Komentara: 32
Pregleda: 6151

Situacija sa migrantima u Subotici pod kontrolom

21.08.2015. u 17:47h > 22.08.2015. u 00:20h
Izvor: Subotica.com
U Plavoj sali Gradske kuće danas je održan sastanak o problematici migranata koji borave na teritoriji Subotice na kome je dogovoreno da će republičke vlasti i dalje pomagati u rešavanju ovog problema i da grad u što kraćem roku napravi listu onoga što je najpotrebnije.
Situacija sa migrantima u Subotici pod kontrolom

Po rečima Nenada Ivaniševića, dražvnog sekeratara u Ministarstvu rada, Subotica je problem migrantske krize rešila na zadovoljavajući način, a razgovori su se vodili oko rešavanja problema na prostoru stare ciglane, kako bi objekat koji se tamo nalazi što pre profunkcionisao.

- Tražimo način da kako bi se u gradu napravila tačka za pomoć, to nije prihvatni centar već privremeno mesto gde bi ljudima bila pružena lekarska pomoć i humanitarna pomoć – predočio je Ivanišević. - Dogovor je da se iduće nedelje ponovo sretnemo, da Suboticu poseti i predstavnik UNICEF-a i utvrdi koje su neophodne mere pomoći deci migrantima i da relevantni faktori grada naprave listu potreba i stalnih troškova koje imaju, kako bi Vlada, uz pomoć donatora, što pre pomogla.

Po njegovim rečima, dnevno od 1.000 do 1.500 migranata uđe u našu zemlju, a ova situacija državu dnevno košta od 15 do 20 hiljada evra.

- Vlada završava Akcioni plan za migracije koji bi trebao da odredi naše dalje aktivnosti, a urgentne tačke u ovom momentu su Preševo, Kanjiža, Subotica i Beograd – dodao je Ivanišević. - Na osnovnu javnih radova Nacionalna služba za zapošljavanje angažovala je oko stotinu ljudi koji će raditi u ovim mestima, a međunarodni donatori će rešiti pitanje lekara i medicinske pomoći. Mi ne želimo nasilno da odvodimo ljude u centre za azil, mi ih upućujemo tamo ali nećemo nekim nasilnim metodama da ih dislociramo sa mesta na kojima borave, već da pomognemo.

Situacija sa migrantima u Subotici pod kontrolom

Migranti svakodnevno u Suboticu stižu vozovima i autobusima

Gradonačelnik Jene Maglai izrazio je zadovoljstvo što Subotica nije sama u ovom problemu, već može da računa na podršku državnih organa.

- Drago mi je da Vlada stoji uz naš grad u smislu pomoći i podrške, Subotica se sama snalazila i izlazila na kraj sa ovom problematikom, ali smo videli da situacija može biti mnogo problematičnija u narednom periodu i da država može da pomogne u snošenju nekih troškova – izjavio je Maglai.

Gradska Radna grupa za migracije je za sada uspela da ispuni svoja dva osnovna cilja, da spreči humanitarnu katastrofu i održi bezbednosnu situaciju u gradu.

- Uvek napominjem da se Subotica sa ovim problemom ne sreće prvi put, a sve ono što smo radili u prethodnom periodu, nije samo pomoć migrantima nego svim našim građanima, jer se trudimo da svakodnevni život u gradu bude u uobičajenim i stabilnim okvirima – dodao je Milimir Vujadinović, u ime Radne grupe. - Potrebe grada u materijalno-tehničkim sredstvima predali smo predstavnicima Vlade Srbije i drago nam je što možemo da računamo na njihovu pomoć.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 32
Pregleda: 6151

Povezana vest

Povezane teme

Nenad Ivanišević

jene maglai

migranti

migranti u subotici

imigranti

ilegalni migranti

izbegla i raseljena lica

izbeglice

milimir vujadinović

pomoć za izbegla i raseljena lica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.