Komentara: 14
Pregleda: 5083

Škola roditeljstva u Subotici

07.11.2014. u 03:05h
Izvor: Subotica.com
Svaki roditelj želi da podigne zdravu srećnu decu. Dobar roditelj mora da prati razvoj deteta kroz sve njegove razvojne faze. Roditeljstvo je jedinstveno ivotno iskustvo i toj veštini nas niko ne može naučiti, ali postoje stručnjaci koji mogu pomoći da se na pravilan način prevaziđu problemi sa kojima se većina mladih roditelja susreće.
Škola roditeljstva u Subotici

Kancelarija za mlade pokrenula je drugi ciklus radionica Škola roditeljstva koja ujedno i predstavlja početak rada Kluba roditelja. Ciljevi programa Kluba su:

  • razvoj znanja i veština za uspešno roditeljstvo
  • usvajanje praktičnog znanja o osnovnim karakteristikama urednog psihofizičkog razvoja deteta po uzrastima.
  • podsticanje mladih roditelja da se udruže i budu aktivni u Klubu roditelja radi pružanja međusobne podrške.

Prvi sastanak mladih mama, polaznica škole roditeljstva se održao juče, 6. novembra .2014. godine sa početkom u 17 časova u Kancelariji za mlade grada Subotice. Na samom početku ih je pozdravila koordinatorka Kancelarije za mlade Dejana Bibić i polaznicama poželela dobrodošlicu. Zatim je reč preuzela voditeljka Škole dipl. psiholog i omladinski radnik Maja Gabrić Stipić.

Škola roditeljstva u Subotici

“Škola je zamišljena da na početku funkcioniše dva puta mesečno. Za prvi deo je predviđeno deset susreta, gde ću prezentovati određenu temu iz teorije, pa ćemo na tu temu razgovarati, kako se teorija prenosi u praksu, kakva su iskustva roditelja, kakva su moja iskustva, a nakon toga jeste predviđeno da počne da radi Klub roditelja, da ne budem ja jedina koja će dolaziti i prezentovati određene teme, nego očekujemo i neke druge stručnjake“ - saopštila je Maja na samom početku.

Mame su dobile svoj prvi zadatak da napišu šta bi volele da nauče u Školi. Njihove želje su bile “da nauče kako pravilno vaspitati dete”, “dečja psihologija”, “praktična iskustva i saveti”, “vaspitanje deteta kroz određeno doba” i još mnoge teme.

Na kraju je voditeljka Škole upoznala polaznice sa nekim osnovnim temama kojima će se baviti u narednom periodu: 

  • Normalan psihički i fizički razvoj,
  • Kakvo je moje dete,
  • Dečja individualnost,
  • Roditeljstvo i partnerstvo,
  • Promene i izazovne situacije (polazak u vrtić, preseljenje, razvod, smrtni slučaj…),
  • Porodica i šira okolina,
  • Podrška psihofizičkom razvoju deteta ,
  • Intelektualni razvoj,
  • Emocionalni razvoj i
  • Socijalni razvoj

“Trudite se da svoju porodicu što bolje upoznate i osluškujete njene potrebe. Svaka porodica treba da ima svoja pravila ponašanja, oko kojih će se bračni partneri načelno dogovoriti. Deca kako odrastaju prihvataju ta pravila. Vi kao roditelji ćete njima ta pravila preneti, deca kada su mala ih prihvataju i to im daje neku vrstu sigurnosti, kada se oseća jasna struktura i pravila porodice.“ - zaključila je Maja Gabrić Stipić.

U Školi roditeljstva ima još nekoliko slobodnih mesta, tako da se zainteresovani mogu javiti u Kancelariju za mlade.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 5083
Povezane teme

kancelarija za mlade

škola roditeljstva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.