Komentara: 1
Pregleda: 2443
Foto

Otvorena izložba slika umetnice Marijane Buljovčić

31.08.2019. u 13:13h
Izvor: Subotica.com
Podovom obeležavanja Dana grada, u Savremenoj galeriji Subotica sinoć je otvorena izložba pod nazivom "Marijana Buljovčić: Space shuffle", kojom se mlada subotička umetnica po prvi put samostalno predstavila u ovoj kulturnoj ustanovi svojim slikama, grafikama, crtežima i instalacijama.
Otvorena izložba slika umetnice Marijane Buljovčić

Iska o prostoru kao relativnoj kategoriji i nečemu čime može da se poigrava, u umu Marijane Buljovčić jasno je zablistala tokom osnovnih studija, kada je počela da oslikava prve radove ove tematike. Već na master studijama, njeno stvaralaštvo poprimilo je znatno ozbiljniji oblik, da bi svojevrsnu dopunu dobilo u godinama nakon završetka školovanja.

Prozima ih ideja o prostoru, komponentama koje čine prostor i vizuelnim sadržajima koje svakodnevno upijam, koje su mi vremenom postale bliske i koje reprodukujem na platno. To je nešto kao beg od realnosti ili kreiranje nove realnosti u kojoj počinjem vrlo dobro da se snalazim. To su oni trenuci kada pronađemo sebe da sanjarimo i kada sebi dopuštamo da se izgubimo - kazala je Marijana, koja nije krila zadovoljstvo što prvi put samostalno izlaže u Savremenoj galeriji Subotica. - Iako sam do sada izlagala na mnogim, divnim mestima, ovo je ipak naša galerija i možda najveći zalogaj koji sam ikada zagrizla, stoga mi je jako drago što mogu da sagledam svoj dugogodišnji rad u svim fazama na jednom mestu, u prostoru koji zaslužuje.

Prema rečima Miroslava Jovančića, kustosa izložbe, Marijana pripada generaciji koja je izrodila mnogo talentovanih umetnika, te da u njoj prepoznaje novu vrstu umetničkog talasa u Vojvodini.

- Marijana Buljovčić je za mene bila velika tajna i trebalo je vrlo ozbiljno da se upustim u analizu i proučavanje onoga što ona radi kako bih uopšte mogao nešto da kažem o njenom stvaralaštvu. Složena teorijska postavka koju ona koristi kroz svoj rad i pretvara u delo, bazirana je na prihvatanju jedne činjenice, a to je da svest koju imamo, nataložena svim sastojcima koje dobijamo tokom odrastanja i života, neobjašnjivi ljudski nervni sistem uvek teži da vrati na svoju ruku. Situacije u kojima Marijana pokušava da suituira svoju percepciju posmatranja, upravo su te situacije koje se otimaju svakoj mogućoj zamislivoj vrsti racionalnog objašnjenja i koje otvaraju vrata našem pravom licu - rekao je Jovančić, otvorivši izložbu sa, kako je objasnio, možda najadekvatnijim pitanjem - Da li je ono što vidimo zaista stvarnost ili nešto drugo?

U čast obeležavanja Dana grada, Savremena galerija Subotica svake godine predstavi nekog od zavičajnih autora, a kako je istakao direktor ove kulturne ustanove, Blaško Arpad, to je lepa tradicija kuće koja će se negovati i u narednim godinama.

- Ovo je vreme kada možemo malo da zastanemo i pogledamo koliko mladih i perspektivnih umetnika Subotica zaista ima. Treba da pazimo na to, treba da zapazimo to i treba da uživamo u tome, što ćemo učiniti i danas izložbom naše mlade i vrlo talentovane sugrađanke - poručio je Arpad.

Marijana Buljovčić je rođena 18. avgusta 1991. godine u Subotici, a diplomirala je 2015. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na smeru slikarstvo u klasi profesora Dragana Matića. Dve godine kasnije, pod mentorstvom istog profesora, diplomirala je i na master studijama, dobitnica je nekoliko nagrada i stipentija, a takođe je izlagala na mnogim kolektivnim i samostalnim izložbama.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 2443
Povezana vest
Povezane teme
izložba dan grada savremena galerija subotica
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.