Komentara: 0
Pregleda: 2240

Sindikat zapretio izlaskom na ulicu

05.09.2010. u 19:58h
Izvor: Blic
Sindikat zapretio izlaskom na ulicu

Iako je jedna od najvrelijih privrednih tema u Subotici stečaj u fabrici „Fidelinka", subotički Samostalni sindikat apeluje na državu da pod hitno nešto uradi, jer je nezadovoljstvo građana zbog loših privatizacija sve veće. Predsednik Sindikata Milan Popović kaže da su prodate firme iskorišćene za dobit pojedinaca i da je malo vlasnika koji su zainteresovani za proizvodnju, radnike i nova zapošljavanja.

Prema njegovim rečima, zbog velikog broja stečaja za poslednjih godinu i po dana u Subotici, građanima ne preostaje ništa drugo nego da masovno izađu na ulice.

- Po našoj proceni barem 20.000 Subotičana bi trebalo da izađe na ulicu, ali s obzirom na mentalitet Bačvana bićemo zadovoljni i sa 5.000 nezaposlenih i zaposlenih koji su u teškoj situaciji. Zatražili smo od gradonačelnika Saše Vučinića i predsednika Skupštine Slavka Paraća sastanak i dobili obećanje da ćemo uskoro razgovarati o svemu, jer ne znamo šta je plan grada kada su u pitanju nagomilani privredni problemi. Nakon toga ćemo i odlučiti šta dalje, ali situacija je krajnje ozbiljna jer je došlo do privredne katastrofe - kaže Popović.

U Samostalnom sindikatu tvrde da je mnogo novih vlasnika nekadašnjih privrednih sistema koji su po već utvrđenoj šemi „stavili firme pod hipoteku, digli kredite i novac odneli na drugo mesto".


Milan Popović kaže da Agencija za sprečavanje pranja novca još nijednom nije javno iznela podatke o broju slučajeva, na šta u državi niko ne reaguje.
- Sve funkcioniše po principu „ne dirajte njega, on je krupna zverka". Dosta je bilo toga i dok sa tim ne završimo, građanima nikad neće biti bolje zbog čega nam jedino preostaju masovni štrajkovi. Pozitivno je što će uskoro jedna firma iz Nemačke da zaposli skoro 400 ljudi, ali to ne rešava problem u Subotici. Nama je potrebno najmanje deset takvih kompanija da bismo počeli da se oporavljamo - kaže Popović.

On ističe da je po već utvrđenom mehanizmu kako upropastiti firmu, a da se i ne zna ime vlasnika i „Fidelinka" došla u tešku situaciju. O sudbini 300 radnika koji su dobili otkaz u ovoj kompaniji Popović kaže da je „krajnje neizvesna i da je u rukama poverenika".

- Možda bi bilo bolje da „Fidelinka" odmah ode u bankrot, jer pored svih problema koje imamo, u ovakvim situacijama se obavezno pojavi i stečajna mafija. Udruženi poverioci, pojedini stečajni upravnici i oni koji vode upravne odbore očerupali su toliko firmi da one više nemaju ništa što bi mogle da prodaju - kaže Popović i dodaje da je najbolji primer za to „Agrokombinat".

Njegov pomoćnik Ištvan Huđi kaže da je u „Fidelinku" pozvan procenitelj kako bi se izvršio popis imovine koja nije pod hipotekom na osnovu čega bi se dobila garancija banke, a na osnovu toga žito iz robne rezerve.

- Problemi su i u „Wow vinariji" i radnici već dve nedelje ne mogu da se suoče sa vlasnikom Živojinom Đorđevićem. Od 1. septembra su u generalnom štrajku i njihovi zahtevi su isplata zarada za maj, juni i juli i putni troškovi. Želeli smo da sve rešimo kompromisom pošto mislimo da štrajkovi nikome ne donose dobro, nažalost vlasnik nije ispunio data obećanja. Štrajk su započeli i radnici „Mladosti" kojima se duguju po dve i po plate za ovu i prošlu godinu - kaže Huđi.

 

Izvor: Blic
Postavljeno pre 13 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2240

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.