Komentara: 1
Pregleda: 2404

"Space shuffle week" u Savremenoj galeriji Subotica

08.10.2019. u 12:33h
Izvor: Subotica.com
U okviru edukativnih i pratećih programa izložbe "Space shuffle" naše mlade sugrađanke Marijane Buljovčić, ova nedelja oktobra biće u znaku "Space shuffle week-a", tokom koje će u Savremenoj galeriji Subotica biti organizovana projekcija filma, razgovor sa umetnicom i kreativna radionica.
"Space shuffle week" u Savremenoj galeriji Subotica

"Space shuffle week" započeće projekcijom filma "Stalker" reditelja Andreja Tarkovskog u sredu, 9. oktobra, s početkom u 19 časova. Uvodnu reč o filmu daće Petar Mitrić, a ulaz na projekciju je slobodan.

Ovo remek delo Tarkovskog iz 1979. godine, pripada samom vrhu svetske kinematografije, a zbog svoje složenosti i duboke ukorenjenosti u filozofiji duha, "Stalker" od svog nastanka predstavlja enigmu za teoretičare filma, stručnu javnost i publiku. Iako zasnovan na naučno-fantastičnom romanu braće Strugacki "Piknik pored puta", Tarkovski u priču unosi novu, duhovnu dimenziju, otvarajući mnoštvo pitanja o suštini ljudskog postojanja.

Priča prati putovanje melanholičnog Pisca u potrazi za inspiracijom i Profesora u potrazi za naučnim otkrićem kroz zabranjenu oblast Zonu, pogođenu misterioznim nuklearnim udarom. Sama Zona predstavlja strogo čuvanu tajnu, jer se u njenom središtu nalazi prostorija u kojoj se ostvaruju najintimnije ljudske želje. Jedina osoba koja poznaje put i poseduje dar vođenja kroz Zonu je Stalker, misteriozna osoba bez koje je gotovo nemoguće preživeti smrtonosne prepreke koje vrebaju na svakom koraku. 

"Space shuffle week" u Savremenoj galeriji Subotica

Drugi program "Space shuffle week-a" biće razgovor sa umetnicom, našom mladom sugrađankom Marijanom Buljovčić, koji će se održati u petak, 11. oktobra, s počekom u 19 časova. Sa umetnicom će razgovarati kustos izložbe, Miroslav Jovančić.

"Space shuffle week" zatvoriće radionica "Lov na geometriju" koja će se održati u subotu, 12. oktobra, od 10 do 12 časova. Radionicu će voditi Jasmina Jovančić Vidaković, muzejska edukatorka i viša kustoskinja Savremene galerije Subotica i Tamara Kucor, kustoskinja-pripravnica.

Radionica je besplatna, a sav neophodan materijal obezbeđuje Savremena galerija Subotica. Broj učesnika na radionici je ograničen, te bi zainteresovani trebalo da prijave svoje učešće na mail pedagog.sgsu@gmail.com.

"Space shuffle week" u Savremenoj galeriji Subotica

Ovim programima zatvoriće se izložba "Space shuffle", dok će promocija kataloga izložbe biti do kraja 2019. godine.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2404

Povezane vesti

Povezane teme

izložba

kreativna radionica

savremena galerija subotica

filmska projekcija

razgovor sa umetnicima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.