Komentara: 3
Pregleda: 4880

Slovaci ulažu dva miliona evra u Bratstvo

26.04.2012. u 21:47h
Izvor: SuMedija
Kompanija Tatravagonka iz Slovačke uložiće dva miliona evra u novu opremu u subotičkoj fabrici vagona "Bratstvo", najavljeno je danas prilikom puštanja u rad nove kompresorske stanice u ovom preduzeću.
Slovaci ulažu dva miliona evra u Bratstvo

Novo postrojenje svečano su pustili u rad predsednik Upravnog odbora Tatravagonke, koja je većinski vlasnik "Bratstva" Aleksej Beljajev i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić.

Beljajev je podsetio da je njegova kompanije preuzela "Bratstvo" pre nešto više od godinu dana, i da puštanjem u rad kompresorske stanice počinje investicioni ciklus u ovoj kompaniji.

Prema planovima koje je izneo Beljajev, u narednih godinu dana biće izgrađeni novi pogoni za peskarenje i farbanje vagona, kao i nova linija za obrtna postolja.

Predsednik UO Tatravagonke je izjavio da su plate radnika od momenta preuzimanja redovne, a da je uposleno 230 ljudi.

"Mesečno se u ovoj fabrici remontuje za naše i potrebe železnica Srbije između 40 i 50 vagona. Pored toga, proizvode se delovi za prvu ugradnju u teretnim vagonima koje proizvodimo u Slovačkoj. To sve stvara preduslove za ponovno pokretanje serijske proizvodnje vagona u Subotici" - rekao je Beljajev.

Subotička fabrika vagona Bratstvo nakon privatizacije od strane preduzeća "Vladel" početkom 2000-tih došlo je početkom 2009. do ivice stečaja, a radnici su štrajkovali i glađu.

Naporima Saveza samostalnih sindikata, lokalne samouprave, Vlade Vojvodine i Vlade republike Srbije, preduzeće je prvo podržavljeno, tako što je većinski vlasnik prepisao 55% svojih akcija državi.

Preduzeće je zatim 21. marta prošle godine i prodatom strateškom partneru – slovačkoj Tatravagonki iz Poprada.

Gradonačelnik Subotice je prilikom današnje posete fabrici taj dan označio kao "zaustavnu tačku" dalje propadanja preduzeća i početak njegovog razvoja.

"Lokalna samouprava će i ovom investitoru uvek stajati na raspolaganju za sve probleme i zahteve koje budu imali" - rekao je Vučinić.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4880
Povezane teme

Saša Vučinić

fabrika bratstvo

tatravagonka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.