• Pregleda: 13567

Skupština grada odlučila o sudbini Apoteke Subotica

Na današnjoj sednici Skupštine grada odlučeno je da se pokrene postupak za realizaciju javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesije za finansiranje, revitalizaciju, upravljanje i obavljanje farmaceutske delatnosti u okviru ZU "Apoteka Subotica".
Skupština grada odlučila o sudbini Apoteke Subotica

Na ovaj korak Grad se odlučio jer dugovi "Apoteke Subotica" premašuju 180 miliona dinara, te je bilo neophodno da se nešto preduzme kako se ne bi nagomilali.

- Uvek kada se kaže privatno partnerstvo to odmah izazove interesovanje i odbornika i javnosti i dobro je što je tako jer je ovo jedna osetljiva tema i sve treba da bude transparentno i kristalno jasno. Apoteke Subotica su u izuzetno teškoj situaciji i njihov dug iznosi između 180 i 200 miliona dinara, a Grad je jemac za njih i već u pismenoj i usmenoj formi dobijamo pitanja dobavljača da li ćemo nešto preduzeti kako bi se nagomilani dugovi regulisali. Upravo iz tih razloga ulazimo u ovo  javno-privatno partnerstvo, kako bi pomogli subotičkim apotekama - objasnio je Nemanja Simović, član Gradskog veća za sport. - Tržišna utakmica između državnih i privatnih apoteka nije ravnomerna. Državne apoteke imaju centralizovanu javnu nabavku, a s druge strane, i privatne apoteke izdaju lekove na recepte i vrlo teško subotičke apoteke mogu da opstanu na tržištu. Da sada nismo povukli ove poteze dug bi se vrlo brzo nagomilao do te mere da ne bismo ni mogli da nađemo zainteresovanu stranu koja bi bila partner Gradskoj upravi u zajedničkoj želi da spasemo apoteke.

Jedini koji je imao zamerku na ovu odluku Skupštine grada bio je Jene Maglai, predsednik odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu, koji se sa govornice zapitao kako je moguće da su se toliki dugovi nagomilali kada je 2018. "Apoteka Subotica" poslovala sa uspehom.

- Ova odluka je štetna za budućnost grada. Kako je moguće da delatnost koja je visoko profitabilna sada postane neprofitabilna i za godinu dana postane veliki gubitnik - upitao je Maglai.

Po Simovićevim rečima, javno-privatno partnerstvo koje će biti regulisano zajedničkim dokumentom, sačuvaće sve 23 lokacije apoteka, a investitor će uložiti u adaptaciju objekata koji su u lošem stanju, a značajno će se obnoviti i vozni park.

- Uz to, privatni partner će platiti kompletan iznos duga, sačuvaće se i svako radno mesto, a 101 lice imaće minimalnu zaradu koliko iznosi danas. Znači, plate im mogu biti samo veće, nikako manje - rekao je Simović.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

41
Ђорђе Odgovori
Комунална полиција ће добити палицу, спреј и нова овлашћења по глави грађанина. Годинама раде, а још ниједан контејнер који је Чистоћа и зеленило поставило уз трафостанице није уклоњен. Једна од њих је изгорела (Минерва/Градски музеј) због пожара у контејнеру. На Прозивци је постављено шест контејнера уз трафостаницу. Да ли да се сачека и та да изгори или ће комуналци нешто предузети?
Boban Odgovori
A kakve veze ima Simović sa apotekom, javno-privatnim partnerstvom i uopšte ekonomijom?
Od kad je on postao stručan za to?

