Komentara: 92
Pregleda: 9015

Skupština grada potvrdila: Matija Korvin dobija spomenik

02.03.2018. u 08:45h > 14:19
Izvor: Subotica.com
Na današnjoj, 3. Vanrednoj sednici Skupštine grada, većinom glasova odlučeno je da bude postavljen spomenik ugarskom kralju Matiji Korvinu, kako je ranije predloženo.
Skupština grada potvrdila: Matija Korvin dobija spomenik

Povodom 560 godina od krunisanja Matije Korvina za kralja, inicijativu za podizanje spomenika, koji će se nalaziti u istoimenoj ulici ispred broja 8, podneo je naš sugrađanin Lajoš Čakanj, koji će i snositi troškove postavljanja.

Prema rečima Ištvana Hula, predsednika gradske Komisije za postavljanje i održavanje spomenika, među brojnim zaslugama kralja Maćaša je i to što radio na ujedinjenju svih naroda na ovim prostorima.

- Posle pobede u Beogradu on je bio taj koji je objedinio sve narode, smatrajući da se samo tako može sačuvati evropska kultura – podsetio je Hulo. - Takođe, ovaj model i inicijativa predlagača može da se primeni i u drugim slučajevima, kada u budžetu nema dovoljno novca za kulturu i podizanje ovakvih spomenika.

KOLIKO KOŠTA JEDNA SEDNICA? Iz redova opozicije među prvim kritikama danas bilo je zakazivanje Vanredne sednice sa jednom tačkom dnevnog reda, aludirajući da su građani zbog nepun sat vremena diskutovanja platili nepotrebno veliku cifru. Dok je odbornik Pokret građanske Subotice Miroslav Milojević isticao da se radi o cifri od 3 do 5 hiljada evra, na šta je odbornik Stevan Bakić iz vladajuće koalicije rekao da je cifra daleko niža, da se radi o trošku od oko 150.000 dinara (~1.300 evra).

Po mišljenju dela opozicije, nije bilo neophodno sazivati vanrednu sednicu zbog jedne tačke dnevnog reda. Imajući u vidu zasluge kralja Matije Korvina, drugog po značaju ugarskog monarha, opozicija smatra da nije primereno mesto gde će spomenik biti postavljen.

- Podržavamo podizanje spomenika Matiji Korvinu, ali je sporna procedura jer je 19. februara podnet zahtev, 21. je već Komisija zasedala a posle nekoliko dana sazvana Vanredna sednica. Sa druge strane imamo više inicijativa za podizanje spomenika koji mesecima i godinama stoje i ne realizuju se – smatra Jene Maglai, predsednik odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu. - Sporna je i lokacija, jer spomenik kralju zaslužuje primerenije mesto, ne usku ulicu i ulaz u restoran, već trg ili park. Njegov spomenik se u Budimpešti nalazi na Trgu heroja.

Na brojne inicijative koje se duže vreme nalaze u fiokama ukazao je i Tomislav Žigmanov, odbornik iz redova DSHV-a, podsećajući da je nekoliko hrvatskih institucija još 2013. podnelo predlog za podizanje spomenika Aleksi Kokiću.

- Voleli bismo kada bi podizanje spomenika ispred katedrale Svete Terezee Aviljske bilo na dnevnom redu skupštinskog zasedanja. Postavljanje tog spomenika grad takođe ne bi ništa koštalo – dodao je Žigmanov.

Skupština grada potvrdila: Matija Korvin dobija spomenik

Predstavnici vladajuće većine pak tvrde da je predlog  primeren, da su svi uslovi su ispunjeni i da je ispoštovana  procedura, a vanredna sednica je zakazana kako bi se na vreme obavestilo resorno ministarstvo..

- Ovo je jedna građanska inicijativa, koja je jednoglasno usvojena i na Komisiji, potom isto tako i na sednici Gradskog veća, koje je predlog dao Skupštini na usvajanje. Drago mi je što je donošenje ove odluke podržao i deo opozicije, a žao mi je što deo nije podržao ovu odluku, pozivajući se na banalnu stvar, a to je sazivanje sednice, kao i hitnost, dok drugi predmeti čekaju – ističe zamenica gradonačelnika Timea Horvat. - Ove godine se obeležava jubilej i budućim generacijama ostavićemo istorijski spomenik koji će mnogo govoriti u budućnosti. Lokacija je dobra, to je najfrekvetnija ulica u gradu i nadam se da ćemo uskoro dobiti spomenik.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 92
Pregleda: 9015

Povezana vest

Povezane teme

sednica lokalnog parlamenta

sednica skupštine grada

vanredna sednica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.