• Pregleda: 4183

Smanjenje carine od 1. januara

Od 1. januara 2013. godine smanjuje se carina na uvoz različitih artikala iz Evropske unije kao što je bela tehnika, kućna hemija, kozmetički proizvodi, automobili, itd.
Smanjenje carine od 1. januara

Ipak to ne znači da će njihove cene biti niže, navode u Regionalnoj privrednoj komori Subotica. Smanjena, ili ukinuta carina na uvoz određenih proizvoda znači dodatnu konkurenciju domaćim proizvođačima, što bi po pravilu trebalo da donese sniženje cena, ali u komori smatraju da na osnovu prethodnih iskustava, sumnjaju da će do toga doći. Smanjenje carina vrši se prema dinamici koju je, kroz primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma, Srbija ugovorila sa Briselom.

Prodavci koji se bave trgovinom robe na koju će carina od nove godine biti smanjena, kažu da još uvek ne znaju kako će se to odraziti na krajnjeg kupca, jer mnogo toga zavisi od samog dobavljača. Oni navode, da ukoliko bude bilo mogućnosti za snižavanje cena, da će to svakako i uraditi.

Na neke od proizvoda carina će biti ukinuta, kao što su npr. automobili sa određenom kubikažom, dok će na neke proizvode carina biti samo umanjena. Ta roba koja stigne iz EU bi po pravilu trebalo da bude niža za cenu umanjene carine, dok bi država trebalo da ima manje para u kasi, jer sa te strane više neće biti prihoda. Sa druge strane, domaćim proizvođačima je smanjena mogućnost prodaje, odnosno konkurencija se povećava, sa čime se oni izjednačavaju po uslovima prodaje za inostranim proizvođačima.

Po rečima ljudi iz Regionalne privredne komore, ne samo da pojeftinjenja neće doći, nego je moguće da i proizvođači, ali i potrošači imaju više štete, nego koristi.

Ipak u Ministarstvu ekonomije tvrde da će građani Srbije, usled dodatnog sniženja carina, od sledeće godine moći kupovati po nižim cenama automobile, belu tehniku, kućnu hemiju, nameštaj, tehničke uređaje i mnogu drugu robu, što će se povoljno odraziti na životni standard stanovništva.

 

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

3
aleksandar Odgovori
"biće manje para u kasi",biće kad su nerealno niske carine za uvoz auta,ja sam na auto star 25 god dao 100 evra na prepis u državi.a što se tiče prehrambenih artikala neko uveze pun auto ili kombi digne afu,ne plati carinu,tutne malo cariniku,i čiča miča gotova priča...a trgovci ako skinu cene u trgovinama,neće biti letovanja od mesec dana,menjanja kožnih garnitura i da ne nabrajam dalje...nisam zloban ali činjenica je da nekima je dozvoljeno da zaobilaze sistem a ti isti onda pričaju o svojoj sposobnosti da zarade,dok mi ostali ispadamo papci!
valdomiro Odgovori
Ovo samanjenje carina samo će još viš dokusuriti našu i onako nesposobnu proizvodnju, i proizvesti još više nezaposlenih. Ovakovo povećavanje konkurencije s ionako nekonkurentnom našom privredom je prava katastrofa i u suštini je to konkurencija bolida formule 1 i MAGAREĆE ZAPREGE. A što se tiče smanjenja prihoda od carina - NEMA BRIGE NAŠE BAJNE VLASTI ĆE BUDŽET PUNITI IZ NOVIH INOSTRANIH KREDITA. A ko će ih i od čega vrćati??? Ma baš njih brig za to. Ovo će sve potrajati dok ne pocrkamo svi ko kerovi od gladi.
RANKON Odgovori
SVE STO IDE U PRILOG -EVROPI--IDE NA VRIJEME I BEZ ODLAGANJA A KADA NAMA TREBA NEKI DATUM ZA POVLASTICE TAD SE GADJAJU GODINAMA KAO DA SU SATI!!!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.