• Pregleda: 4438

Pojašnjenje Sporazuma o priznavanju saobraćajnih prekršaja

Povodom pogrešnih tumačenja koja su se pojavila u javnosti nakon najave početka primene Sporazuma o priznanju za prekršaje iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, iz MUP-a naglašavaju da Sporazum o priznanju prekršaja vozači ne zaključuju sa policijskim službenikom koji je uočio prekršaj na licu mesta, već u službenim prostorijama sa starešinom saobraćajne policije koji je ovlašćen da protiv okrivljenog podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.
Pojašnjenje Sporazuma o priznavanju saobraćajnih prekršaja

U MUP-u posebno ističu da će, bez obzira na to što se po Zakonu o prekršajima sporazum može zaključiti sa bilo kojim licem i za bilo koji prekršaj, starešine saobraćajne policije sporazum zaključivati isključivo sa licima kojima je to prvi prekršaj u određenom periodu i isključivo za prekršaje kojima nije direktno ugrožena bezbednost saobraćaja.

Okrivljeni će morati da plati propisani iznos novčane kazne i biće mu evidentirani svi kazneni poeni propisani za učinjeni prekršaj, a jedini ustupak će se ogledati u skraćenju propisane zaštitne mere zabrane upravljanja motornim vozilom.

O Sporazumu o priznanju odlučuje sud, koji sporazum može odbaciti, usvojiti ili odbiti.

Izvor: MUP Srbije

povezane teme

9
ffilozoff Odgovori
KOJI JE OVO VEK ??? Nista se normalno ne desava,samo zackoljice,pogresne interpetacije,lazi,obavestenja,lose vesti,....ZASTO???
wecker Odgovori
Svaki ucesnik u saobracaju odsad da spremi novcanice u sitnijim apoenima,
naravno radi sporazuma. A prirucnik zakona o saobracaju trazite prilikom registracije
vozila koja ce se davati besplatno radi izbegavanja svakog nesporazuma sa sluzbenom osobom.
PERA Odgovori
policajcima placamo 1000 dinara i oni nas puste o cemu vi pisete nema prijave nema dogovora 1000 dinara ili dje si brate ili oklen si junace
nale Odgovori
Aha! Sad je već mnogo jasnije-dakle, preskačemo "kariku" policajac i mito ostavljamo direktno upravniku ili zameniku upravnika saobraćajne policije ( to mu u tekstu dodje pemenuti starešina ). Lepo
kojot Odgovori
nale
Ваљда треба и људи који су у канцеларијама да зараде неки динар а не само ови на терену што раде да згрћу све за себе.
nebitan Odgovori
PERA- ja bih dodao iz svog iskustva i "kojim dobrom junace" :D
Sojic Odgovori
1000 din je mnogo,prodje to i na 500 din.
Marko Odgovori
Pogresne interpretacije u javnosti su posledica nerazumevanja prava od strane novinara. Nazalost i ta profesija je degradirala u kadrovima a medijske kuce ne mogu da drze specijalizovane novinare na plati, vec pise ko stigne i kako stigne.
makazar Odgovori
"Alkoholisanost stepena od 0.5 do 1,2 promila. U interesu obe strane biće da se sporazumemo da učinilac prekršaja plati 6000 din i najverovatnije ćemo opraštati zaštitnu meru oduzimanja dozvole"
Ovo je izjavio načelnik uprave saobraćajne uprave policije MUP a Srbije .!!!!!!!!
Sve preko 0,5 su potencijalne ubice koje će proći sa 6000 kazne i ajd zdravo. Razumem sitne prekršaje , ali alkoholisanost da se oprašta...pa tu neko nije normalan. Verovatno su ove zakone donosili slični saobraćajni stručanjaci kao i ovi naši lokalci
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.