• Pregleda: 4780

Škola roditeljstva u Subotici

Svaki roditelj želi da podigne zdravu srećnu decu. Dobar roditelj mora da prati razvoj deteta kroz sve njegove razvojne faze. Roditeljstvo je jedinstveno ivotno iskustvo i toj veštini nas niko ne može naučiti, ali postoje stručnjaci koji mogu pomoći da se na pravilan način prevaziđu problemi sa kojima se većina mladih roditelja susreće.
Škola roditeljstva u Subotici

Kancelarija za mlade pokrenula je drugi ciklus radionica Škola roditeljstva koja ujedno i predstavlja početak rada Kluba roditelja. Ciljevi programa Kluba su:

 • razvoj znanja i veština za uspešno roditeljstvo
 • usvajanje praktičnog znanja o osnovnim karakteristikama urednog psihofizičkog razvoja deteta po uzrastima.
 • podsticanje mladih roditelja da se udruže i budu aktivni u Klubu roditelja radi pružanja međusobne podrške.

Prvi sastanak mladih mama, polaznica škole roditeljstva se održao juče, 6. novembra .2014. godine sa početkom u 17 časova u Kancelariji za mlade grada Subotice. Na samom početku ih je pozdravila koordinatorka Kancelarije za mlade Dejana Bibić i polaznicama poželela dobrodošlicu. Zatim je reč preuzela voditeljka Škole dipl. psiholog i omladinski radnik Maja Gabrić Stipić.

“Škola je zamišljena da na početku funkcioniše dva puta mesečno. Za prvi deo je predviđeno deset susreta, gde ću prezentovati određenu temu iz teorije, pa ćemo na tu temu razgovarati, kako se teorija prenosi u praksu, kakva su iskustva roditelja, kakva su moja iskustva, a nakon toga jeste predviđeno da počne da radi Klub roditelja, da ne budem ja jedina koja će dolaziti i prezentovati određene teme, nego očekujemo i neke druge stručnjake“ - saopštila je Maja na samom početku.

Mame su dobile svoj prvi zadatak da napišu šta bi volele da nauče u Školi. Njihove želje su bile “da nauče kako pravilno vaspitati dete”, “dečja psihologija”, “praktična iskustva i saveti”, “vaspitanje deteta kroz određeno doba” i još mnoge teme.

Na kraju je voditeljka Škole upoznala polaznice sa nekim osnovnim temama kojima će se baviti u narednom periodu: 

 • Normalan psihički i fizički razvoj,
 • Kakvo je moje dete,
 • Dečja individualnost,
 • Roditeljstvo i partnerstvo,
 • Promene i izazovne situacije (polazak u vrtić, preseljenje, razvod, smrtni slučaj…),
 • Porodica i šira okolina,
 • Podrška psihofizičkom razvoju deteta ,
 • Intelektualni razvoj,
 • Emocionalni razvoj i
 • Socijalni razvoj

“Trudite se da svoju porodicu što bolje upoznate i osluškujete njene potrebe. Svaka porodica treba da ima svoja pravila ponašanja, oko kojih će se bračni partneri načelno dogovoriti. Deca kako odrastaju prihvataju ta pravila. Vi kao roditelji ćete njima ta pravila preneti, deca kada su mala ih prihvataju i to im daje neku vrstu sigurnosti, kada se oseća jasna struktura i pravila porodice.“ - zaključila je Maja Gabrić Stipić.

