Komentara: 13
Pregleda: 9696
Foto

Sledi unutrašnje opremanje Narodnog pozorišta

08.06.2017. u 15:44h
Izvor: Subotica.com
U gradnji i rekonstrukciji Narodnog pozorišta na pragu je sedma faza, u kojoj bi trebalo da se unutrašnjost opremi instalacijama, scenskom tehnikom i inventarom. Rebalansom pokrajinskog budžeta izdvojeno 112 miliona dinara za radove na Narodnom pozorištu.
Sledi unutrašnje opremanje Narodnog pozorišta

Grad Subotica je prošle nedelje uputio javni poziv projektantima da izrade tehničku dokumentaciju o faznom izvođenju i završetaku radova na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Narodnog pozorišta. Novim projektom obuhvaćeni su arhitektonsko-građevinski radovi, postavka elektrotehničke, termotehničke, hidrotehničke i protivpožarne instalacije, kao i projekat liftova, scenske tehnike i enterijera.

Kako se navodi u javnom pozivu, izgradnja zgrade pozorišta je u ovom trenutku pri kraju šeste faze, a u pripremi je početak sedme, u kojoj je predviđen završetak radova na delu starog, zaštićenog dela objekta, uključujući i unutrašnju opremu i instalacije.

Sledi unutrašnje opremanje Narodnog pozorišta

Sledi unutrašnje opremanje Narodnog pozorišta

IZ POKRAJINE 112 MILIONA - Pokrajinska vlada je na jučerašnjoj sednici usvojila Predlog pokrajinske skupštinske odluke o rebalansu budžeta AP Vojvodine za 2017. godinu, prema kojem je za nastavak rekonstrukcije Narodnog pozorišta u Subotici uzdvojeno 112 miliona dinara iz budžeta.

U javnom pozivu, objavljene su smernice za izradu enterijera, gde je na tehničkoj opremi za glumački salon, kancelarije i garderobu, potrebno postići uštede do 20 odsto u odnosu na važeći projekat. Takođe, navodi se da su uštede racionalizacijom izbora opreme potrebne i kada su u pitanju elektrotehničke, termotehničke i protivpožarne instalacije.

Ovim projektom nije obuhvaćeno opremanje koncertne dvorane, kao ni opremanje komercijalnog prostora.

Koncertna sala se novim projektom ne stavlja u funkciju u prvoj fazi upotrebe objekta, te se u ovoj fazi ne oprema enterijerski i scenskom opremom. U javnom pozivu stoji da je potrebno predvideti sve radove na završetku grubih arhitektonsko-građevinskih radova i dovesti potrebne izvode tehničkih instalacija, odnosno sve radove koji bi tehnologijom svoje izrade nepovoljno uticali na funkcionisanje ostalih tehnoloških celina objekta.

Komercijalni prostor, za koji je predviđen nov deo pozorišta, enterijerski se ne oprema u ovoj fazi, jer je potrebno završiti grube građevinske radove i obezbediti izvode tehničkih instalacija, kao što su struja, voda, kanalizacija, grejanje i klimatizacija. Opremanje ovog prostora biće obaveza zakupca.

Sledi unutrašnje opremanje Narodnog pozorišta

Sledi unutrašnje opremanje Narodnog pozorišta

Posle sedme faze, planira se završetak radova na svim fasadama i krovu objekta. Poslednja faza, nakon koje bi objekat trebalo da bude u funkciji, jeste izvođenje svih radova koji se tiču unutrašnjosti novog dela zgrade.

Objekat stare zgrade subotičkog pozorišta izvorno je koncipiran kao sklop dve funkcionalne celine, hotela i pozorišta, prema projektima Janoša Škultetija iz 1845. godine. Pozorište je izgrađeno 1854. u stilu klasicizma, kao jedinstvena arhitektonska kompozicija sa reprezentativnim pročeljem, monumentalnim centralnim stepeništem i balskom dvoranom.

Tokom 150 godina rada pozorišta, u staroj zgradi izvršeno je više građevinskih intervencija, od čega su najznačajnije adaptacije i dogradnje iz perioda 1904 - 1907. godine, zatim, nakon požara 1915. godine i adaptacija pozorišta u periodu 1926 - 1927. godina, a nakon čega je u funkcionalnom i građevinskom smislu objekat uglavnom zadržao izgled sve do rekonstrukcije započete 2007. godine, koja je i dalje u toku.

Izvor: Subotica.com
Radovi na zgradi Narodnog pozorišta Radovi na zgradi Narodnog pozorišta Radovi na zgradi Narodnog pozorišta Radovi na zgradi Narodnog pozorišta Radovi na zgradi Narodnog pozorišta Radovi na zgradi Narodnog pozorišta Radovi na zgradi Narodnog pozorišta Radovi na zgradi Narodnog pozorišta
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 9696
Povezane teme

Narodno pozorište

rekonstrukcija pozorišta

izgradnja narodnog pozorišta

unutrašnje opremanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.