Komentara: 6
Pregleda: 2468
Foto

Skulptura "Grupa" ponovo ispred Dečjeg dispanzera

11.04.2024. u 10:40h
Izvor: Subotica.com
Nakon više od dve decenije, skulptura "Grupa" vajarke Ane Bešlić vraćena je na postament ispred Dečjeg dispanzera.
Skulptura "Grupa" ponovo ispred Dečjeg dispanzera

Asocijativna skulptura ove subotičke vajarke, koja predstavlja majku sa dvoje dece, postavljena je ispred dispanzera početkom osamdesetih godina prošlog veka gde se nalazila sve do kraja devedesetih godina.

Desio se jedan spoj fizičkog uticaja i ljudskog faktora. Naime, mraz je prodro u pukotine skulpture, razbio je, a obezbeđenje je donelo pogrešnu odluku da se delovi razbijenog dela bace. Zapravo, trebalo je to sačuvati, jer se sve može spasiti restauracijom - objašnjava Maja Rakočević Cvijanov, vajar - konzervator u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Skulptura "Grupa" ponovo ispred Dečjeg dispanzeraUmetnica Ana Bešlić identičnu skulpturu poklonila je Domu zdravlja na Novom Beogradu, pa je upravo na osnovu tog dela ponovo izrađena skulptura koja je nedavno postavljena ispred dispanzera.

- Iako se skultpura zove „Grupa“, mnoge podseća na majku i decu. Znamo da su u dispanzeru smeštene i ginekološka i pedijatrijska ambulanta, tako da delo zapravo obeležava i majku i decu i  grupa se na to odnosi u asocijativnom smislu - dodaje Rakočević Cvijanov.

Skulptura "Grupa" ponovo ispred Dečjeg dispanzeraInače, na teritoriji našeg grada ima više od deset spomenika, spomen-ploča i skulptura autorke Ane Bešlić.

- Nedavno smo restaurirali njenu skulpturu "Krila" na Paliću. Zanimljivo je da je identičnu poklonila omladini Gvineje. Skulptura koja se nalazi kod Nove opštine, koja takođe asocira na majku i dete, pre izvesnog vremena je privukla pažnju javnosti. Naime, tuda su prolazili bageri usled radova na podvožnjaku, pa su građani iskazali zabrinutost za njenu sudbinu. Ta skulptura je u dobrom stanju, samo je treba očistiti - završava sagovornica.

Izvor: Subotica.com
Skulptura "Grupa" ispred Dečjeg dispanzera Skulptura "Grupa" ispred Dečjeg dispanzera Skulptura "Grupa" ispred Dečjeg dispanzera Skulptura "Grupa" ispred Dečjeg dispanzera Skulptura "Grupa" ispred Dečjeg dispanzera Skulptura "Grupa" ispred Dečjeg dispanzera Skulptura "Grupa" ispred Dečjeg dispanzera Skulptura "Grupa" ispred Dečjeg dispanzera
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 nedelje i 4 dana
Komentara: 6
Pregleda: 2468
Povezane teme

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika

dečji dispanzer

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.