Nek ostane "stručnjak" za sport za koji je zadužen u ovom gradu...
pista
pa moze za sport ali samo ako gleda na tv iz fotelje
Manda Odgovori
Pitanje je samo ko ce da omasti brke u ovoj privatizaciji i kome ce se namestiti posao. Ne moze niko da me ubedi da gradska apoteka moze da posluje u minusu.
daca
Subotičke apoteke su najskplje sa lekovima i drugim asortimanom i zato se mnogi odluče na kupovinu u privatnom sektoru, gde nisu tako kruti. Mislim da su dugovi izmišljeni jer su im u stvari zakupnine ogromne. Koliko koštaju zakupnine u gradskoj kući ? I naravno, snabdevanje lekovima pa i proizvodnja istih je najskuplja baš tu. Treba privatizovati i Toplanu i vodovod , kao i gradsku čistoću. I otvoriti mogućnost privatnom sektoru kako bi se jednom za svagda poništio monopol. Zato su i apoteke u minusu jer ne prate tržište. To što su najskuplji, dovelo ih je do smanjene prodaje i dugova.Podržavam Simovićevo izlaganje po ovoj tački
Biljana Jovanov
Drzavne Apoteke treba da ostanu takve, da snabdevaju stanovništvo lekovima i pomagalima, ne da budu prodavnice. Farmaceuti i tehnicari su zdravstvenih radnici, cine primarnu zdravstvenu zastitu kao i Domovi zdravlja, treba da postoji Plan mreze zdravstvenih ustanova, takodje penzioneri ne bi trebali da prodaju svoje diplome, kao zaposleni su u priv. apotekama! Kad bi postovan zakon sve bi bilo drugačije. Javne nabavke su usporile i upropastili drz. apoteke, praktično u jednoj apoteci mora da budu 2,jedan deo lekova za recept i isto to za prodaju. SMISLJENO UNISTAVANJE I URUSAVA NJE APOTEKA! Ispada da su svi farmaceuti nesposobni, cim dodje privatnik, Apoteka procveta, kako da ne! Cilj je prodati sve Apoteke, taj novac ce nekome dobro doci!
Ogorceni farmaceut!
Komsija Odgovori
Nekad je bila cast i privilegija raditi u toj ustanovi zvana apoteka,a danas Simovic i takvi odlucuju o sudbini takve isnstitucije kao da im je to dedovina . Ako su pre dve tri god poslovali pozitivno odkod onda sada toliki dugovi,a odkud im i toliko stranackih radnika .
MG Odgovori
Ako provedete 5 minuta u apoteci ispod Gradske kuće, izbrojite kupce koji su pozarili za to vreme i saberete prosečne iznose, dobićete prosečan pazar od oko milion dinara po danu. Puta koliko još apoteka (nek imaju samo pola tog pazara), i računica je čista.
Neko je pokrao ovu ustanovu kako bi je preuzeo privatnik (koji je verovatno to sve i isplanirao)
Sofi
Al ti je matematika u.....
Andtea
Sofi bolje da učiš nešto. Valjda ćete i vi botovi jednom početi neßto raditi sem piskaranja gluposti
Opalac Odgovori
Da za trenutak zanemarimo Maglaieve postupke u toku njegovog mandata, postavio je ovoga puta ispravno pitanje. Kako profitabilno preduzece za dve godine nagomila 200 miliona duga? Ko ce na to da odgovori?
Pera Odgovori
