Komentara: 5
Pregleda: 8994

Škola kao fabrika

23.12.2016. u 14:40h
Izvor: Subotica.com
Škola kao fabrika

Na redovnoj sednici Skupštine Regionalne privredne komore, dodeljene su godišnje nagrade Komore, a među nagrađenima, u eminentnom društvu privrednika iz regiona, našla se i jedna škola. Reč je o Hemijsko-tehnološkoj školi iz Subotice, koja je, kako je istaknuto, jedna od prvih koja je započela saradnju sa privredom.

Koliko je ova “škola veština i znanja” (kako glasi slogan) okrenuta privredi, svedoči dugogodišnja saradnja sa “Pionirom”, “Fidelinkom”, preduzećima “Legend”, “Mini-pani”, zatim sa Merkatorom, Ideom, Univereksportom… gde učenici odlaze na blok-časove i časove praktične nastave. I to nije sve. U samoj školi, u okviru sva tri područja rada, postoje “proizvodne trake”, male “fabrike” – radionice, u kojima su mentori profesori, a glavni majstori – đaci:

- Posebno smo ponosni na naše proširene delatnosti u kojima funkcioniše školska pekara, zatim linija za proizvodnju tečnog sapuna i školska šivaona – naglašava direktor škole Nikola Matković, i dodaje: Hemijsko-tehnološka škola kao srednja stručna škola stalno se trudi da svojim učenicima omogući dobre perspektive za njihovu karijeru posle završetka školovanja: mogućnost studiranja, zapošljavanja u struci, pa i pokretanja sopstvenog biznisa. Da to radimo na pravi način i u interesu naših učenika, pokazuju medalje koje učenici osvajaju na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Prošle godine osvojili smo prvo mesto na republičkom takmičenju iz hemije, drugo na republičkom takmičenju iz tekstilstva, prvo mesto na međunarodnom “Kiri” takmičenju u Mađarskoj… Paralelno sa oblašću teorije, razvijamo i praksu – veštine, nudeći mogućnost učenicima da se, ukoliko to žele, zaposle odmah nakon srednje škole - u preduzećima gde su išli na praksu, jer potreba za kvalifikovanim kadrovima je konstantna.

Dokaz da se u školi neguju i razvijaju i preduzetničke kompetencije, kao nešto što Ministarstvo prosvete, uz dualno obrazovanje, posebno ističe kao značajno za mlade ljude, jeste i preduzetnički kabinet koji škola poseduje i koji je kao takav jedinstveni u Srbiji.

- Takav odnos prema privredi, kao i pomenuti uspesi naših đaka, nije ostao nezapažen, pa otuda i ovo priznanje – objašnjava direktor.

Škola kao fabrika

Nikola Matković, direkotr HTSŠ

Izražavajući zahvalnost Regionalnoj privrednoj komori što je prilikom dodele značajnih priznanja privrednicima iz regiona, uz njih svrstao i Hemijsko-tehnološku školu, a direktor ove obrazone ustanove poručuje da to istovremeno predstavlja i podsticaj da, kako kaže, i dalje istrajavamo na zadacima:

- Imajući u vidu savremene trendove u obrazovanju i prilike u subotičkoj privredi, možemo sa ponosom reći da Hemijsko-tehnološka škola predstavlja dobar izbor za učenike koji se odluče da nastave školovanje u našoj školi, i pozivamo ih da se slobodno obrate, informišu... o područjima rada i obrazovnim profilima. - dodao je Matković

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 8994
Povezane teme

hemijska škola

hemijsko tehnološka škola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.