Komentara: 3
Pregleda: 1871
Foto

Spomen - ploča kompozitoru Erneu Lanjiju ponovo na zgradi Muzičke škole

25.10.2023. u 12:26h
Izvor: Subotica.com
Spomen - ploča kompozitoru Erneu Lanjiju ponovo na zgradi Muzičke škole

Spomen-tabla muzičkom pedagogu, kompozitoru i osnivaču Subotičke filharmonije, Lanji Erneu vraćena je na zgradu Muzičke škole. 

Spomen-ploča postavljena je 2007. godine uz pomoć Fondacije "Arač", ali je nažalost ukradena sedam godina kasnije. U godini kada Muzička škola slavi 155 godina postojanja i kada se navršava 100. godišnjica od smrti Lanji Ernea, ponovo otkrivamo spomen-ploču posvećenu ovom kompozitoru i pedagogu - istakla je Dragana Nikolić, direktorka Muzičke škole - Bogata istorija Muzičke škole iznedrila je mnoge značajne umetnike koji su doprineli da danas škola bude to što jeste, a jedan od njih je svakako i Lanji Erne.

Spomen - ploča kompozitoru Erneu Lanjiju ponovo na zgradi Muzičke škole

Izradu nove spomen-ploče finansirala je Fondacija "Karolj Biro", a predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor podseća da je Lanji, iako nije rođeni Subotičanin, zadužio naš grad.

- Ernea Lanjija na večni počinak ispratilo je 20. 000 Subotičana, što znači da je u ovom gradu bio voljen, cenjen i poštovan. Po svedočenju "Peštanskog dnevnika", kada je išla povorka kroz grad zanatlije i trgovci su izašli ispred svojih radnji i spustili roletne odajući tako počast ovom umetniku koji je sahranjen na Bajskom groblju - izjavio je Pastor.

Spomen - ploča kompozitoru Erneu Lanjiju ponovo na zgradi Muzičke škole

Lanji je u naš grad došao 1907. godine kao već afirmisani dirigent i kompozitor, posetio je profesor violine u penziji Tibor Pekar.

- U Muzičkoj školi je predavao razne predmete, a pre svega klavir pošto je bio vrhunski pijanista. Jedno vreme bio je i direktor škole, a bio je i na čelu gradskog hora sa kojim je postigao brojne uspehe. Takođe, dirigovao je i pravoslavnim horom. Sve vreme je vredno komponovao i njegova dela su bila izuzetno tražena. Osnovao je Subotičku filharmoniju i u velikoj meri je doprineo da Subotica širom Evrope bude poznata kao grad koji ima razvijen kulturni život - naveo je Pekar.

Spomen - ploča kompozitoru Erneu Lanjiju ponovo na zgradi Muzičke škole

Na ceremoniji otkrivanja spomen-ploče Erneu Lanjiju, nastupili su đaci i profesori Muzičke škole koji su izveli njegova dela.

Predstavnici Muzičke škole, Fondacije "Karolj Biro" i Mađarskog nacionalnog saveta položili su cveće kod spomen-ploče koja se nalazi na ulazu u školu.

Izvor: Subotica.com
Postavljanje spomen ploče Erneu Lanjiu Postavljanje spomen ploče Erneu Lanjiu Postavljanje spomen ploče Erneu Lanjiu Postavljanje spomen ploče Erneu Lanjiu Postavljanje spomen ploče Erneu Lanjiu Postavljanje spomen ploče Erneu Lanjiu Postavljanje spomen ploče Erneu Lanjiu Postavljanje spomen ploče Erneu Lanjiu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 meseci i 2 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 1871
Povezane teme

muzička škola

balint pastor

predsednik skupštine

dragana nikolić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.