• Pregleda: 2707

Smanjen broj imigranata

Od početka godine za oko 3000 lica je vođen prekršajni postupak i to uglavnom su u pitanju Avganistanci i Pakistanci, a manje državljani Arapskih zemalja. Izriču se novčane i zatvorske kazne. Ovakvi prekršaji državu koštaju mnogo, jer ukoliko migranti ne mogu da plate kaznu odlaze u zatvor, a računa se da dan zatvora košta 1000 dinara. U Prekršajnom sudu u Subotici kažu da proteklih dana je bilo manje predmeta.
Smanjen broj imigranata

Subotica od pre dve godine postala je stecište migranata iz Avganistana, Pakistana, Tunisa i drugih Evro-azijskih zemalja. Procenjuje se da oko 1000 migranata skriva i dalje na deponiji, kao i po kućama u pregrađu. Migranti ulaze u našu zemlju ilegalno preko Grčke i Makedonije. Pojedinci u Subotici su videli dobru zaradu u krijumčarenju ljudi. Dolaskom u Srbiju migrante obično dočekuju lica koji ih povezuju sa svojim ljudima u Subotici.

Migranti obično dolaze sa minimalnim iznosima novca u Srbiju i kada stignu u Suboticu, prijatelji ili familija putem Western Uniona im šalje novac, a pošto nemaju lična dokumenta, angažuju svoje krijumčare da preuzmu novac namenjen za ilegalni prelazak granice. Migranti ukoliko nemaju novca da plate kaznu smeštaju se u Okružni zatvor u Subotici. 

Ilegalni prelazak granice košta od 2.000 do 4.000 evra po osobi. Kazne za krivično delo krijumčarenja ljudi su od godinu dana do 10 godina. Reč je o hitnim predmeti, istrage se završavaju u roku od jednog do dva dana.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

6
exsex Odgovori
Znaci dobro rade ovi sto ih brebacuju..
radnik Odgovori
Ošli da proslave Novu Godinau pa će se vratiti!
a na ulasku u Srbiju? Odgovori
Sve be to okej, samo zasto ih nasa policija ne sprecava pri ulasku u Srbiju?
A kad vec udju i u Srbiji su ilegalno, a Srbija je jadnija i od Avganistana i Pakistana zajedno pa zasto ih ne vratiti u Makedoniju odakle su i usli u Srbiju???
Pametnjaković Odgovori
Eto ti velike sanse za Turisticku organizaciju Subotice da pobojsa svoju statistiku o broju turista koji borave na podrucju opstine Subotica.
Neki sposobni bi mogli od tudje muke napravili biznis, samo da je legalno. I migranti bi vise voleli kada bi mogli legalno da odsednu u nekom motelu, hotelu ili sobici, u cistom, toplom i bezbednom.
I vuk bi bio sit, a i ovce na broju.
1000 migranata, koliko ih po ovoj vesti navodno trenutno boravi na teritoriji deponije X 10 evra za nocenje= 10.000 evra po danu za sposobne suboticane.
Nije za baciti, a ipak bacamo te pare.
razocaran Odgovori
biznis kod vitoroga se bas razvio a vidim skupa im hapsenja ... xD
kobrasti Odgovori
imao bi o vom slucaju svasta da napisem, jer sam i ja da tako kazem jednom i to sasvim slucajno povezao[radim kao taksista u Somboru] takozvane ilegalce do jednog sela koje je do najblize granice sa Madjarskom udaljeno 15 km gde me je i sasvim slucajno zaustasvila policija.da neduzim zavrsio sam u pritvoru 20 dana u tom periodu mi je i otac umro a oni me nisu pustili na sahranu, dok sam bio u pritvoru cuo sam kako su neke taksiste uhvatili na samoj granici sa 9 avganistanaca a samo jedan Avganistanac zavrsio u pritvoru a o taksistima ni rec,sad su protiv mene digli optuznicu pa cekam sudjenje. kakav ce ishod biti nemam pojma.naglasavam da sam legalan taksista i da imam sve potrebne papire za taj posao, dok znam sa sigurnoscu da pola taksista u Somboru nema dokumenta.i da nezaboravim od tog momenta moj auto su privremeno oduzeli a tuzilac trazi u optuznici trajno oduzimanje.ovo jesamo deo
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.