Komentara: 41
Pregleda: 16436

Skupština grada odlučila o sudbini Apoteke Subotica

27.02.2020. u 09:45h > 14:23
Izvor: Subotica.com
Na današnjoj sednici Skupštine grada odlučeno je da se pokrene postupak za realizaciju javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesije za finansiranje, revitalizaciju, upravljanje i obavljanje farmaceutske delatnosti u okviru ZU "Apoteka Subotica".
Skupština grada odlučila o sudbini Apoteke Subotica

Na ovaj korak Grad se odlučio jer dugovi "Apoteke Subotica" premašuju 180 miliona dinara, te je bilo neophodno da se nešto preduzme kako se ne bi nagomilali.

- Uvek kada se kaže privatno partnerstvo to odmah izazove interesovanje i odbornika i javnosti i dobro je što je tako jer je ovo jedna osetljiva tema i sve treba da bude transparentno i kristalno jasno. Apoteke Subotica su u izuzetno teškoj situaciji i njihov dug iznosi između 180 i 200 miliona dinara, a Grad je jemac za njih i već u pismenoj i usmenoj formi dobijamo pitanja dobavljača da li ćemo nešto preduzeti kako bi se nagomilani dugovi regulisali. Upravo iz tih razloga ulazimo u ovo  javno-privatno partnerstvo, kako bi pomogli subotičkim apotekama - objasnio je Nemanja Simović, član Gradskog veća za sport. - Tržišna utakmica između državnih i privatnih apoteka nije ravnomerna. Državne apoteke imaju centralizovanu javnu nabavku, a s druge strane, i privatne apoteke izdaju lekove na recepte i vrlo teško subotičke apoteke mogu da opstanu na tržištu. Da sada nismo povukli ove poteze dug bi se vrlo brzo nagomilao do te mere da ne bismo ni mogli da nađemo zainteresovanu stranu koja bi bila partner Gradskoj upravi u zajedničkoj želi da spasemo apoteke.

Skupština grada odlučila o sudbini Apoteke Subotica

Jedini koji je imao zamerku na ovu odluku Skupštine grada bio je Jene Maglai, predsednik odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu, koji se sa govornice zapitao kako je moguće da su se toliki dugovi nagomilali kada je 2018. "Apoteka Subotica" poslovala sa uspehom.

Skupština grada odlučila o sudbini Apoteke Subotica

- Ova odluka je štetna za budućnost grada. Kako je moguće da delatnost koja je visoko profitabilna sada postane neprofitabilna i za godinu dana postane veliki gubitnik - upitao je Maglai.

Po Simovićevim rečima, javno-privatno partnerstvo koje će biti regulisano zajedničkim dokumentom, sačuvaće sve 23 lokacije apoteka, a investitor će uložiti u adaptaciju objekata koji su u lošem stanju, a značajno će se obnoviti i vozni park.

- Uz to, privatni partner će platiti kompletan iznos duga, sačuvaće se i svako radno mesto, a 101 lice imaće minimalnu zaradu koliko iznosi danas. Znači, plate im mogu biti samo veće, nikako manje - rekao je Simović.

Izvor: Subotica.com
27. sednica Skupštine grada 27. sednica Skupštine grada 27. sednica Skupštine grada 27. sednica Skupštine grada 27. sednica Skupštine grada 27. sednica Skupštine grada 27. sednica Skupštine grada 27. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 2 nedelje
Komentara: 41
Pregleda: 16436

Povezana vest

Povezane teme

apoteka subotica

sednica gradskog parlamenta

skupština subotice

sednica lokalnog parlamenta

ombudsman

sednica skupštine grada

gradska skupština

skupštinsko zasedanje

komunalna milicija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.