Komentara: 3
Pregleda: 3173
Foto

Službe spasavanja na vodi obeležavaju 20 godina postojanja

21.06.2017. u 13:58h
Izvor: Subotica.com
Službe spasavanja na vodi Crvenog krsta Subotica obeležiće u petak, 23. juna, 20 godina postojanja. Tim povodom biće organizovana promocija spasilačkog sporta, pokazne vežbe i Svečana Akademija.
Službe spasavanja na vodi obeležavaju 20 godina postojanja

Instruktor spasavanja na vodi Crvenog krsta Srbije, Žolt Sendi, rekao je na konferenciji za medije da tokom 20 godina postojanja, Službama spasavanja nije bilo lako, ali da su uspele da uvedu red na kupalištima, što je rezultat dobre prevencije.

- Odabrali smo ovaj datum, jer se u Evropi tokom ove nedelje obeležava bezbednost na vodama, zato što je to nedelja pred početak raspusta i sezonu godišnjih odmora, te je bitno da se govori o merama prevencije. Svake godine građane informišemo pre, u toku i nakon kupališne sezone, kako bismo sprečili potencijalne nezgode i utapanja - rekao je Sendi i dodao da svako kupalište ima svoje rizike, te da je važno ukazivati na njih i skrenuti pažnju kupačima.

Službe spasavanja na vodi obeležavaju 20 godina postojanja

Ono što je za građane važno da znaju, jeste da kada se neko utapa, bilo da je reč o bazenu ili otvorenoj vodi, važno je da izvlačenje iz vode uradi neko koje je za to obučen. Kako kaže Sendi, oni koji nisu prošli obuku, ne smeju da dođu u direktan kontakt sa davljenikom, jer postoji velika verovatnoća da će i oni ostati tamo.

Obeležavanje jubileja rada Službe spasavanja na vodi počeće u petak, u 9 časova, na bazenu u Dudovoj šumi, gde je organizovano takmičenje pet ekipa u osam disciplina. Svaka ekipa se sastoji od četiri člana, a osim dve ekipe iz Subotice, takmičiće se još i ekipa iz Bele Crkve, Kikinde i Novog Sada.

Rudolf Renčenji, rukovodilac Službe spasavanja na vodi Crvenog krsta Subotica, izrazio je zadovoljstvo što će se po prvi put organizovati promocija spasilačkog sporta, koji predstavlja veoma važan deo delatnosti Crvenog krsta.

Službe spasavanja na vodi obeležavaju 20 godina postojanja

- Prva disciplina je plivanje na 200 metara sa preprekama ispod vode, koje se prevazilaze zaranjanjem. Sledeća disciplina je na suvom, gde spasioci bacaju uže na 12 metara, kako bi pogodili davljenika i izvukli ga iz vode. Potom sledi plivanje na 50 metara sa preprekama, pa 100 metara mešovito, gde se nakon 75 metara iz vode izvlači specijalna lutka, teška 70 kilograma. Zatim će se ekipe takmičiti u transportu lutke na 50 metara, a nakon toga u takozvanoj štafeti, gde će na svakih 25 metara predavati lutku. Poslednja disciplina će biti izvlačenje davljenika iz vode i pružanje prve pomoći - rekao je Renčenji i dodao da će spasioci na kraju jutarnjeg programa, izvesti pokaznu vežbu za građane.

Svečana Akademija povodom godišnjice rada i postojanja, obeležiće se u Eko centru na Paliću, s početkom u 18 časova, kada će biti predstavljen rad Službe i uručene nagrade i priznanja zaslužnim članovima. Nakon toga, od 20 časova sledi zajedničko druženje na Ženskom štrandu.

Začetak Spasilačke službe vodi poreklo iz našeg grada, jer je u dokumentima, do kojih je Crveni krst došao prilikom istraživanja istorijata spasilačkih službi, zavedeno da je prvi spasilac obučen u Subotici, 1902. godine. 

Danas u našem gradu oko dva odsto građana ima završenu obuku za spasavanje na vodi, a ispred Crvenog krsta se nadaju da će u nadolazećim godinama taj broj porasti.

Izvor: Subotica.com
Najava obeležavanja jubileja 20 godina rada službe spasavanja na vodi Crvenog krsta Subotica Najava obeležavanja jubileja 20 godina rada službe spasavanja na vodi Crvenog krsta Subotica Najava obeležavanja jubileja 20 godina rada službe spasavanja na vodi Crvenog krsta Subotica Najava obeležavanja jubileja 20 godina rada službe spasavanja na vodi Crvenog krsta Subotica Najava obeležavanja jubileja 20 godina rada službe spasavanja na vodi Crvenog krsta Subotica Najava obeležavanja jubileja 20 godina rada službe spasavanja na vodi Crvenog krsta Subotica Najava obeležavanja jubileja 20 godina rada službe spasavanja na vodi Crvenog krsta Subotica Najava obeležavanja jubileja 20 godina rada službe spasavanja na vodi Crvenog krsta Subotica
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3173
Povezane teme

crveni krst

jubilej crvenog krsta

služba spasavanja na vodi

spasilački sport

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.