Komentara: 2
Pregleda: 4790

Spašavanje mladunčeta bele rode

07.06.2012. u 00:00h
Spašavanje mladunčeta bele rode

U sredu, 06.06.2012. iz rodinog gnezda pored Zoo vrta ispalo je jedno paperjasto mladunče. Radnici vrta su ga primetili, zaštitili od pasa lutalica i sunca. Veterinar je pregledao ptića koji je bio potpuno zdrav i nepovređen iako je pao sa vrha bandere. Ponudili smo ga sa vodom i ribicama što je rado prihvatio.

Brzim odzivom stigla je i ekipa Elektrovojvodine. Isključena je struja i mladunče je vraćeno u gnezdo gde su ga dočekala još dva ptića. Odrasla roda se malo uplašila i odletela iz gnezda ali se nakon par preleta vratila i smestila u gnezdo, odmah krilima praveći hlad za mladunce.

Bela roda je zaštićena vrsta. Ima sve manje staništa gde može da se razmnožava i u zapadnoj Evropi je potpuno iščezla. Zahvaljujući vodenim površinama Palića i okoline, ovo područje ima nekoliko gnezda gde se ova prelepa ptica selica još uvek uspešno razmnožava. Ovo gnezdo su napravile rode koje su se upoznale u prihvatilištu vrta iz kojeg su nakon oporavka puštene nazad u prirodu.

Foto: Mirjana Alapović (Zoo vrt Palić)

Foto: Mirjana Alapović (Zoo vrt Palić)

Foto: Mirjana Alapović (Zoo vrt Palić)

Postavljeno pre 8 godina i 3 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 4790
Povezane teme
zološki vrt Palić ZOO vrt Palić
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.