Komentara: 1
Pregleda: 2663

Socijalna inkluzija dece u Subotici

27.12.2013. u 14:06h
Izvor: Subotica.com
Socijalna inkluzija dece sa smetnjama u razvoju ima za cilj da stvori okruženje u kome će svako iskoristiti mogućnosti i prilike da uči, razvija svoje veštine, koristi svoje talente i potencijale i time doprinese da Subotica bude bolje mesto za zajednički život i rad.
Socijalna inkluzija dece u Subotici

Osnovne škole ''Miloš Crnjanski'' i ''Žarko Zrenjanin'' su kroz projekat: ''Socijalna inkluzija dece sa i bez smetnjama u razvoju“, inkluzivnim radionicama omogućile zajedničko stvaralaštvo i druženje.

Pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Novi Sad, aktivno je podsticano kreativno i interaktivno vršnjačko druženje putem ličnog učešća u izgradnji uzajamnog razumevanja, poštovanja i tolerancije tokom oktobra, novembra i decembra meseca.

Projektom je postignuto:
- Povezivanje škola, redovne i specijalne;
- Dat je model sticanja socijalnih i komunikacijskih veština, kroz vršnjačko druženje i podsticanje pozitivnog, interaktivnog i odnosa u kojem deca sa i bez smetnji u razvoju, ravnopravno participiraju i sarađuju;
- Senzibilisanje roditelja dece bez razvojnih smetnji za uočavanje i razumevanje statusa dece sa smetnjama u razvoju i opterećenosti njihovih roditelja;
- Stimulisani su činioci vaspitno - obrazovnog procesa na aktivniji, svesniji i kompetentniji pristup inkluzivnom obrazovanju;

Socijalna inkluzija dece u Subotici
- Razvijaće se i produbiti osetljivost šire društvene zajednice za probleme dece sa smetnjama u razvoju, koji objektivno postoje u procesu sticanja socijalnih i komunikacijskih veština koje im u velikoj meri mogu olakšati i poboljšati kvalitet života.

Socijalna inkluzija dece u Subotici

Prepoznajemo da u našem društvu postoje nejednakosti i da faktori kao što su siromaštvo i diskriminacija umanjuju kvalitet života deci sa smetnjama u razvoju. Zato je važno da ova osetljiva kategorija, ali u inkluzivnom obrazovanju i njihovi vršnjaci, ne budu isključeni iz socijalnog miljea, već da joj se, naprotiv, kreiraju prilike kroz koje će se sticati osećaj pripadanja i sopstvene vrednosti. Ideja od pisanja, planiranja do sporvođenja ovih ativnosti realizovana je pomoću Udruženja „Agroglas“ Subotica na radost svih učesnika Projekta kao i šire društvene okoline.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2663
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.