Ovako se unistil cela Srbija.Sve pokradi pa onda neko otkupljuje dug.Zasto bi neko otkupio dug gubitasa.Osima ako taj isti zna da ova ustanova najbolje radi u gradu i donosi najvise para ali su je srozali pa posle daj kume za uslugu.Poznata prica vec 30 godina i duze!
Strahinja
Ovako posluju i milijarderi,spekulanti,poput Soroša.
Otkupe dug jedne zemlje i posle upravljaju sa njim,kako ono žele.Postave svoje ljude na čelo te zemlje.
Tako je i usvetu medikamenata.Dođe izvesna mega-giga farmaceutska grupacija u zemlju i uništi konkurenciju i preuzme joj sve apoteke,
Pogledajte Goodwill preuzeo sve manje apoteke u gradu i postali maltene monopolisti.
Jedino Apoteku Subotica nisu mogli preuzeti.
024 Odgovori
Plan je bio oslabiti Apoteke Subotice i baciti u minus i "prodati" vec poznatom privatnom "kupcu".. i ljudi koji su na pozicijama i blize "vatri", da se ogreju. Poznat scenario kao u privatizaciji drustvenih to jest drzavnih firmi. Ko blize vatri bolje se ugreje... znase ko pali vatru.
Milena
Sve ste rekli. Namerno se nešto upropasti, da bi neko to preuzeo. Samo se zapitajmo, zašto bi neki privatnik kupio "gubitaša"? Pa zato što će taj gubitaš da donosi profit. A zašto gubitaš nije mogao da donosi profit pre privatizacije? Zašto su privatne u povoljnijem položaju od "državnih" apoteka? Ko je njih stavio u taj položaj, nego država. Sve vam je jasno.
djordje Odgovori
OPALAC@- Samo pažljivo čitati i slušati. Dug je pravljen prethodnih 15 godina,objekti ostaju vlasništvo grada,broj zaposlenih se ne smanjuje a kadar koji je najveće dugove napravio je upravo bio Maglaijev.
Opalac
Kao sto rekoh, ne bih sada da se osvrcem na Maglaiev mandat, jer to trenutno nije tema. Ipak, Vi ste taj koji bi trebao pazljivije da cita. Kako se gomila dug prethodnih 15 godina, ako je pre dve (ili tri) godine poslovala sa dobitkom? Ako nije jasno: dug i dobitak su medjusobno iskljucivi pojmovi, znaci ne moze oba istovremeno! E sad ponovo pitanje: gde je 200 miliona?
Agrotiko Odgovori
Značenje pojmova:
JPP - zvanično: Javno Privatno Partnerstvo; u praksi: Još Para Privatnicima
Ako se ovaj model pokaže uspešnim, a što ne bi, možemo očekivati primenu istog i kod vodovoda, čistoće, toplane, dečjih vrtića, škola, bolnice ...
Istina, postoji oblast gde bi ovaj model trebalo najpre primeniti, a to je sport, kako bi ga izvukli iz sive zone. Dakako, tu će se "veliki dušebrižnici" za našu omladinu odmah pobuniti i isticati argument kako je to loše za našu decu, jer sport je preventiva!!! ( da ne bi kasnije, kad deca porastu i ostare morala da koriste lekove iz JPP apoteke).
A ko će biti taj bogati mladoženja kome će pripasti ruka naše siromašne i prezadužene udavače, možemo naslutiti iz primera novosadske mlade:
http://www.novisad.rs/potpisan-ugovor-o-koncesiji-izmedju-grada-novog-sada-i-apoteke-benu
Strahinja
Goodwill = Benu

