• Pregleda: 8078

Sledi unutrašnje opremanje Narodnog pozorišta

U gradnji i rekonstrukciji Narodnog pozorišta na pragu je sedma faza, u kojoj bi trebalo da se unutrašnjost opremi instalacijama, scenskom tehnikom i inventarom. Rebalansom pokrajinskog budžeta izdvojeno 112 miliona dinara za radove na Narodnom pozorištu.
Sledi unutrašnje opremanje Narodnog pozorišta

Grad Subotica je prošle nedelje uputio javni poziv projektantima da izrade tehničku dokumentaciju o faznom izvođenju i završetaku radova na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Narodnog pozorišta. Novim projektom obuhvaćeni su arhitektonsko-građevinski radovi, postavka elektrotehničke, termotehničke, hidrotehničke i protivpožarne instalacije, kao i projekat liftova, scenske tehnike i enterijera.

Kako se navodi u javnom pozivu, izgradnja zgrade pozorišta je u ovom trenutku pri kraju šeste faze, a u pripremi je početak sedme, u kojoj je predviđen završetak radova na delu starog, zaštićenog dela objekta, uključujući i unutrašnju opremu i instalacije.

IZ POKRAJINE 112 MILIONA - Pokrajinska vlada je na jučerašnjoj sednici usvojila Predlog pokrajinske skupštinske odluke o rebalansu budžeta AP Vojvodine za 2017. godinu, prema kojem je za nastavak rekonstrukcije Narodnog pozorišta u Subotici uzdvojeno 112 miliona dinara iz budžeta.

U javnom pozivu, objavljene su smernice za izradu enterijera, gde je na tehničkoj opremi za glumački salon, kancelarije i garderobu, potrebno postići uštede do 20 odsto u odnosu na važeći projekat. Takođe, navodi se da su uštede racionalizacijom izbora opreme potrebne i kada su u pitanju elektrotehničke, termotehničke i protivpožarne instalacije.

Ovim projektom nije obuhvaćeno opremanje koncertne dvorane, kao ni opremanje komercijalnog prostora.

Koncertna sala se novim projektom ne stavlja u funkciju u prvoj fazi upotrebe objekta, te se u ovoj fazi ne oprema enterijerski i scenskom opremom. U javnom pozivu stoji da je potrebno predvideti sve radove na završetku grubih arhitektonsko-građevinskih radova i dovesti potrebne izvode tehničkih instalacija, odnosno sve radove koji bi tehnologijom svoje izrade nepovoljno uticali na funkcionisanje ostalih tehnoloških celina objekta.

Komercijalni prostor, za koji je predviđen nov deo pozorišta, enterijerski se ne oprema u ovoj fazi, jer je potrebno završiti grube građevinske radove i obezbediti izvode tehničkih instalacija, kao što su struja, voda, kanalizacija, grejanje i klimatizacija. Opremanje ovog prostora biće obaveza zakupca.

Posle sedme faze, planira se završetak radova na svim fasadama i krovu objekta. Poslednja faza, nakon koje bi objekat trebalo da bude u funkciji, jeste izvođenje svih radova koji se tiču unutrašnjosti novog dela zgrade.

Objekat stare zgrade subotičkog pozorišta izvorno je koncipiran kao sklop dve funkcionalne celine, hotela i pozorišta, prema projektima Janoša Škultetija iz 1845. godine. Pozorište je izgrađeno 1854. u stilu klasicizma, kao jedinstvena arhitektonska kompozicija sa reprezentativnim pročeljem, monumentalnim centralnim stepeništem i balskom dvoranom.

Tokom 150 godina rada pozorišta, u staroj zgradi izvršeno je više građevinskih intervencija, od čega su najznačajnije adaptacije i dogradnje iz perioda 1904 - 1907. godine, zatim, nakon požara 1915. godine i adaptacija pozorišta u periodu 1926 - 1927. godina, a nakon čega je u funkcionalnom i građevinskom smislu objekat uglavnom zadržao izgled sve do rekonstrukcije započete 2007. godine, koja je i dalje u toku.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

13
ffilozoff Odgovori
Hvala za slike! Kako ce se deliti prostori u komercijalnom delu pozorista? Po partijskoj pripadnosti,Cakanj sistem,ili POSTENO? Jer ko dobije prostor,taj ce se dobro opariti...setite se YUfesta,bgpivnice,bilbar,kanzas,,a nekad Zagreb kafane...
opalac
Dobice prostor onaj ko pre konkurise, i ko bude imao para da plati zakup i adaptaciju.
Gargamel
Jasno je svima ko će dobiti prostor. Jasno je i kako će dobiti prostor. AVAVAV
Aloooo Odgovori
Pa takvom kao ti sto vecito kenja po komentarima sigurno neće!!! Prestani da lupetaš gluposti!!!
ffilozoff
alooo,uzmi dozu,ili ne prati moje komentare,jer ces poludit!!!
Mozakss Odgovori
Gde god procitam neki komentar ,gde osobe koje pisu na neki nacin protiv AV tj aleksandra vucica,aktuelni predsednik.drzave,toliko su pune mrznje i boli prema njemu ,da se zapitam dali su te osobe bolesne,frustrirane,i dali u pisanju svojih komentara imalo mogu da napisu tako da im isti taj AV nije u ustima.on mi je za sve kriv.ljudi,imate li vi pametnijeg posla i razmisljanja prilikom pusanja komentara da ne spomenete doticnu osobu ili ste toliko opsednuti njime?jer to na zalost moze predje u bolest!
Kad pisete komentar pisite o toj vesti,a ne da vam je tema AV.jel vam on kriv za svaki vas problem,muku,nezadovoljstvo,neuspeh?ako jeste zao mi vas je.
Bez brige nisam ni simpatizer niti clan njegove stranke niti ga volim.
AlwaysUltra
Jok - moja baba je kriva ...
Mozda ne volite njega ali vam sendvici ukusni ...
Gargamel
"Bez brige nisam ni simpatizer niti clan njegove stranke niti ga volim." Kakav je osećaj lagati po Internetu botino?
Овца за шишање
Ајд, што, НАВОДНО, ниси члан његове странке, него ниси ни у школу ишао, неписмењаковићу!
ffilozoff
U pravu ste,Vi niste simpatizer,Vi ste kreten!!! Ili mozda advokat AVAV-a? Pa covece smiri se,niko te ne dira samo se komentarise vest!!!
Eastsida Odgovori
Ooooh da, sada dolazi maca. Cigla i beton su najjeftiniji. Sredjivanje enterijera kosta Boga oca, ovo ce potrajati jos koju godinicu ;)
Vucicu pederu Odgovori
Bice extra kada Goja i Laban budu svecano otvarali pozoriste :)
balaban Odgovori
Sada su na pola puta. Enterijer i instalacije ce da kosta koliko i izgrada konstrukcije. Trebalo bi se podeliti na sekcije pa polako raditi dok se ne zavrsi.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.