Komentara: 8
Pregleda: 6707
Video

Spomenik Jovanu Mikiću ispred "Jadrana" početkom naredne godine

10.11.2019. u 12:20h
Izvor: Subotica.com
Jovan Mikić Spartak, jedan od pionira subotičkog sporta, početkom naredne godine dobiće spomenik ispred zgrade Sokolskog doma (zgrada "Jadran"), kaže član Gradskog veća zadužen za sport, Nemanja Simović.
Spomenik Jovanu Mikiću ispred "Jadrana" početkom naredne godine

U čast Jovana Mikića Spartaka, čoveka koji je živeo i poginuo za svoju Suboticu, lokalna samouprava će pristupiti izradi postamenta koji će služiti kao spomen mesto na istorijsku ličnost koja je u svom gradu bila, u sportskom kontekstu, zapamćena kao atletičar, učesnik Olimpijskih igara u Berlinu, reprezentativac i jugoslovenski rekorder u atletskim disciplinama.

- Sportsko društvo "Spartak" je sportska institucija sa velikom tradicijom koja okuplja veliki broj sportskih klubova i sportista, pa smatramo i da velikan subotičkog sporta, čiji nadimak sa ponosom nose subotički kolektivi, zaslužuje spomenik u njegovu čast - rekao je Simović pre par dana, prilikom prijema jednog o sportskih kolektiva koje nosi Mikićev nadimak - U toku je izrada spomenika koji će početkom naredne godine biti postavljen ispred zgrade "jadran".

Spomenik Jovanu Mikiću ispred "Jadrana" početkom naredne godine

SPOMEN OBELEŽJE MIKIĆU I OSTALIMA KOJI SU DALI ŽIVOTE ZA SLOBODU SUBOTICE - Na svečanoj sednici povodom godišnjice oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu, održanoj 10. oktobra 2018. godine, Maksim Bakrač, predsednik subotičkog odbora SUBNOR-a, predložio je da se Jovanu Mikiću Spartaku podigne spomenik, kao i da spomen obeležje dobiju svi oni koji su poginuli za oslobođenje grada.

Osim sportskog društva i brojnih sportskih klubova u Subotici po Mikiću (odnosno Spartaku) danas nose ime ulica u širem centru grada i osnovna škola.

U nastavku više o životu i sudbini Jovana Mikića (30), izvor "Vikipedija".

Mikić je rođen 1914. godine u Opovu, u Banatu. a nakon Prvog svetskog rata seli se sa porodicom u Suboticu, gde završava gimnaziju i pravni fakultet. Radio je kao nastavnik u subotičkoj osnovnoj školi, potom kao asistent na Ekonomsko-komercijalnoj visokoj školi u Beogradu. Bavio se novinarstvom, njegovi prilozi objavljivani su u "Politici" i "Sportskom svetu", a uspešno se bavio i atletikom.

Spomenik Jovanu Mikiću ispred "Jadrana" početkom naredne godine

Kao oficir u Jugoslovenskoj kraljevskoj vojsci pao u zarobljeništvo posle sloma u kratkom Aprilskom ratu 1941. godine. Zarobljeničke dane proveo je do 1943. godine u Nirnbergu. Pušten je kući te iste godine nakon čega se privremeno sklonio kod svoje porodice u Novom Sadu. Radio je u jednoj radnji kao prodavac sportske opreme. U proleće 1944. odlazi u partizane. Zbog hrabrosti saborci su mu dali nadimak Spartak. Borio se u Fruškoj gori, a tokom leta postavljen je za komandanta Subotičkog partizanskog odreda. U jesen 1944. godine tokom operacije za oslobođenje Subotice, u borbi oko železničke stanice u Subotici, teško je ranjen 10. oktobra, a od posledica ranjavanja umro je sledećeg dana, 11. oktobra 1944. godine u subotičkoj bolnici.

Danas pouzdano znamo da je Jovan Mikić-Spartak godinu dana nakon prve sahrane ekshumiran i sa vojničkim počastima ponovo svečano sahranjen na Trgu slobode u Subotici, na mestu gde je nekada bio mali park, a u novije doba "Zelena fontana". Njegovi posmrtni ostaci su odatle ponovo ekshumirani i preneti u novu spomen-kosturnicu na Trg žrtava fašizma, gde se i danas nalaze.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 6707

Povezane vesti

Povezane teme

jovan mikić spartak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.