Komentara: 3
Pregleda: 2260

Dani secesije u Gradskom muzeju

08.06.2021. u 13:57h
Izvor: Subotica.com
Povodom Svetskog dana secesije, Gradski muzej Subotica organizuje program tokom kojeg posetioce očekuju predavanje, besplatna poseta tornju Gradske kuće, te virtuelna izložba i prezentacija.
Dani secesije u Gradskom muzeju

Predavanje pod nazivom "Na međi istoricizma i secesije – secesijska arhitektura u Staroj Moravici, Pačiru i Bajmoku" održaće se u sredu, 9. juna, s početkom u 17 časova. Predavač će biti Tamara Kucor, koja će govoriti o secesiji, kao novom stilu koji se pojavio na prekretnici 19. i 20. veka širom Evrope, a nije zaobišao ni manja naselja nadomak Subotice. Secesija je donela inovacije, ne samo u tehničkim rešenjima, već je svojom dekorativnošću stvorila i novi umetnički jezik oblika i motiva, a ova tendencija je uočljiva i u Staroj Moravici, Pačiru i Bajmoku, naročito u uobličavanju fasada. Na predavanju će biti reči i o arhitekturi historicizma. Naime, pojava neorenesanse kao arhitektonskog stila u Staroj Moravici vezuje se za ime Karolja Šumahera, zidarskog majstora poreklom iz Crvenke, koji je takođe gradio i secesijska zdanja.

Narednog dana, 10. juna, u 12 časova biće organizovan besplatan odlazak na toranj Gradske kuće, ovog važnog primera secesijske arhitekture. Mesto okupljanja biće kod svečanog ulaza Gradske kuće. Istog dana će na sajtu i Fejsbuk stranici Gradskog muzeja biti postavljena virtuelna izložba dečijih radova Predškolske ustanove "Naša Radost" na temu "Motivi životinja u arhitekturi secesije u Subotici".

Od petka, 11. juna, na sajtu i Fejsbuk stranici IPA projekta Kulturna saradnja na temu "Istoricizam u Bačkoj" i promocija turizma u regionu, biće postavljena prezentacija na temu "Motivi istoricizma i secesije".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2260

Povezana vest

Povezane teme

gradski muzej

secesija

Gradski muzej Subotica

svetski dan secesije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.