• Pregleda: 7082

Sporazum o priznavanju saobraćajnog prekršaja

Na osnovu Sporazuma o priznanju saobraćajnog prekršaja vozačima je omogućeno da dobiju zakonom propisanu minimalnu novčanu kaznu, kao i da ne budu kažnjeni oduzimanjem vozačke dozvole.Svi vozači koji naprave saobraćajni prekršaj moći će da se nagode sa saobraćajnom policijom da dobiju najblažu kaznu, ukoliko priznaju da su krivi. Sporazumi se neće sklapati sa vozačima koji su u pretkodnom periodu bili pravosnažno osuđeni za prekraj iz oblasti bezbednosti saobraćaja.
Sporazum o priznavanju saobraćajnog prekršaja

Policija neće pregovarati o kaznenim poenima, a Sporazum o priznavanju saobraćajnoj prekšaja, iako se primenjuje od 20.avgusta važiće i za sve one vozače koji su napravili saobraćajni prekršaj od dana kada je novi zakon o prekršajima počeo da se primenjuje, odnosno 1. marta ove godine, a kojima nije izrečena pravosnažna presuda.

U Upravi saobraćajne policije objašnjavaju da će na terenu procenjivati težinu prekršaja, a sa bahatim vozačima se neće “pogađati”.Policija će voditi računa da sporazum ne sklapa sa vozačem koji je u prethodnu godinu dana pravosnažno osuđen za prekršaj iz oblasti bezbednosti saobraćaja.Cilj je da sklapanjem sporazuma svi prekršaji budu rešeni na „kvalitetniji, bolji, brži, efikasniji i zakonitiji način”.

Svrha sporazumnog priznanja prekršaja, između ostalog, je ta da rastereti prekršajne sudove koji su „zatrpani prijavama”, jer saobraćajna policija godišnje napiše između 170.000 i 190.000 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Mogućnost ovakvog sporazumevanja sa policijom imaće i strani državljani, po ubrzanoj proceduri.

Prošle godine od januara do juna bilo 72.196 prekršaja prekoračenja brzine, a ove ustom periodu 57.439, dok zbog vožnje alkoholisanom stanju prošle godine je zabeleženo 25.048 prekršaja, a ove 21.813.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

16
kojot Odgovori
Добар да-добар дан.Ево ја показио 6-7 пешака,ударио у 2-3 паркирана возила.Признајем крив сам...Могу ли са да плати па да идем кући или ћу поштом добити уплатницу?
ojadjeni Odgovori
O pa sporazuma sa policijom uvek bilo neke tatine sinove ni ne smeju zaustaviti u ulicu Matije Korvina nekad ni ne smeju da udju a sa ostalima za crvenu ili dve sve se moze sporazumeti
Adam Odgovori
Cuj kojeg li zakona ,pa gde su ovi do sad bili . Znaci mozemo se i dalje dogovarati.
CIRINELA Odgovori
@kojot
Ne mozes. Nisu ti nasli alkohol u krvi. Da jesu mogao bi potpisati sporazum a posto nisu pisi propalo.
Sporazum mozs potpisati i ako ti u alkoholu ne nadju krv !!!!!!.
as Odgovori
Coyote, po običaju, objasnio...
rmpalija Odgovori
I do sad se moglo sporazumevati sa njima za 1-2 crvene.
stormwatch Odgovori
Lepo vi raspustite te prekrsajne sudove i uvedite Judge Dredd...to odavno treba Srbiji na svim nivoima...JUDGE DREDD!
gradjanin Odgovori
Sporazum je uvek bio za nekoliko crvenih novcanica, posto se sam prepolovila novcana kazna sad ce pregovarati za nekoliko zelenih novcanica mislim na 500din. :-):-):-)hahaha
kikaa Odgovori
kakva drzava
dogovor sa policajcem
dogovor sa sudijom
dogovor sa doktorom
dogovor sa inspektorom
>>>> dopunite niz
ffilozoff Odgovori
Sporazuma sa saobracajnom policijom je bilo i do sada,a tek ce sad procvetati!!! Samo je "OZVANICEN" sporazum ja tebi-ti meni!!!
bona fide Odgovori
@kojot: Kad se vec javljas trebalo bi da poznajes neke elementarne stvari pa da, recimo, razlikujes prekrsaj u saobracaju od krivicnog dela ucinjenog u saobracaju.
Imre Odgovori
sta da radim? Imam dozvola do 2018-a vredi PSP i sada kaze nema voznje sa njom jel kaznice me. to istina ili nije? zoves tamo onda moze, ovamo nemozes. ovaj beloglavi zaustavi i sta onda? Dogovaramo?
Uvek u pravu Odgovori
Ne kaže se džabe da dogovor kuću gradi.Nadam se da se pri tom ne misli na kuću saobraćajnog policajca.
kojot Odgovori
@bona fide
Нема никаквог споразума ни у једном случају,ако си крив одговараш за дело које си починио. Споразумети се са њима можеш увек за неколико црвених у зависности колико си крив.Тога је увек било и биће.
ja Odgovori
sporazum a ? mamicu vam bilmesku, zato nećemo nikad biti deo normalnog sveta, pa ovo nema ni u Albaniji. Šta ima da se sporazumevaš, ne bi imao pravo uopšte da razgovaraš sa prekršiocem o novcu već isključivo o pismenoj prijavi, a sve ostalo neka odradi sudija za prekršaje. Naravno, nema dovoljno kadrova, pa kao veli ma dobro, daću milkanu minimalac a on nek se snađe kako zna i ume. Sve bi ja to saterao u Palić na kupanje počev od članova vlade pa završeno sa ovim uniformisanim mamlazima koji tako revnosno rade čak i prekovremeno !!
bona fide Odgovori
@kojot: Toplu vodu nismo mi izmislili pa ni mogucnost sporazuma za neke prekrsaje ali u skladu sa zakonom. Nacin na koji si ti "porusio" 5-6 pešaka me iziritirao pa sam reagovao jer u tom slučaju nema "dogovora".
To da ce i dalje biti zloupotreba i crnih dogovaranja. uopšte ne sumnjam ali jednu dobru zakonsku zamisao netreba odmah napasti nego je treba sprovesti u delo.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.