U Školi roditeljstva ima još nekoliko slobodnih mesta, tako da se zainteresovani mogu javiti u Kancelariju za mlade.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

14
saša Odgovori
Moja supruga i ja u tu školu nismo išli ali, smo odhranili troje predivne dece što smatramo svojim najvećim uspehom u životu. Nisu išli ni naši roditelji a ni roditelji naših roditelja. Roditeljstvo se ne uči ono se nosi u sebi. Taj osećaj ili imaš ili nemaš. Ko ga nema džaba mu sve škole.
Dragonfly Odgovori
Postovani sasa, ne slazem se sa vama da se roditeljstvo nosi u sebi. Niko se nije rodio sa tim, to je vestina kao i sve druge, a vestine se uce. Neko je imao srece da to nauci u svojoj kuci, od svojih roditelja a neko nije. Nemojte omalovazavati ovako dobre inicijative. Pozdravljam svakoga ko je spreman da uci i spreman da pita za savet pogotovo na ovu temu...mnogi misle da znaju a to nije tako, sto dokazuje veliki broj neprilagodjene dece. Kamo srece da postoji vise ovakvih i slicnih skola.
Marko Odgovori
Zasto je skola samo za mame?
city woman Odgovori
Sjajna inicijativa i program!
Luffy Odgovori
Opet feminizam ili ocevi nisu hteli doci?
miki Odgovori
Sasa, svaka vama cast! al nesto iz licnog iskustva sam primetila da oni koji pricaju da su im odlicna uglavnom bas i nije tako... ko o cemu kurva o postenju... a ne vidim potrebu da vi pisete komentar, ako mislite da vam ne treba ova vrsta edukacije - samo preskocite vest, ne vidim nista lose u tome da neko ko nema "taj osecaj" kako vi kazete, da bar pokusa da bude bolji roditelj.
Marko - Svi su pozvani i mame i tate, samo su ocevi po obicaju nedovoljno zainteresovani da dodju.
Pozdravljam ovakvu vrstu edukacije.
Luffy Odgovori
"Ocevi po obicaju nedovoljno zainteresovani da dodju", pa normalno oni izgleda znaju bolje da je dolazenje na ovakve casove cista glupost, bez uvrede. Ne moze neko da te nauci da budes roditelj.
Yu01 Odgovori
Pa da..! Samo mame su roditelji??? Ovo mi lici na neku diskriminaciju! Zar mi ocevi nismo roditelji?? Ili smo roditelji druge kategorije? A sta je sa ravnopravnoscu polova za koje se tako jako zene zalazu?? Mislim da je ovaj clanak i ova akcija uvreda za oceve!
saša Odgovori
@Dragonfly i miki
Ostajem i dalje kod svog komentara. A o tome da li za roditelje treba škola ili se taj osećaj nosi u sebi dovoljno govore neka prošla vremena. Tada škola za roditelje nije bilo ali nije bilo ni toliko maloletničke delikvencije , ni razvoda , ni ostavljene dece , a tome je uzrok mnogo dublji. Nama svima trebaju neke druge škole. Trebaju nam ljubav, poštovanje, tolerancija, moral i neke druge vrednosti koje smo zaboravili.Imamo mi već stručnjake i institucije koje bi trebali da se bave ovim problemom ali na žalost ništa ne rade. Neko je prvo uništio našu tradicionalnu porodicu i sve ono što je ona predstavljala a, sada hoće da nas uči nečemu što nema nikakve veze ni sa našom kulturom , ni sa našim mentalitetom ni sa tradicijom. U samom podnaslovu je navedeno da je roditeljstvo VEŠTINA koja se ne uči. Uče se neke druge stvari. To što su nas učili naši dedovi , babe , očevi i majke ne uči se u školama. Problem je što ove mlade generacije nisu slušale već ih je neko naučio da su ovi stariji smorovi koje treba po svaku cenu izbegavati. Više vredi sat vremena iskrenog razgovora sa decom ili jedan nedeljni porodični ručak / koji ne treba preskakati radi svoje komocije/ nego deset ovakvih časova. Da vas pitam da li se roditeljstvo uči po kafićima koji su puni mladih majki sa decom .Umesto da tu decu uče pravim stvarima , izvode ih u prirodu , puste ih da se igraju u pesku , penju po drveću oni ih odvode tamo gde će njima biti lakše i udobnije. Samo još jednu stvar da napomenem . Ovi današnji supružnici čim naiđu u braku i na najmanji problem odmah se razvode. Ne rešavaju ih ,jer bože moj, jednostavnije se je razvesti. I ko strada , dete. Upamtite porodica je svetinja i ono što se može u okviru nje rešiti ako ima tolerancije i ljubavi ne može rešiti niko drugi. Mislim da je mnogo veći problem u odnosima između supružnika nego u odnosu roditelj-dete. Iz loših supružničkih odnosa proističu svi problemi roditeljstva.
Luffy Odgovori
@Yu01 A ne ne, vi ocevi niste zainteresovani kao i obicno, samo se majke trude da budu bolji roditelji a ocevi nikako! (Sarkazam) :'D
Anamarija Odgovori
Sasa
Svaka cast na komentaru! Danas su i deca postala stvar prestiza pa ih prave i radjaju da bi ih doveli u Boss i pokazali svetu, bas kao mobilni telefon, besan auto i ostali sminkeraj.
Uvek u pravu Odgovori
Mi smo zemlja poznata po tome da o poljoprivrednoj proizvodnji predavanja drže bravari i varioci, o mašinskoj industriji pekari i poslastičari a o roditeljstvu drže predavanje oni koji nisu ni oženjeni ni udati niti imaju decu. Neka država stimuliše finansijski svoje najmlađe stanovnike i biće odmah bolje svima. Bez finansija teško može pomoći bilo kakvo predavanje. Što ne pokušate održati jedno predavanje Romima koji kao da rade u štampariji 24 časa bez prestanka.
miki Odgovori
Sasa - vas komentar je apsolutno na mestu, slazem se sa svakom vasom recenicom! samo mi se ne svidja kad se u ovom gradu desi neki pozitivan dogadjaj, ova edukacija je ok, i onda pocne neko drvlje i kamenje po tome. Zena drzi besplatnu edukaciju, sta je u tome lose!? a osobe koje dolaze na to ne znaci da se kuci ne ponasaju kao sto ste vi naveli u vasem komentaru, vec da hoce da cuju jos mozda neko misljenje. svaki pokusaj da se bude dobar roditelj treba pozdraviti.
saša Odgovori
@miki
Dobili ste od mene plus. Da se razumemo nemam ja ništa protiv bilo kog vida edukacije ili pružanja pomoći onima kojima ona treba. Međutim , smatram da sve to mora biti prilagođeno našoj tradiciji , moralu i mentalitetu a ne da po svaku cenu prepisujemo nešto što nam neko nameće. Želim da kažem da mnogima ne bi trebala ovakva pomoć kada bi se malo više posvetili sami sebi , svojoj porodici i deci a ne čekali da im probleme rešavaju drugi. Još nešto ostajem kod toga da mi imamo i institucije i stručnjake u okviru centara za socijalni rad , bračni savetovališta i sl. koji su zaduženi da ove probleme rešavaju ali , na žalost oni ne rade ama baš ništa na tom planu. Znam primer našeg centra za socijalni rad kojima se je jedan otac obratio za pomoć jer je maloletno dete otišlo od kuće (istina kod rodbine) a oni ga posavetovali da se obrati policiji te da ga prijavi za nasilje u porodici. Kakav je to stručan savet. Pa time bi za sva vremena zatvorio vrata za bilo kakav dalji razgovor sa tim detetom. Pitam vas ko se normalan za takve stvari obraća policiji i da li je to uopšte problem policije. Isti ti stručnjaci učestvuju na razno raznim tribinama u okviru nekakvih nevladinih i drugih organizacija , dele pamet , i za to primaju apanažu koja im je dodatni izvor prihoda. Ne kažem da je to i ovde slučaj ali je to neko nepisano pravilo. Ko god može da pomogne dobrodošao je ali prvo pomozimo sami sebi i sami sebi priznajmo neke stvari.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.