Komentara: 6
Pregleda: 4875

Šetnja stazama secesije u Ulici braće Radić

09.06.2021. u 13:11h
Izvor: Subotica.com
Šetnja stazama secesije u Ulici braće Radić

Povodom Svetskog dana secesije, u petak, 11. juna, od 18 časova, biće organizovana šetnja stazama secesije u Ulici braće Radić. Polazak je ispred skulpture cara Jovana Nenada u centru grada, a šetnju vodi Viktorija Aladžić, arhitekta i profesor Građevinskog fakulteta u Subotici.

Šetnja stazama secesije u Ulici braće Radić

Secesija ili Art Nouveau je umetnički pravac koji je nastao krajem 19. veka kao vid pobune protiv tadašnjih ustaljenih akademskih obrazaca. U arhitekturi i drugim vidovima umetničkog stvaranja se manifestovao na različite načine širom Evrope. Od 2013. godine ovaj umetnički pokret se obeležava 10. juna kao Svetski dan secesije.

Organizator obeležavanja je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, a realizuje se istovremeno u Beogradu i Zrenjaninu.

Kako smo ranije najavili, istim povodom Gradski muzej Subotica organizuje program tokom kojeg posetioce očekuju predavanje, besplatna poseta tornju Gradske kuće, te virtuelna izložba i prezentacija. Trodnevni program počinje danas od 17 časova predavanjem "Na međi istoricizma i secesije – secesijska arhitektura u Staroj Moravici, Pačiru i Bajmoku" koje će se održati u Gradskom muzeju.

Bogat program organizovaće i subotička Sinagoga u četvrtak od 18 do 22 časa, kada posetioce očekuju prezentacija fotografija, kratki film i zanimljiva predavanja.

Više detalja o svim dešavanja u sklopu obeležavanja Svetskog dana secesije pogledajte u povezanim vestima. Ulaz za sve zainteresovane je besplatan u svim objektima, kao i za učešće u pešačkoj turi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 4875

Povezane vesti

Povezano dešavanje

Povezane teme

šetnja stazama secesije

svetski dan secesije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.