Komentara: 10
Pregleda: 1605
Foto

Sinergija privrede, turizma i kulture u Vojvodini

21.07.2022. u 18:08h
Izvor: Subotica.com
Sinergija privrede, turizma i kulture u Vojvodini

Kako privreda, audio-vizuelna industrija i kulturne manifestacije mogu zajedno da rade na unapređenju turističkih destinacija bila je tema panel diskusije „Manifestacioni turizam i audio-vizuelna industrija u Vojvodini", koju je u sklopu programa Festivala evropskog filma Palić organizovala Sekcija za kreativnu industriju Privredne komore Vojvodine.

Po rečima Nenada Ivaniševića, pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, međusektorska saradnja je veoma važna i sinergija kulture, privrede i turizma je itekako značajna u kreiranju i pozicioniranju turističkih destinacija u Vojvodini.

Sinergija privrede, turizma i kulture u Vojvodini

- Festival evropskog filma na Paliću je tradicionalna manifestacija i svedoci smo da danas nema nijednog slobodnog mesta za prenoćište u Subotici i na Paliću, što povećava i ovako veliki broj noćenja. Pokazatelji u turizmu na Paliću i Subotici u prvih pet meseci su fantastični, kao u celoj Vojvodini. Upravo i zato ovakve manifestacije treba da budu podržane, ali nema velikih i malih manifestacija, svaka je značajna za mesto u kome se održava – naglasio je sekretar Ivanišević. – Za Palić i Suboticu Festival evropskog filma na Paliću je jedna od najznačajnijih manifestacija ali sa druge strane ne možemo da kažemo da „Zavičajni dani“ nisu važna manifestacija jer generišu značajan broj ljudi. Treba da napravimo sinergiju kulture i turizma jer sve to jeste privreda, sve u konačnici ima plaćanje PDV-a, zapošljavanje ljudi koji treba da budu konzumenti i kulture i turizma i svega što iz toga proizilazi.

Institucionalnim povezivanjem kultura više neće biti delatnost koja samo dobija sredstva iz budžeta, već može da doprinese privrednom razvoju. Kulturne manifestacije sve više imaju veliki značaj u razvoju privrednih aktivnosti.

Sinergija privrede, turizma i kulture u Vojvodini

- Festival raste, prevazilazi okvire Subotice i okoline i treba da uradimo malo više na njegovom repozicioniranju i stavljanju u novi sistem koji je malo širi od kulturnih dešavanja.  Kultura prevazilazi svoje okvire da je ona tercijalni sektor koji uzima novac. Festival generiše značajnu posetu, tako da je naša uloga i turistička, kada se vidi koliko radimo na promociji destinacije i turističkih vrednosti. To opet ima svoju refleksiju u privredi. Trudimo se da budemo generator i dešavanja i privrednih aktivnosti – ističe Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala evropskog filma, dodajući da u ovim nastojanjima imaju podršku republičkih ministarstava za kulturu i turizam i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. - Sponzori, gosti, ugostitelji su deo jednog istog ekosistema koji živi i funkcioniše tokom sedam dana festivala, ali ima svoj značaj i tokom cele godine. Aktivnosti Otvorenog univerziteta su kontinuirane, bioskop „Abazija“ radi tokom cele godine, radimo na poboljšanju kulturne scene ali i kao samostalni privredni subjekti i generišemo radna mesta u oblasti koja je do sada bila isključivo subvencionisana od strane države.

U diskusiji je učestvovao i Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, koji je podsetio kako je ova ustanova vratila žvot na Letnju pozornicu i tako pokrenula talas obnove starih palićkih zdanja.

- Tako smo zajedno sa Mogorovićem krenuli u obnovu „Abazije“, zajedno aplicirali na konkurisima i te se sada najviše sadržaja tokom festivala upravo održava u tom prostoru – objasno je Tatić.

Izvor: Subotica.com
Panel diskusija "Manifestacioni turizam i audio-vizuelna industrija u Vojvodini" Panel diskusija "Manifestacioni turizam i audio-vizuelna industrija u Vojvodini" Panel diskusija "Manifestacioni turizam i audio-vizuelna industrija u Vojvodini" Panel diskusija "Manifestacioni turizam i audio-vizuelna industrija u Vojvodini" Panel diskusija "Manifestacioni turizam i audio-vizuelna industrija u Vojvodini" Panel diskusija "Manifestacioni turizam i audio-vizuelna industrija u Vojvodini" Panel diskusija "Manifestacioni turizam i audio-vizuelna industrija u Vojvodini" Panel diskusija "Manifestacioni turizam i audio-vizuelna industrija u Vojvodini"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 5 dana
Komentara: 10
Pregleda: 1605
Povezane teme

Nenad Ivanišević

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

miroslav mogorović

ilija tatić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.