Komentara: 19
Pregleda: 5703
Foto

Spomenici kralju Aleksandru i vojvodi Mišiću krase Mini Jugoslaviju

02.05.2018. u 17:27h
Izvor: Subotica.com
Praznik rada - Prvi maj, tradicionalno je proslavljen danas u četvrtoj Mini Jugoslaviji, gde se okupilo više od hiljadu jugonostalgičara iz svoh krajeva naše zemlje.
Spomenici kralju Aleksandru i vojvodi Mišiću krase Mini Jugoslaviju

Ovogodišnja proslava, 16. poredu, bila je posvećena stogodišnjici od osnivanja Kraljevine Jugoslavije i tim povodom svečano su otkriveni spomenici kralju Aleksandru Karađorđeviću i vojvodi Živojinu Mišiću.

Spomenici, koje su se pridružili bisti Josipa Broza Tita, rad su vajara Franje Mačkovića, i urađene su od armiranog betona kako ne bi bili na meti lopova.

Spomenike je svečano otkrio profesor Radmilo Todosijević, podsećajući na njihove zasluge za nastanak Jugoslavije.

- O njihovom liku i delu se mnogo zna. Vojvoda Mišić je bio vojskovođa svetskog glasa, a kralj Aleksandar vizionar koji je živeo za ideju jugoslovenstva – podsetio je Todosijević. - Nadam se da više nećemo podizati spomenike vojnicima, ne zato što oni nisu važni, već što želimo da nikada više ne bude rata.

Spomenici kralju Aleksandru i vojvodi Mišiću krase Mini Jugoslaviju

Spomenici kralju Aleksandru i vojvodi Mišiću krase Mini Jugoslaviju

Ideja Blaška Gabrića je da podizanjem spomenika velikanima Mini Jugoslavija postane muzej na otvorenom i da se na jednom mestu okupe svi oni koji su zaslužni za „život“ Jugoslavije.

- Ova proslava je posebna po tome što ide u susret stogodišnjici od osnivanja kraljevine SHS, čije su najsevernije granice bile bunjevačke njive. Mi smo tada bili konstitutivni narod, a sada smo nacionalna manjina. Kralj je bio vizionar i verovao u jedinstvo južnih Slovena – ističe Blaško Gabrić. - Za 15 godina postojanja Mini Jugoslaviju je posetilo 1.121 autobus sa ljudima iz drugih gradova i ne znam da li je još neka organizacija uspela da dovede toliko ljudi u grad, a da od grada ne dobije nikakvu pomoć za održavanje parka. Političari Jugoslaviju ne vole!

Izvor: Subotica.com
Proslava 1. maja Proslava 1. maja Proslava 1. maja Proslava 1. maja Proslava 1. maja Proslava 1. maja Proslava 1. maja Proslava 1. maja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 5703
Povezane teme

mini jugoslavija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.