Pogledajte samo u gradu koliko apoteka imaju.
Mnogo manjih apoteka,koji su bili samostalni a sada u sklopu Benu apoteka, su preuzeli na "interesantan" način...
Pajo Odgovori
Da li Sam razumeo Ivanisevica da javne apoteke kupuju tenderom lekove skuplje nego private bez tendera?Da li je on izjavio da tenderi nevaljaju i unistavaju drzavnu imovinu ?
Bojan Odgovori
BOJKOT
Pajo Odgovori
Ovi bre izgleda samo znaju trrositi nase pare i.Ali zato umeju voditi i pozitivno preduzeca koja imaju monopol.
Nina Odgovori
Sram vas bilo,kako moze da propadne najveca narko mafija???
robert s.
Najbolji komentar.
Слобо Odgovori
вероватно је већ и партнер унапред познат
ISTRAGA (NI)JE U TOKU Odgovori
Nakon što im zaigra mečka pred vratima (a nadam/nadajmo se već koliko ovog proleća) gospodu bi, pored ostalog, trebalo upitati i za ovaj dil zvani "javno-privatno partnerstvo sa 'Apotekom Subotica"'. Potom, zavisno od odgovora, zna se!
vlado Odgovori
Privatne apoteke cvetaju, a gradska propada iako ima manje troskove poslovnog prostora i veci obrt. U ozbiljnoj drzavi rukovodstvo apoteke i njihovi nalogodavci bi zavrsili na robiji. Vec vidim Goodwill kao partnera.
Kola Odgovori
Zasto sad penzioneri ne izadju da protestuju?
X men Odgovori
Neka se spremi EPS sem ako ga iz krize ne izvuku kumovi sa svojim "menadžerskim sposobnostima".Ha ha ha........Ovde ulaze Nemci kao i u celu Vojvodinu i energetiku.Vučić i jugend su samo izvršioci naloga uz napojnicu i amnestiju za zločine prema Srbiji.
Indijanac Odgovori
Pa mogli ste tamo u Svečanoj većnici barem dok traje ta sednica Skupštine grada malo da pojačate to grejanje, račune svakako plaćamo mi obični građani.
Eno, pojedine jadne odbornice moraju tamo sedeti u bundama od prirodnih divljih slatkih ulovljenih životinja, da se slučajno ne bi prehladile.
BENU Odgovori
Ovo sve ide ka tome da će veliki lanac apoteka naveden u nick-u preuzeti apoteku,a vi samo pretpostavite koja dva brata ih drže...
earthworker Odgovori
izgleda da se orbanov benu malo preračunao sa investicijom kada je kupovao goodwill pa sad želi da preuzme kompletno tržište i da nema više ozbiljne konkurencije kako bi brže isisao nazad uloženu lovu. penzioneri su verovatno najveći potrošači lekova i oni u gradskoj apoteci (ne zove se bezveze baš tako) dobiju ozbiljan popust na dan penzije pa tada i najviše kupuju. sve ovo je jako žalosno i velika sramota za totalno nesposobnu upravu grada. ne bih se začudio i da ima elemenata privrednog kriminala u ovoj neverovatnoj egzibiciji lokalne samouprave. kakvi skakavci! :(
Gandi Odgovori
A ko je odgovoran za gubitke i propast firme?E napredni bednici i izdajnici!Dinkić i vi ste dve strane jedne zadnjice koja za zadatak ima da održi opelo državi.Na zapadu se za uništavanje ,rasprodaju države i njene imovine ide na robiju ili vešala a ovde na veću funkciju jer nismo država nego kolonija.
zoran Odgovori
da li je ovo priznanje od strane vlasti da ne postoji jedan moderan,sposoban menadžer koji na isti način kao menadžer goodwila može da dovede u red apoteke?bez plaćanja zakupa?da li ima u opštini neki ekonomista ko je pregledao malo papire da se kaže gde nestaje zarada?
ČINJENICA Odgovori
Ajde de što onaj Perica nema predstavu težine 200 kg. drpnutog bakra, olova...čega već bilo, ali da odbornici nisu svesni (te mondot nekem?) iznosa navodnog duga od preko 1,5 milion evra malo je teže, ako ne i nemoguće pojmiti. Da li je minus u kasi posledica lošeg poslovanja ili je, pak, neki drugi antrag u pitanju (možda kakav gladan "mačor"?), istražne radnje bi očas posla razrešile dilemu. Taj "film" i njemu slične ne verujem da ćemo skoro gledati. A, opet...?
vlado Odgovori
Zbog cega bi bilo ko kupovao firmu koja propada i posluje sa minusom i ima ogroman dug? Razumeo bih da apoteke koriste zastarele masine koje nisu efikasne pa ce dokapitalizacijom biti kupljene nove masine i povecana efikasnost. Da li ce kupovinom apoteka biti povecana prodaja? Da li ce novi vlasnik da dovede novu klijantelu? Ne razumem, odnosno razumem sta je u pozadini. U Subotici postoji monopol nad apotekama. Ja sam poceo da narucujem lekove preko interneta jer, necete verovati, u Beogradu su od 30 do 50% jeftiniji. Smrad se siri Suboticom....
Ja Odgovori
Ovo je jedna velika sramota.
Goca
Jedna, ali koja po redu? I biće ih još.
One koji ovo rade nije sramota, jer nemaju obraza. Sramota treba da je nas koji ovo tolerišemo.
Bojan Odgovori
Kako ja vidim, apoteka nije plaćala poreze, doprinose i ostala davanja državi 2 godine i za to vreme se taj novac izvlačio u privatni džep ..i sad se javna uprava našla da parama poreskih obveznika nadomesti taj manjak. Korupcija naočigled svih građana od koje samo svi siromaše. Ne bi me čudilo da su svi čelnici stranaka uključeni u priču. Sa stanovišta sudstva teško uhvatljiv mehanizam izvlačenja novca ako će uopšte neko da pokrene istragu o ovome ili su baš sve institucije trule toliko. Čini mi se da se političari bahate još više nego ranije.
su su Odgovori
Apoteka je poslovala pozitivno do prošle godine , kada se pojavio "potencijalni "investitor (isti koji je tada hteo da kupi BOSS ) i vrednost se sada "štima " za uspešnu privatizaciju. Inače vozni park apoteke se sastoji od 2-3 auta za sopstvene potrebe a i to je deo bio pkolon veleprodaja.
jaso Odgovori
sacekajmo ugovor gosp.simovicu,ko ce da plati dug.da li opstina ko je jemac ili zakupac.nemojte koristiti velike reci koncesija,javno privatno partnerstvo ,sta ce sa nesposobnim menadzerima,itd.koliko procenata ce goodwil imati m.p. mesta u subotici?koja je sledeca firma koju unistavate?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.