Komentara: 16
Pregleda: 4479

Služba stanovanja odobrava pozajmice i do 70 odsto za investicije na stambenim zgradama

08.07.2021. u 15:50h
Izvor: Subotica.com
Za obnovu fasade, sanaciju ili zamenu krovnog pokrivača, JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje odobrava pozajmice u visini od 50 do 70 odsto od celokupne investicije, za otplatu na duži vremenski period, onim stambenim zajednicama koje imaju potpisan Ugovor o održavanju zajedničkih delova zgrade sa preduzećem.
Služba stanovanja odobrava pozajmice i do 70 odsto za investicije na stambenim zgradama

Da bi preduzeće finansiralo ove radove, stambene zajednice treba da ispune dva uslova. Prvi se odnosi na stepen naplate etažne nadoknade, koji treba da bude 80 odsto, a drugi na to da stambena zajednica ima na raspolaganju od 30 do 50 odsto novčanih sredstava koji su potrebni za realizaciju investicije.

- Na ovaj način su u toku ove godine sanirani ravni krovovi u stambenim zgradama Aleja maršala Tita 26, Petrinjska 10, Šumska 5 i Kumičićeva 14, a u procesu prikupljanja saglasnosti je i Pavla Štosa 4. Krovni pokrivač je zamenjen na zgradama u Stevana Filipovića 62 i Pesnička 15, saniran je deo fasade u Zetskoj 5, a u Sonje Marinković 3 je zamenjena kanalizaciona instalacija - kaže Slobodanka Nikolić, šefica Službe stanovanja, objašnjavajući da se pozajmica odobrava na period otplate do četiri godine, u zavisnosti od vrednosti radova. - Ukoliko je vrednost radova 500 hiljada dinara, a stambena zajednica raspolaže sa 250 hiljada dinara, oni će pozajmicu izmiriti za godinu dana. Ako je veća investicija u pitanju, kao zamena krovnog pokrivača ili obnova fasade, pa su milionski iznosi, tu odobravamo otplatu i do četiri godine.

Služba stanovanja odobrava pozajmice i do 70 odsto za investicije na stambenim zgradamaKako ističe Nikolić, stambene zajednice nisu vremenski ograničene, već tokom cele godine mogu da dođu u preduzeće i potpišu Ugovor o međusobnim odnosima na održavanju zajedničkih delova stambene zgrade, što je prioritetni posao Službe stanovanja. Trenutno imaju ugovor sa 334 stambene zajednice, a njime je obuhvaćeno i tekuće održavanje.

- Kada je tekuće održavanje u pitanju, u skladu sa potrebama i zahtevima Skupština stambenih zajednica vrše se manje i veće građevinske intervencije, kao što su popravke i delimične sanacije krovova, popravke dimnjaka, betoniranje zaštitnih trotoara oko zgrade, limarski i bravarski radovi, radovi na održavanju elektro instalacija, vodovodarski radovi, higijensko održavanje zajedničkih delova zgrade i drugo. Takođe, u kontinuitetu se vrši mesečni servis i popravke liftovskih postrojenja - predočava Nikolić.

Služba stanovanja odobrava pozajmice i do 70 odsto za investicije na stambenim zgradamaUz tekuće i investiciono održavanje, Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada definisani su i radovi hitnih intervencija, poput onih na elektro i instalacijama centralnog grejanja, vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, te oslobađanju lica iz liftova.

- U skladu sa ovim, organizovana je i služba dežurstva za hitno otklanjanje nedostataka na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži od 0 do 24 časa, kao i dežurna služba za oslobađanje lica iz lifta, takođe od 0 do 24 časa - poručuje Nikolić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 4479
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.