Komentara: 46
Pregleda: 5727

SNS: Snažna podrška za nova ulaganja

28.02.2014. u 21:40h
Izvor: GrO Srpska napredna stranka (SNS)
U Srbiji u okviru slobodnih zona posluje blizu 90 stranih i nešto više domaćih preduzeća, koja zapošljavaju oko 15. 000 ljudi, pokazuju najnoviji podaci Uprave za slobodne zone u Ministarstvu finansija. U naredne dve godine očekuju se velika ulaganja u izgradnju i funkcionisanje radno poslovnih zona, a samim tim i otvaranje novih radnih mesta.
SNS: Snažna podrška za nova ulaganja

Prema procenama Uprave slobodne zone, nedavno predočenim javnosti, realno je očekivati da u slobodnim zonama u dogledno vreme bude zaposleno i do 30. 000 ljudi.

Otvaranjem i jačanjem slobodnih zona otvaraju se nove mogućnosti za veliki broj nezaposlenih, a SNS veruje da uz pomoć i podršku građana može da izgradi modernu ekonomiju, da zajednički stvori uslove za mlade, što će unaprediti privredu naše zemlje.

Da se otvaraju novi vidici i prostor za oporavak srpske privrede, Srpska napredna stranka vidi u mnogim segmentima, a uspostavljanje i funkcionisanje poslovnih zona svakako je jedan od njih. Glavni razlog nedavne posete Bačkoj Topoli ministra za lokalnu samoupravu i regionalni razvoj i vršioca dužnosti ministra privrede Igora Mirovića, leži u činjenici da je Ministarstvo obezbedilo dodatna sredstava za izgradnju saobraćajnice u cilju opremanja poslovne zone u Bačkoj Topoli i njenog stavljanja u funkciju. Ministar Mirović već je najavio još značajniju podršku države u izgradnji i opremanju radno - poslovnih zona širom Srbije, koje predstavljaju pravi izazov za strane investitore.

SNS: Snažna podrška za nova ulaganja

U slobodnim zonama u Pirotu, Zrenjaninu, Subotici, Novom Sadu, Šapcu, Užicu, Smederevu, Kruševcu, Kragujevcu, Nišu, Apatinu, Svilajncu i Vranju, investitore privlači i mogućnost da izvezu proizvedenu robu bez carine u Rusiju, Tursku, Belorusiju i Kazahstan, jer sa tim zemljama imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.

Ove godine u republičkom budžetu je prvi put planirano oko 500 miliona dinara za podsticanje investiranja u izgradnju poslovnih zona svih vrsta u našoj zemlji, a u najavi je i zakon o podsticajima za njihovu izgradnju, obzirom da u Srbiji postoje 92 radne i poslovne zone. Kako je javnost obaveštena, planirano je da se definiše poseban program pomoći u izgradnji ovakvih zona u onim opštinama u kojima ih nema.

SNS: Snažna podrška za nova ulaganja

Slobodne zone, da podsetimo, mogu osnivati i njima upravljati i domaće i strane kompanije, a zbog pogodnosti koje imaju, stvaraju se i ogromne mogućnosti za međusobnu saradnju domaće i inostranih industrija. Srbija se nalazi na vratima Evropske unije i raskrsnici koridora 10 i 7, i njen geostrateški položaj ali i opredeljenje, omogućava vezu između istočne i zapadne, severne i južne Evrope. Tako je privrednim društvima koja posluju u slobodnim zonama, olakšan pristup tržištu Evropske unije i to je šansa koja, smatra Srpska napredna stranka, ne sme da se propusti.

Podaci iz Privredne komore Srbije, pokazuju da slobodne zone u Srbiji imaju najpovoljnije uslove u regionu i svake godine ostvare rast od 100 odsto u svim segmentima - proizvodnji, izvozu i investicijama, a izvoz iz njih 2013. Godine premašio je dve mijarde evra. Takođe, predočeno je da se u Srbiji preko zona obavlja sedam odsto prometa, dok u svetu taj procenat ide do 25 odsto, što ukazuje da njihov potencijal nije sasvim iskorišćen.

Radno poslovne zone u Srbiji sasvim sigurno još uvek se po mnogo čemu razlikuju od onih u drugim zemljama ali su, smatra Srpska napredna stranka, značajan instrument za privlačenje stranih investicija.

Izvor: GrO Srpska napredna stranka (SNS)
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 46
Pregleda: 5727
Povezane teme

Investiranje u Suboticu

proizvodnja u Subotici

fabrika Subotica

sns

srpska napredna stranka

parlamentarni izbori

privlačenje stranih investicija

sns subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.