Komentara: 13
Pregleda: 17620

Spoljašnja evaluacija škola za koje se utvrdi da nisu na očekivanom nivou

01.11.2013. u 17:21h
Izvor: RTV Yueco
Ove kalendarske godine počelo je spoljašnje vrednovanje ustanova u obrazovnom sistemu. Cilj ovog vrednovanja je ocenjivanje ostvarenosti određenih standarda koji su predviđeni u obrazovno-vaspitnom sistemu. I njihovo unapređenje u školama u kojima se utvrdi da nisu na dovoljno visokom nivou. Najveća ocena koju škole mogu dobiti ovom evaluacijom je četvorka. Sve škole u Srbiji proćiće će ocenjivanje u naredne četiri godine.
Spoljašnja evaluacija škola za koje se utvrdi da nisu na očekivanom nivou

U OŠ „Jovan Mikić“ u sredu 6. novembra tim spoljašnjih evaluatora Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Školske uprave Sombor obaviće spoljašnje vrednovanje kvaliteta rada u ovoj subotičkoj obrazovnoj ustanovi.

Škola je juče zvanično obaveštena o ovoj kontroli kako bi evaluatorima obezbedila sve što je neophodno da bi se izvršio opšti stručni pedagoški nadzor. Školu trenutno pohađa 685 učenika raspoređenih u 32 odeljenja, a nastava se odvija na Srpskom i Mađarskom nastavnom jeziku. U OŠ „Jovan Mikić“ radi  81 zaposleni.

Spoljašnje vrednovanje ustanova u obrazovnom sistemu započeto je ove kalendarske godine na taj način što su na nivou Srbije formirani timovi za eksternu evaluaciju. Ovo ocenjivanje predstavlja novinu jer je do sada obavljan samo stručno-pedagoški nadzor, a eksterna evaluacija predstavlja takav vid pregleda ustanova gde se ocenjuje nivo ostvarenosti određenih standarda koji su predviđeni u obrazovno-vaspitnom sistemu.

Ocenjivanje obavlja četvoročlana komisija koju čini četiri prosvetna savetnika. Tim eksternih evaluatora najavljuje dolazak pismenim putem školi kako bi obrazovna ustanova obezbedila pristup pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji, prisustvo časovima i drugim oblicima vasšpitno-obrazovnog rada, kao i mogućnost vođenja razgovora sa direktorom, stručnim saradnicima i predstavnicima nastavnika, učenika i roditelja. Evaluacija traje 2-3 dana u zavisnoti od veličine škole.

Evaluatori prilikom posete školi moraju da obiđu najmanje 40% časova i da pregčedaju dokumentaciju i obave vrednovanje i ocenjivanje: Godišnjeg plana rada za školsku godinu, Školski program, Razvojni plan ustanove, Izveštaj o samovrednovanju, Izveštaj o radu za prethodnu školsku godinu, Izveštaj o postugnućima na završnom isšpitu i Raspored časova za nedelju u kojoj je planira nadzor.

Ovim ocenjivanjem škole mogu dobiti jedinicu ili dvojku za one obrazovne ustanove koje nisu ostvarile osnovne standarde, odnosno trojku i četvorku za one škole koje ih ostvaruju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 17620
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.