Komentara: 11
Pregleda: 2550

Solidarnost: Sudije da uzmu u obzir mišljenje veštaka

24.06.2014. u 15:56h
Izvor: RTV City
Udruženje građana „Solidarnost“ još jednom je skrenulo pažnju na presude koje se odnose na slučaj bivših radnika „Severa“. Novi momenti u ovom slučaju i mišljenje sudskog veštaka morali bi da utiču na donošenje presuda sudija Osnovnog suda u Subotici posle brojnih grešaka, smatra ovo udruženje.
Solidarnost: Sudije da uzmu u obzir mišljenje veštaka

Oko 1300 radnika tužilo je „Sever“ zbog neisplaćenih zarada, 600 je dobilo presude u svoju korist dok je oko 450 zahteva odbijeno zbog zastarelosti. UG „Solidarnost“ smatra da se to desilo jer se sudije parničnog odeljenja stale na stanovište da je proces privatizacije „Severa“ završen 2005. i to na osnovu nevalidnog dokumenta. Zato te presude nisu u skladu sa zakonom a sudije su sudile pod pritiskom. Zbog svega toga mnoge porodice bivših radnika bile su ugrožene jer su morale da plate visoke sudske troškove. „Solidarnost“ već godinama tvrdi da je privatizacija okončana 2010. što je dokazao i sudski veštak.

„Mi zahtevamo od Tumbas Rozalije koja je, pretpostavljam, izabrana za predsednika Osnovnog suda u Subotici da temeljno prouči ono što se dešava i da ne naprave greške koje su napravile sudije u tih 450 odbijajućih presuda“, rekla je Vanja Dragojlović, iz UG „Solidarnost“.

„Solidarnost“ je uz radničke grupe iz nekoliko preduzeća podnela krivične prijave još pre nekoliko godina zbog uništavanja preduzeća kao što su Agrokombinat, Azotara, Ikom, Agroseme i Mladost a nisu zadovoljni radom tužilaštva u ovim slučajevima.

„Mi nismo zadovoljni radom Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici. Nemamo informaciju šta je po tim krivičnim prijavama rađeno. Kada se govori o borbi protiv korupcije i pljačkaškoj privatizaciji u Subotici se nije krenulo ni od k. Itekako su partijske vrhuške, organi države i opštinsko rukovodstvo bili uključeni u ovo. Ova preduzeća se nisu sama urušila, otišla u stečaj i bankrot nego su namerno uništena i opljačkana. Tražimo da se uđe u Zakon o privatizaciji, da pljačka iz privatizacije ne zastareva jer vreme ide na ruku onima koji su ovo uradili“, navodi Mikloš Nađ-Olajoš iz UG „Solidarnost“.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 2550
Povezane teme

udruženje solidarnost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.