Komentara: 1
Pregleda: 6604

Spas za kulturno blago i sprečavanje korupcije

05.12.2011. u 16:32h
Izvor: Pravda (dnevnik)
Spas za kulturno blago i sprečavanje korupcije

Gradska kuća, sinagoga, palata Rajhl i desetine drugih atraktivnih objekata u Subotici biće zaštićeni od rušenja ako peticija za usvajanje dokumenta „Subotička deklaracija“ o zaštiti kulturnog nasleđa u okviru urbanističkog razvoja učini svoje.

Razlog da se Deklaracija usvaja peticijom je dosadašnja praksa da se atraktivni objekti u gradu ruše, iako su zaštićeni, jer graditelji imaju drugačije interese. Svrstali su Suboticu među najznačajnije secesijske gradove u Evropi, a inicijatori Deklaracije, pojedinci i NVO, kažu da za razliku od prethodne prakse, tim dokumentom se zalažu za čuvanje i revitalizaciju svih secesijskih objekata, a ne samo zgrada koje je Zavod za zaštitu spomenika proglasio zdanjima od posebnog značaja.

- Graditelji subotičke secesije stvorili su arhitekturu punu iznenađenja koja i danas zbunjuje i zapanjuje i zato je pokrenuta inicijativa da se sačuva. Subotica je sad jedini grad u Srbiji čiji građani traže da se Deklaracijom na nacionalnom nivou zaštite gradski objekti – kaže Vlatko Jovićević iz AŠC Subotica.

Predstavnici civilnog sektora zapravo traže podršku da se spreči dalje rušenje objekata u gradu od kulturno-istorijskog značaja.

- Stručnjaci smatraju da će Deklaracijom sprečiti greške kao što je rušenje pozorišta, a graditelji su priznali da je zgrada mogla biti rekonstruisana za trostruko manje novca. Slično je bilo i sa rušenjem zaštićene dve kuće u Ulici Vase Stajića – kaže Jovićević.

On ističe da je secesija Subotice dobar resurs za kulturu i turizam ovog grada i da Deklaracija neće ostati mrtvo slovo na papiru jer građani već potpisuju peticiju na sajtu savesubotica.org.

- U Subotici ima preko 100 secesijskih objekata, od baroka do danas, inicijativa je da se uklapaju u modernu arhitekturu i secesijsko nasleđe. Deklaracijom zaustavljamo rušenja secesije i zaštićenih građevina. Ovo je opšti problem tranzicije, a Deklaracijom se može sprečiti i deo korupcije, loših tendera i dogovorne gradnje – kaže Viktorija Aladžić, arhitekta i profesor Građevinskog fakulteta u Subotici.

Izvor: Pravda (dnevnik)
Postavljeno pre 12 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 6604
Povezane teme

subotička deklaracija

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika

secesija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.