene taksija

taksi udruženje

taksi prevoz

ljuben hristov

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.