Komentara: 6
Pregleda: 4074

Skupština grada usvojila drugi rebalans budžeta

10.12.2015. u 15:28h
Izvor: Subotica.com
Na današnjoj 35. sednici Skupštine grada usvojen je drugi rebalans budžeta za tekuću godinu. Posle nešto više od mesec dana od usvajanja rebalansa, danas je ponovo došlo do usklađivanja sredstava u gradskoj kasi.
Skupština grada usvojila drugi rebalans budžeta

Prema izveštaju, posle rebalansa budžeta APV, pokrajinski organi su dostavili informaciju da je za 4.7 miliona dinara umanjen namenski transfer gradu za đačke karte. Uprava za kapitalna ulaganja je aneksima ugovora izmenila rokove za realizaciju odobrenih projekta i rokove pomerila na 2016. godinu. Deo radova u vrednosti od 320 miliona dinara, kao što su izgradnja hale u Slobodnoj zoni, nastavak rekonstrukcije zgrade Narodonog pozorišta, izgradnja kanalizacione mreže na Paliću, izgradnja vodovodne mreže u MZ Makova sedmica, preusmeravaju se za narednu godinu.

Predloženim rebalansom unose se sredstva odobrena od Komesarijata za izbeglice i migrante od 1.5 miliona dinara za troškove prihvata migranata, sredstva od APV za rekonstrukciju sportskog igrališta u Čantaviru u visini od 6.5 miliona dinara.

Skupština grada usvojila drugi rebalans budžeta

U okviru grupe prihoda od donacija unosi se iznos dela donacije od EBRD-a za izgradnju vodnih sistema u Subotici, koja je sastavni deo ugovora o zajmu odobrenog od EBRD-a. U okviru grupe prihoda od dobrovoljnih transfera, unosi se donacija nemačke donatorske organizacije ASB za gasifikaciju objekta prihvatnog tranzitnog centra za migrante u visini od oko milion dinara. U strukturi predloženog obima umanjuju se planirana primanja od zaduživanja kod domaćih banaka u visini od 300 miliona dinara, a unose se sredstva koja su u planu povlačenja dela zajma od EBRD-a za 2015. godinu u visini od 223,2 miliona dinara za izgradnju vodnih sistema u gradu.

Po rečima gradonačelnika Jenea Maglaija, razlog za to su novonastale promene u prihodovanoj i rashodovanoj strani budžeta.

- S jedne strane imamo ispade u prihodima, prvenstveno u smislu sredstava koja stižu sa pokrajinskog i republičkog nivoa, koje smo aneksima ugovora preusmerili na 2016. godinu, neće biti potrebe za zaduživanjem u iznosu od 300 miliona dinara - objasnio je gradonačelnik Maglai. - U cilju obezbeđivanja funkcionisanja JP „Direkcije za izgradnju grada, posle pripajanja JP „Zavoda za urbanizam“ ovom preduzeću, planirano je povećanje troškova funkcionisanja za 56.6 miliona dinara. Radi obezbeđivanja funkcionisanja JP „Suboticatransa“ za subvencionisanje prevoza planirano je dodatnih četiri miliona dinara.

Skupština grada usvojila drugi rebalans budžeta

Kao i prethodnog puta, opozicija iz redova DS-a poručila je da je ovaj rebalans „virtuelan i nerealan“.

- Ono što govorimo mi, potrđuju i brojke - za devet meseci realizacija budžeta bila je 53 odsto, umesto da  bude između 70 i 80 odsto. Kada rebalans ide 20 dana pre isteka budžetske godine, onda to govori da je u pitanju birokratsko-tehničko-finansijsko uklađivanje virtuelne stvarnosti sa stvarnim stanjem – poručio je Slavko Parać, predsednik odborničke grupe DS-a. - Primedbu imam i na to što je 340 miliona sredstava za kapitalna ulaganja preneto u sledeću godinu, iako ona postoje, što govori o nesposobnoti lokalne vlasti da utroši i ona sredtsva koja ima. To će doprineti da se ulaganje u infrastrukturu svede na minoran nivo, i najlošiji u proteklim decenijama.

Izvor: Subotica.com
35. sednica Skupštine Grada Subotice 35. sednica Skupštine Grada Subotice 35. sednica Skupštine Grada Subotice 35. sednica Skupštine Grada Subotice 35. sednica Skupštine Grada Subotice 35. sednica Skupštine Grada Subotice 35. sednica Skupštine Grada Subotice 35. sednica Skupštine Grada Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 4074
Povezane teme

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.