Komentara: 6
Pregleda: 4622

Solarni paneli na devet javnih objekata

14.10.2021. u 15:56h
Izvor: Subotica.com
U sklopu projekta "Energy efficient public power - E2P2", koji se realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske, u narednom periodu predviđeno je postavljanje solarnih palena na devet javnih objekata u Subotici.
Solarni paneli na devet javnih objekata

Solarni paneli biće postavljeni na Tehničkoj školi "Ivan Sarić", Politehničkoj školi, Osnovnoj školi "Sonja Marinković", Osnovnoj i srednjoj školi "Žarko Zrenjanin", Domu za decu ometenu u razvoju "Kolevka", Predškolskoj ustanovi "Naša radost", Novoj opštini, Otvorenom univerzitetu i Sportsko-rekreativnom centru "Prozivka".

Kako objašnjavaju iz Službe za lokalni ekonomski razvoj, početak realizacije projekta se očekuje u narednom periodu, a navedenim objektima trebalo bi da omogući veću uštedu u električnoj energiji, ali i da doprinese smanjenju emisije ugljen-dioksida.

- Fotonaponske elektrane su ukupne snage 371 kW, što daje maksimalnu godišnju proizvodnju električne energije od 445.000 kWh, a samim tim i smanjenje emisije ugljen-dioksida od 489 tCO2. Svaka elektrana ima paralelan rad sa distributivnim sistemom električne energije, gde se deo energije predaje u distributivni sistem električne energije, a deo koristi za napajanje sopstvenih potrošača - objašnjavaju iz Službe za lokalni ekonomski razvoj.

Ovo je prvi projekat postavljanja solarnih fotonaponskih panela na javne objekte u Subotici, a kako dodaju iz Službe za lokalni ekonomski razvoj, istovremeno i jedan od pionira za javne objekte u Srbiji. Ukupna vrednost investicije iznosi nešto više od 47 miliona dinara, a u sklopu projekta predviđeno je i postavljanje dve solarne klupe i jednog solarnog drveta u našem gradu.

- Svakako da je električna energija iz obnovljivih izvora energije najčistija i kao takva predstavlja budućnost u proizvodnji i korišćenju energije - poručuju iz Službe za lokalni ekonomski razvoj.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 4622

Povezana vest

Povezane teme

solarni paneli

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.