Komentara: 59
Pregleda: 6586
Foto

Solarni kolektori na Domu za negu

23.11.2012. u 00:00h
Izvor: RTV Yueco
U “Domu za negu, 27.marta” pušteni su u rad sunčevi kolektori. Kolektori postavljeni u okviru projekta koji je finansirao Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine, u vrednosti od 2.4 miliona dinara, dok je Grad Subotica izdvojio 1.700.000,00 dinara.
Solarni kolektori na Domu za negu

Svečanom puštanju u rad porede direktora Gerontološkog centra, prisustvovala je pokrajinska sekretarka za energetiku, kao i vrh lokalne samouprave.

Dom za negu, je pored Doma “Dudova šuma" energetski efikasan objekat. Postavljeno je 9 sunčevih kolektora. Gerontološki centar je još 2001.godine pokrenuo projekat za energetsku efikasnost objekata i nakon postavljanja solarnih panela u glavnoj zgradi uvedena je i termoizolacija.

Ovo je treći projekat u gradu koji promoviše energetsku efinasnost. Prvo su zamenjeni prozori na Gradskoj bolnici, zatim je data donacija sunčevih kolektora od Slovačke za subotičku “Kolevku” i treći projekat u Gerontološkom centru. Na ovaj način se i smanjuju materijalni troškovi insitucijama.

Srbija je energetski neefikasna zemlja i ne koristi obnovljive izvore energije koliko bi trebalo. Pokrajinski sekreterijat za energetiku i mineralne sirovine će i naredne godine da podržava projekte energetske efikasnosti socijalnih ustanova.

Prema podacima Gerontološkog centra od aprila do septembra ove godine potrošnja zemnog gasa za pripremu tople sanitarne vode je manja za 35 odsto, a u dinarskoj vrednosti ušteda je 21,17 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ostvarene uštede su rezultat korišćenja solarnog termalnog sistema na objektu „Dudova šuma“ koji je realizovan uz pomoć republičkog Fonda za žaštitu životne sredine.

Izvor: RTV Yueco
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 59
Pregleda: 6586
Povezane teme
Nenad Ivanišević gerontološki centar subotica Modest Dulić atila čengeri marija kern šolja
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.