Komentara: 10
Pregleda: 5407
Video
Foto

Sigurnosni pojas značajno umanjuje šansu težih povreda i fatalne posledice

05.03.2021. u 13:27h
Izvor: Subotica.com
Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja pokrenulo je kampanju o odgovornom ponašanju u saobraćaju - obaveznom korišćenju sigurnosnog pojasa i pravilnom prevoženju dece u vozilima. Tokom naredne sedmice, u sklopu kampanje, biće pojačana kontrola učesnika u saobraćaju.
Sigurnosni pojas značajno umanjuje šansu težih povreda i fatalne posledice

Na teritoriji Policijske uprave Subotica (Grad Subotica, Bačka Topola i Mali Iđoš) tokom 2019. godine ukupno je otkriveno 5.832 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa, dok je taj broj u godini za nama iznosio 4.041 sankcionisanih lica, što je smanjenje za oko 1.800 u odnosu na godinu pre. U prva dva meseca 2021. godine otkriveno je i sankcionisane su 362 osobe koje nisu koristile pojas.

- Interesantan je podatak da su u periodu od 1. januara 2020. do 28. februara 2021. godine u 26 slučajeva sankcionisani putnici u vozilu zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa, a učestvovali su u saobraćajnim nezgodama. I u ovim slučajevima pokazalo se da nekorišćenjem pojasa po pravilu nastaju teže posledice nego što su mogle biti da je isti bio korišćen - istakao je Ruben Pertet, oficir Odeljenja saobraćaje policije PU Subotica.

Sigurnosni pojas značajno umanjuje šansu težih povreda i fatalne posledice

Kampanju "Veži pojas, ne prekidaj život" zajednički organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za bezbednost saobraćaja, a ima za cilj da podigne svest nužnosti upotrebe i značaja korišćenja sigurnosnog pojasa i pravilne upotrebe dečjih sedišta u vozilima.

U sklopu kampanje od 8. do 14. marta na celoj teritoriji Srbije biće pojačana kontrola učesnika u saobraćaju sa akcentom na pojas, korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje (upotrebom ruku) i nepropisan prevoz dece.

Po rečima Isidore Jevtić, pomoćnika Komandira saobraćajne policije PU Subotica, vozač i putnici u vozilu u obavezi su da koriste sigurnosne pojaseve na svim sedećim mestima za koje je proizvođač vozila to predvideo, zatim neophodno je da se poštuju pravila o bezbednom prevozu dece, a takođe vozači tokom vožnje ne bi smeli da koriste telefon ukoliko za to moraju da koriste ruke.

Sigurnosni pojas značajno umanjuje šansu težih povreda i fatalne posledice

- Na prednjem sedištu putničkog vozila nije dozvoljeno da se prevoze deca mlađa od 12 godina. Putnik niži od 135 centimetara prevozi se vezan u homologovanom sedištu koje je pričvršćeno za vozilo, u skladu sa deklaracijom proizvođača vozila, odnosno proizvođača sedišta. Dete do 3 godine starosti može da se prevozi na prednjem sedištu ukoliko se prevozi u bezbednosnom sedištu montiranom suprotno pravcu kretanja vozila i ukoliko je isključen vazdušni jastuk na suvozačevoj strani. Deca starija od 4 godine prevoze se vezana sigurnosnim pojasom samo ukoliko se koristi homologovani podmetač, odnosno ukoliko visina deteta omogućava bezbedno vezivanje i ukoliko je u vozilu montiran naslon za glavu - objašnjava Isidora Jevtić.

Za nekorišćenje pojasa i nepropisnu upotrebu mobilnog po Zakonu o saobraćajnim prekršajima sankcioniše se vozač sa 10.000 dinara, dok je za nepropisan prevoz dece kazna 5.000 dinara. U slučaju prevoza deteta mlađeg od 12 godina u krilu drugog putnika na suvozačevom mestu predviđena je kazna od 20 do 40 hiljada dinara, dok u slučaju da se dete mlađe od 12 godina vozi u krilu vozača ta kazna se kreće u rasponu od 100 do 120 hiljada dinara.

Izvor: Subotica.com
Promotivna tribina Policijske uprave Subotica sa akcentom na bezbednost u saobraćaju Promotivna tribina Policijske uprave Subotica sa akcentom na bezbednost u saobraćaju Promotivna tribina Policijske uprave Subotica sa akcentom na bezbednost u saobraćaju Promotivna tribina Policijske uprave Subotica sa akcentom na bezbednost u saobraćaju Promotivna tribina Policijske uprave Subotica sa akcentom na bezbednost u saobraćaju Promotivna tribina Policijske uprave Subotica sa akcentom na bezbednost u saobraćaju Promotivna tribina Policijske uprave Subotica sa akcentom na bezbednost u saobraćaju Promotivna tribina Policijske uprave Subotica sa akcentom na bezbednost u saobraćaju
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 10
Pregleda: 5407

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.