Komentara: 1
Pregleda: 4500

Slučajevi tuberkuloze još uvek prisutni

25.03.2016. u 19:17h
Izvor: Subotica.com
Slučajevi tuberkuloze još uvek prisutni

Tokom prošle godine na teritoriji Severnobačkog okruga registrovano je 12 noovotkrivenih slučajeva obolelih od tuberkuloze, rečeno je povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze.

Prema podacima Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje, na teritoriji Grada Subotica prijavljeno je 8 novoobolelih, dok su ostali sa teritorije Opštine Bačka Topola.

- Najčešću, plućnu tuberkulozu je imalo osam osoba, u dva slučaja je bila registrovana tuberkuloza limfnih žlezda, a dve osobe su bile sa vanplućnom tuberkulozom. Najmlađa obolela osoba je ženskog pola, a pripada starosnoj kategoriji od 20-24 godine - kaže dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje.

Tuberkuloza je zarazna bolest izazvana bacilom tuberkuloze. Infekcija se najčešće prenosi vazduhom, a najvažniji izvor prenošenja su bolesnici sa plućnom tuberkulozom. Iako je prema podacima trećina svetske populacije inficirana bacilom tuberkuloze, bolest se razvija samo kod oko 10 odsto zaraženih.

- Tuberkuloza se dovodi u vezu sa nižim socio-ekonomskim statusom i zavisi od načina života. Tako smo i našoj zemlji u vreme rata, tokom 90-tih beležili porast obolelih. Iako poslednjih godina broj obolelih stagnira, ne možemo reći da ova bolest pripada prošlosti. Razvijanje bolesti je izvazvano padom imuniteta, pa je češća kod osoba koje su imunokompromitovane, kod osoba koje koriste kortikosteroide, dijabetičara i pacijenata koji se leče od malignih bolesti - kaže dr Olga Markov, pneumoftiziolog Dispanzera za plućne bolesti.

Iako se može zahvatiti gotovo sve organe, na našem podneblju najčešće se javlja u plućima.

- Simptomi koji se javljaju kod plućne tuberkuloze su uporan kašalj, krv u ispljuvku, noćno znojenje, gubitak telesne mase, kao i povišena telesna temperatura. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda, kao i rendgenskog snimka pluća. Kada posumnjamo da pacijent ima tuberkulozu, on daje ispljuvak, koji se posmatra pod mikroskopom i na taj način se potvrđuje dijagnoza - kaže dr Markov.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 4500
Povezane teme

dr zorica dragaš

dr olga markov

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.