• Pregleda: 9369

Slike i predmeti od slame izloženi u Gerontološkom klubu Centar 1

U Gerontološkom klubu Centar 1 je otvorena 32 kolonija slame. U klubu već 16 godina se organizuju kolonije kolonije na kojima slamarke uz druženje prave radove i slike u tehnici slame.
Slike i predmeti od slame izloženi u Gerontološkom klubu Centar 1

Izložbu i koloniju je otvorila predsednica Skupštine grada, Marija Kern Šolja i direktor ustanove dr Nenad Ivanisević. Građani mogu da dođu u Gerontološki klub nauče kako se prave slike i predmeti od slame.

Izrada ukrasa od slame u selima i na salašima oko Subotice zaživela je pre više od jednog veka. Svi motivi se rade od slame u prirodnoj boji, a veštim prstima slamarke prave ukrase, perlice i slike. Udruženje slamarki “SRB” i Gerontološki centar imaju saradnju već 16 godina. Tehnika pravljenja predmeta od slame je veoma složen i dugotrajan posao i zahteva veliko strpljenje i preciznost.

Za jednu dobru sliku od slame potrebna su dva-tri meseca rada jer svaki delić kompozicije mora posebno da se pripremi. Izrada predmeta od slame je zanat koji je karakterističan za Vojvodinu, a naročito Suboticu sa okolinom.

U ime slamarki direktor ustanove je poklonio sliku od slame predsednici lokalnog parlamenta.

Slike i predmeti maštovitih slamarki krase domove mnogih naših sugrađana, kao i u regionu. Naivna umetnost u tehnici slame je ponikla na severu Bačke.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

1
Dormisan Odgovori
Moze mi neko reci kako se moze pridruziti uz ove sekcije?ne mora biti bas rec o ovoj sekciji.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.