• Pregleda: 3045

Školska slava obeležena u Osnovnoj školi "Matko Vuković"

Školska slava obeležena u Osnovnoj školi "Matko Vuković"

Školska slava Sveti Sava svečano je obeležena danas u OŠ „Matko Vuković“ bogatim kulturno-umetničkim programom, koji je ujedno podigao zavesu trećih Dečjih svetosavskih dana.

​- U ime svih učenika, njihovih roditelja i svih zaposlenih obratila bih se rečima vladike Nikolaja koji kaže da je čitav ovaj svet jedan veliki klavir, a da je svako od nas jedna dirka i kada dodirnemo tu dirku mi čujemo eho svoje duše. Pogledavši vas sve danas, moja duša je plemenita i lepa i hvala svima koji su danas sa nama – pozdravila je sve prisutne direktorka škole Mirjana Stevanović.

Kuma ovogodišnje slave i manifestacije, koja polako postaje jedna od najmasovnijih u našem gradu jer u njoj svake godine učestvuje sve više škola i đaka, je Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti.

​- Velika mi je čast što sam pozana da budem kuma školske slave i Dečjih svetosavskih dana, manifestacije koja je počela iz ove škole i koja uključuje i druge škole, te polako prerasta u sve značajniju manifestaciju za grad – istakla je Jasmina Stevanović. - Svake godine na ovaj dan posećujemo škole i uveravamo se kako deca odrastaju, šta sve umeju i mogu i kako na pravi način prenose vrednosti koje nam je utkao Sveti Sava. Vrlo je bitno da deca razumeju značaj lika i dela Svetog Save, kao nekog ko je utkao ono najbitnije u školstvu i obrazovanju, stvarao srpsku crkvu, državu i kulturu, ali bio poznat i po tome da je mirio zavađene, širio dobre namere među susedima i bio poštovan i cenjen ne samo kod svog naroda, nego kod svih na balkanskom prostoru.​

​Savindan, 27. januara, kao školska slava proslavlja se od 1840. godine. I ove godine svečano je obeležen u svim osnovnim i srednjim školama u našem gradu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
Melenhard Odgovori
prostakluk najgore vrste da se popovi uvode u skole, strahota
Mama
Boze..poganog jezika...
Prosvetar Topalko Odgovori
Kakav paradoks, da perjanice naprednjačkog kartela pričaju o delima Svetog Save!!Oni su uprvo sušta suprotnost svemu za šta se Sveti Sava zalagao.Primitivizam, prostakluk, nepismenost, neobrazovanost, netolerancija, nasilje, mržnja, širenje straha, promocija bluda i razvrata su ono što ih krasi i njihovu politiku a sad nas još sramote i vređaju na ovaj veliki praznik.Ispod svakog dostojanstva.
Komsija Odgovori
Srecna Slava. Mogli bi ste reci ovoj kvazi ds direktorici da nije prikladno obucena za proslavu skolske Slave Svetog Sava!!!
žužana Odgovori
Ne vidim šta je to tako strašno i prostački da sveštena lica odlaze u škole. Sigurna sam da deci neće nauditi da čuju božju reč.

Uostalom, bila je školska slava.A i da nije , koga biste Vi zvali u školu?
Zapravo, i ne interesuje me.

Nemojmo zaboraviti svoje korene, neovisno da li smo rimokatolici ili pravoslavci.

Svi smo mi u krajnjoj liniji hrišćani. I vreme je da se tako i ponašamo.

Čestitam Svetog Savu školsku slavu svim školarcima.
u inat svima Odgovori
U srvari vama svima nije problem , sto se slavi sveti Sava po skolama ... vama nije problem sto su popovi po skolama i sto blagosiljaju slavsku pogacu ( mada bi svi vi voleli da vidite vase pope. jel tako??) vama je problem sto vi zivite u Srbiji! eeeeee pa izdrzite jos malo pre nego se predstavite tvorcu... jer ce se jos dugo slaviti
Realan
Inat je rđav zanat. Nemate Vi pojma o čemu se radi. Srbi su od većine dovedeni do minornosti. Ovo sve je lepa predstava za naivne Srbe koji još uvek veruju da će ih "njihovi" odbraniti. Istorija govori kako su Srbi od Srba prolazili. Koliko li ih je samo uzelo tuđe državljanstvo i zbrisalo napolje. Ne mogu Srbi da budu cenjeni ako rade za jedan evro na sat i još ih njihova država pljačka kroz bezbroj nameta. Pogledajte ostale nacije, dobijaju od svojih šakom i kapom. A Srbi od Srba otimaju.
Dragan Odgovori
Nema šta, većinski srpska škula
sljaker Odgovori
Ne mogu da ne primetim ozarena lica romskih djaka koji su pre neki dan dobili besplatne udzbenike. Sve se guraju u prve redove kako bi sto bolje culi i naucili nesto novo, a ovi direktori posedali napred i ne daju im da pridju da ne upadnu u kadar.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.